Ulus Markalama Bağlamında İyi Ülke Endeksi ve Ulus Marka Endeksi: Çin Halk Cumhuriyeti Örneği Üzerinden Bir Değerlendirme

Küreselleşmenin etkisiyle daha da girift hale gelen uluslararası sistem, ülkelerin günümüz rekabet koşullarına uyum sağlayabilen esneklikte olmasını kaçınılmaz bir şekilde dayatmaktadır. Ülkeler ekonomik olarak varlıklarını güçlendirebilmek için yatırım alabilme, nitelikli iş gücünü artırabilme, istihdam kapasitelerini artırma, ihracat gelirlerini yükseltme ve turizm gelirlerini güçlendirme amaçları başta olmak üzere; kendilerini hem dış dünyaya tanıtma hem de gerek iç gerekse dış politikalarını meşru hale getirebilmek için ulus markalama ve ülke imajı geliştirme stratejileri uygulamaktadır. Bu çalışmada, ulus markalamanın temelleri, ülkelerin ulus markalama faaliyetleri neticesinde oluşturulan “İyi Ülke Endeksi” ve “Ulus Markalama Endeksi” üzerindeki etkileri, Çin Halk Cumhuriyeti’nin uygulama pratikleri ve faaliyetleri üzerinden değerlendirilmektedir.

___

  • THOMSON, Steve, “Soft Power: Why it Matters to Governments, People, and Brands”, Brand Finance, https://brandfinance.com/insights/soft-power-why-it-matters, (Erişim Tarihi: 10.11.2022).
  • VAN HAM, Peter, “The Rise of the Brand State: The Postmodern Politics of Image and Reputation”, Foreign Affairs, 2001, s. 2-6.
  • WÜBBEKE, Jost vd., “Made in China 2025”, Mercator Institute for China Studies-Papers on China, 2, 2016, s. 1-76. YILMAZ, Sait, “Yumuşak Güç ve Evrimi”, Turan-Sam, 3(12), 2011, s. 31-36.
  • YÜCE, Müge, “Çin Dış Politikasını Şekillendiren Temel Doktrinler ve Liderlerin Etkisi”, ANKASAM, https://www.ankasam.org/cin-dis-politikasini-sekillendiren-temel-doktrinler-ve-liderlerin-etkisi/#_edn1, (Erişim Tarihi: 10.11.2022).