Tarihsel Süreçte Bölgesel ve Küresel Ekonomi Politik Gelişmelerin Karadeniz Bölgesi Entegrasyonuna Etkileri

Bu çalışmada Karadeniz’e kıyısı bulunan ülkeler arasında ekonomik işbirliği ve bölgesel entegrasyonun gerçekleşememesinde ve başarısızlığında uluslararası ekonomi politik değişimlerin ve küresel güçlerin etkisi jeopolitik modeller çerçevesinde değerlendirilmektedir. Karadeniz'in bölge ekonomileri arasında ilişkileri arttıran bir katalizör olmasından çok, ülkeler arasındaki ayrımı arttıran ve küresel ekonomi politikte bir "Kara delik" haline gelmesinin ekonomi politik nedenleri üzerinde durulmaktadır. Bölgesel ekonomik entegrasyonların başarılı olması için gerekli temel koşulların zayıflığı yanında, bölgenin küresel ekonomik ve politik güçlerin çatışma alanı olması Karadeniz’i tarihsel olarak bölgesel ve küresel ekonomi ile bütünleştiren değil tersine ayıran bir coğrafya haline getirmektedir.

___

  • PAMUK, Şevket, 19. Yüzyılda Osmanlı Dış Ticareti, Tarihi İstatistikler Dizisi, Cilt 1., T.C. Başbakanlık Devlet İstatistik Enstitüsü, Ankara 1995.
  • VILLANUEVA, Daniel C.-Richard von, “Coudenhove-Kalergi’s “Pan-Europa” as the Elusive “Object of Longing””, Rocky Mountain Review of Language and Literature, 59(2), 2005, s. 67–80.
  • VUJAČİĆ, Ivan, “Theories of Imperialism and the First Globalization–Any Relevant Analogies?”, The Economic Causes and Consequences of the First World War: Introduction and Overview, Ivan Vujačić-Mihail Arandarenko, der., Belgrade 2015.
  • YILMAZ, Özgür, “Karadeniz’in Uluslararası Ticarete Açılması ve Trabzon”, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 2(7), s. 359- 382.