PROF. DR. İLHAN TEKELİ ile BÖLGE PLANLAMA ÜZERİNE: Bölüm 3: Çok Partili Rejime Geçiş ve Popülist Modernite Dönemi Uygulamalarının Mekana Yansımaları

Bölgesel Kalkınma Dergisi üçüncü sayısında şehir ve bölge planlama başta olmak üzere Türk bilim dünyasına önemli katkılar sunan Prof. Dr. İlhan TEKELİ’yi okuyucuyla buluşturmaya devam ediyor. Söyleşi dizisinin üçüncü bölümünde Sayın Tekeli, 1946 yılında Demokrat Partinin kurulmasıyla birlikte Türkiye’de çok partili rejime geçişi Cumhuriyet’in temel bir dönüşüm projesi olarak yorumluyor. Popülist modernite olarak adlandırdığı 1950-1980 dönemini ekonomik arka planıyla birlikte ele alarak mekana yansımaları olan gelişmeleri, önemli kurumsal oluşumları ve planlama çalışmalarını değerlendiriyor. Sayın Tekeli’nin tarihi süreçler içinde öyküleştiren anlatımıyla bir yandan dönemin hızlı kentleşme olgusu çözümlenirken diğer yandan ülke ölçeğinde gerçekleştirilen büyük altyapı yatırımlarının gelişimleri inceleniyor; bölgesel kalkınma alanında önemli kurumların ve büyük projelerin hikayesi aktarılıyor. Söyleşide 1950’li yıllarda dış dünyanın önerisi olarak gündeme taşınan planlama, kurumları ve kurgusuyla mercek altına alınmakta; bölge planlama ile kalkınma planı ilişkisinin kurulması yönünde gösterilen çabalara ve gündeme taşınan tartışmalara yer verilmektedir.

ON REGIONAL PLANNING WITH PROF. ILHAN TEKELI: Part 3: Transition to Multi-Party Regime and Reflections of Populist Modernity Period Practices on Space

___

  • Tekeli, İ. (1984). Ülkesel Fiziki Planlama Üzerine İkinci Kez Konuşurken. M. Çubuk (Yayına haz.), Ülke Ölçeğinde Planlama ve Düzenleme Sorunları. İstanbul: Mimar Sinan Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayını, 24-40.
  • Tekeli, İ. (2002). Milli Fiziki Plan Semineri Konusunda Üçüncü Kez Konuşurken. 1968’den 21. Yüzyıla Ulusal Fiziki Planlama Semineri-1. Milli Fiziki Plan Seminerinin 34. Yılında Durum Değerlendirmesi ve Gelecek. Ankara: TMMOB Mimarlar Odası, 9-26.
  • Tekeli, İ. (2019). Ülkesel/Milli Fiziki Plan Üzerinde Dördüncü Kez Konuşurken. Eskiz: Şehir ve Bölge Planlama Dergisi, Cilt 1, Sayı 1, 1-14.
  • Tekeli, İ. (1971). Planlama ve Ülkesel Fiziki Planlama Üzerine. Ankara: ODTÜ Mimarlık Fakültesi.