Hippolu Augustinus’un Tanrı Devleti Adlı Eserinde Devlet Düşüncesi

Bu çalışmada, Hippolu Augustinus’un (İS 354-İS 430) Tanrı Devleti adlı eserindeki devlet düşüncesi incelenmektedir. Çalışmanın evreni, Hippolu Augustinus’un Tanrı Devleti adlı eseri ve Augustinus’un felsefesi üzerine yazılmış Türkçe ve İngilizce makalelerdir. Bu kapsamda, çalışmada belirtilen anahtar sözcüklerle arama yapılmıştır. Çalışmada, Dergipark, YÖKTEZ, Jstor ve ScienceDirect platformlarından yararlanılmıştır. Bu araştırmada, Augustinus’un devlet fikrinin Tanrı Devleti adlı eserinde geçen her alanla bir bütün halinde anlaşılması gerektiği savunulmuş; bu bağlamda filozofun devlet düşüncesi, Tanrı Devleti adlı eserinde belirginleşen kavramlarla açıklanmıştır. Augustinus’ta devlet düşüncesinin muğlak olduğu ve sevgi, tanrı, zaman, dil ve tarih kavramlarıyla yoğun bir etkileşim halinde bulunduğu görülmüştür. Augustinus’un literatüründe devlet, bu kavramların bir tamlayanı olmakla beraber tamlanan konumunda da bulunmaktadır. Onun bu kavramı oluştururken yaşadığı çağdaki dini ve siyasal kurumların içinde bulunduğu durumun onun devlet fikrini etkilediği düşünülmektedir. Augustinus’ta devlet fikrinin kavramlar arası yapısının; siyaset bilimi ve kamu yönetimi gibi disiplinlerin literatürlerine anlamlı katkılar yapması beklenmektedir. Bu yöndeki araştırmaların, disiplinler arası araştırmalara öncülük edeceği düşünülmektedir. Augustinus’un dil, zaman, tarih, tanrı ve sevgi düşüncesinin tek bir anahtar kavramda yani devlette kendisini göstermesinden hareketle bu kavramın tarihsel bağlamda yeniden incelenmeye tabi tutulması gerektiğine inanılmaktadır.

The Concept of the State in Augustine of Hippo’s The City of God

This study examines the concept of the state in Augustine of Hippo’s (AD 354-AD 430) work titled "The City of God." The scope of the study includes Turkish and English articles written on Augustine of Hippo’s work and philosophy. In this regard, searches were conducted using the specified keywords mentioned in the study. The study utilizes resources from Dergipark, YÖKTEZ, Jstor, and ScienceDirect platforms. It argues that a comprehensive understanding of Augustine's concept of the state should encompass every aspect mentioned in his work "The City of God," and accordingly, the philosopher's political thought is elucidated through the concepts that are prominent in "The City of God." It is observed that Augustine's conception of the state is ambiguous and heavily influenced by concepts such as love, God, time, language, and history. In Augustine's literature, the state is both a complement and an object complement of these concepts. It is believed that the circumstances prevailing in the religious and political institutions of Augustine's time influenced his conception of the state. The interconceptual structure of the concept of the state in Augustine is expected to contribute significantly to the literature of disciplines such as political science and public administration. It is also anticipated that research in this direction will pioneer interdisciplinary studies. Considering that Augustine's thoughts on language, time, history, God, and love manifest themselves in a single key concept, namely the state, it is believed that this concept should be reexamined in its historical context.

___

  • Agbo, John. “Augustine’s Idea of History: A Christian Historiograpgy”. IGWEBUIKE: An African Journal of Arts and Humanities 1/3 (December 2015): 10-16.
  • Akça, Sevgican. “Kötülük Problemine İki Bakış: Augustinus ve Spinoza”. Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi, Adana 2020.
  • Aydın, M. "Hıristiyan Konsillerine Genel Bir Bakış". Belleten 54 (1990): 365-380.
  • Aziz Augustinus. İtiraflar. Çiğdem Dürüşken tarafından çevrildi. İstanbul: Alfa Yayınları, 2022.
  • Aziz Augustinus. Tanrı Devleti. Öncel Sencerman tarafından çevrildi. Ankara: BilgeSu Yayınları, 2021.
  • Cevizci, Ahmet. Felsefe Tarihi. İstanbul: Say Yayınları. 2015.
  • Durkheim, Emile. Hobbes Üzerine. Melike Odabaş tarafından çevrildi. İstanbul: Alfa Yayınları, 2012.
  • Erdoğan, E. “Tarih Felsefesinin Genel Hatları ve Collingwood’un Tarih Düşüncesi”. Medeniyet ve Toplum Dergisi 3/1 (2019): 131-148.
  • Karaköse, Ömer Faruk. “Platon, Aristoteles ve Augustinus’ta Zaman Kavramı”. Trabzon İlahiyat Dergisi 8/1 (Haziran 2021): 75-104.
  • Kartal, O. “Hannah Arendt’in Doğarlık Kavrayışı ve Siyaset Felsefesi için Yeni Bir Harekat Alanı”. FLSF Felsefe ve Sosyal Bilimler Dergisi 13 (2018): 199-215.
  • Kaya, T. Ö. “Bölgesel Bir Kompleks Olarak Mağrip”. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 6 (2016): 639-666.
  • Kiremitci, M. “Balthi Ailesinden Got İmparatoru Alaricus”. Yeditepe Üniversitesi Tarih Bölümü Araştırma Dergisi 4 (2020): 1-11.
  • Kolektif. Filozoflar Yaşam ve Eserleri. Zeynep Mertoğlu tarafından çevrildi. İstanbul: Alfa Yayınları, 2021.
  • Mattox, John Mark. “Augustine: Political and Social Philosophy”. Internet Encyclopedia of Philosophy (2011). https://iep.utm.edu/augustine-political-and-social-philosophy/. (Erişim 4.11.2023).
  • Öner, Emine Saadet. “Augustinus’un Tanrı Devleti”. Doktora Tezi, Marmara Üniversitesi, İstanbul 2008.
  • Özcan, Zeki. “Augustinus Doktrini Üzerine Bazı Mülahazalar”, Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, 4/4, (1992): 201-215.
  • Prelipcean, Teodora. “Saint Augustine – The Apologist of Love”. Procedia- Social and Behavioral Sciences 149, (2014): 765-771.
  • Sarı, Mehmet Ali ve Ferhat Ağırman. “Tarihte İlerleme İdesi’nin Biçimsel ve Tarihsel İki Kaynağı: Augustinus’un ve Aydınlanma’nın Tarih Anlayışları”. SBArD 12 (2008): 131-148.
  • Şenel, A. Siyasal Düşünceler Tarihi Tarihöncesinde İlkçağda Ortaçağda ve Yeniçağda Toplum ve Siyasal Düşünüş. Ankara: Bilim ve Sanat Yayınları, 1996.
  • Tornau, Christian. “Saint Augustine”. The Stanford Encyclopedia of Philosophy (Winter 2019 Edition). ed. Edward N. Zalta. https://plato.stanford.edu/archives/win2019/entries/augustine/. (Erişim 4.11.2023).
  • Uğural, Cemre. “Babil Kulesi: Dil ve Metafor Bağlamında James Joyce'un Ulysses'i ve Derrida”. Beytulhikme An International Journal of Philosophy 12/3 (2022): 745-760.
  • Ware, Robert Bruce. “Hegel’s Metaphilosophy and Historical Metamorphosis”. History of Political Thought 17/2 (1996): 253-279.
  • Weithman, Paul. “Augustine’s Political Philosophy.” Eleonore Stump ve Norman Kretzmann tarafından düzenlenen The Cambridge Companion to Augustine’de, 234–252. Cambridge Companions to Philosophy. Cambridge: Cambridge University Press, 2001. doi:10.1017/CCOL0521650186.017.
  • Wood, Ellen Meiksins. Yurttaşlardan Lordlara. Oya Köymen tarafından çevrildi. İstanbul: Yordam Kitap, 2020.
  • Yalduz, Alpaslan. "Konsillerin Hıristiyanlık Tarihindeki Yeri ve İznik Konsili". Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 12/2 (Haziran 2003): 257-296.
  • Yeşilçayır, C., “Kant’ın Ebedi Barış Teorisinin Özgünlüğü”. Mavi Atlas 7/2 (2019): 108-120.