Çin’in İnci Dizisi Stratejisi

Küresel sistem, Amerika Birleşik Devletleri’nin görece gücünün azalmasına paralel olarak yeni güçlerin doğuşuna ve jeopolitik rekabetin artmasına şahit olmaktadır. Çin Halk Cumhuriyeti, 1980’li yıllardan itibaren başlattığı ekonomik açılım politikasıyla önce ekonomik sonra siyasi ve askeri bir güç olmuştur. Bu makalenin amacı, Pekin’in gücünün devamını sağlayan unsurların başında gelen enerji ve ticaret güvenliğini sağlamak için başlattığı Deniz İpek Yolu Girişimi ya da diğer adıyla İnci Dizisi Stratejisi’nin hedefini ortaya koymaktır. Mevzubahis girişim, ABD ve Hindistan gibi Çin’e rakip olan devletlerin Hint Okyanusunda bulunan dar boğazlar üzerindeki kontrolünü bypass etmek ve alternatif rotalar ulaştırmayı amaçlamaktadır.

___

  • Marc Lanteigne (2008) China’s Maritime Security and the “Malacca Dilemma”, Asian Security, 4:2, 143.
  • Chang, Yen-Chiang, “The ‘21st Century Maritime Silk Road Initiative and Naval Diplomacy in China” Ocean&Coastal Management 153, 2018, s. 148.
  • Benjamin Barton, “Leveraging the “String of Pearls” for strategic gains? An assessment of the Maritime Silk Road Initiative’s (MSRI) economic/security nexus in the Indian Ocean Region (IOR).” Asian Security, 17(2), 2021, s.217.
  • “Full Text of Hu Jintao’s Report at the 18th Party Congress”, Xinhua, https://www.mfa.gov.cn/ce/ceus//eng/zt/18th_CPC_National_Congress_Eng/t992917.htm, (Erişim Tarihi: 18.11.2021).