Makine Öğrenmesi Algoritmaları Kullanılarak Kayısı İç Çekirdeklerinin Sınıflandırılması

Kayısı çekirdeği üretimi ve tüketimi fazla olan bir gıda ürünüdür. Kayısı iç çekirdeklerinin makine öğrenmesialgoritmaları kullanılarak, tatlı veya acı olarak sınıflandırılması bu çalışmanın konusunu oluşturmaktadır. Hemtatlı hem de acı kayısı iç çekirdeği için talep miktarı oldukça fazladır. Depolama şartları gibi nedenlerden dolayıkayısı iç çekirdekleri zaman zaman birbirine karışabilmektedir. Bu durum tüketiciler tarafından istenmeyen birdurumdur. Kayısı iç çekirdeğinin ayrıştırılması, gözle her zaman mümkün olmamaktadır. Bu çalışmanın amacı,insan faktörünü ortadan kaldırabilecek bir sınıflandırma yönteminin geliştirilmesidir. Bu sınıflandırma işlemi içink En Yakın Komşu, Destek Vektör Makinesi, Karar Ağacı, Rasgele Orman, Adaptive Boosting, Gaussian NaiveBayes ve Çok Katmanlı Algılayıcı algoritmaları kullanılmıştır. Yeterli sayıda öznitelik ile algoritmaların yarıdanfazlası sınıflandırma işlemini %100 başarı ile elde edebilmektedir. En az sayıda öznitelik kullanarak en iyi başarıRasgele Orman algoritması ile elde edilmiştir. Sonuçlar göstermiştir ki, kayısı iç çekirdeklerinin sınıflandırılmasıişlemi makine öğrenmesi algoritmaları ile başarılı bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir.

Classification of Apricot Kernels by using Machine Learning Algorithms

Apricot kernel is a food product with high production and consumption. The classification of apricot kernels as sweet or bitter using machine learning algorithms is the subject of this study. The demand for both sweet and bitter apricot kernels are quite high. Due to reasons such as storage conditions, apricot kernels can get mixed from time to time. This situation is undesirable for consumers. The separation of apricot kernels is not always possible with the eyes. This study aims to develop a classification method that can eliminate the human factor. For this classification process, k Nearest Neighbor, Support Vector Machine, Decision Tree, Random Forest, Adaptive Boosting, Gaussian Naive Bayes and Multilayer Perceptron algorithms have been used. More than half of the algorithms with a sufficient number of attributes can achieve the classification process with 100% success. The best performance has been obtained by the Random Forest algorithm using the minimum number of features. The results show that the classification of apricot kernels can be carried out successfully with machine learning algorithms.

___

Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2012
  • Yayıncı: Bitlis Eren Üniversitesi Rektörlüğü
Sayıdaki Diğer Makaleler

Ksantin Oksidaz İnhibitörü Yeni 1,2,3-Triazol Türevlerinin Sentezi, Karakterizasyonu ve Moleküler Doking Çalışmaları

Ayşe TAN

Memristör Tabanlı Filtre Tasarımı ve ECG Sinyali için Uygulanması

Muhammet Emin ŞAHİN, Barış KARAKAYA, Hasan GÜLER, Arif GÜLTEN, Serdar Ethem HAMAMCI

Saf ve Modifiye Bitümlerin Farklı Frekans ve Sıcaklıklardaki Reolojik Özelliklerinin İncelenmesi

Erkut YALÇIN

?(?) = ? ? ? − ? ? + ?? ? Potansiyel Ailesinin Özdeğerlerini Veren Analitik İfade

Murat AYGÜN, Koray KÖKSAL

Bitlis’teki Tüketicilerin Gıda Güvenliği ve Gıda Hijyeni Konusundaki Bilgi ve Tutumları

Seda OĞUR

Kudret Narı (Momordica charantia Descourt.) Meyvesinden Saflaştırılan Peroksidaz Enzimi Kullanılarak Hibrit Nano Çiçekler Sentezlenmesi ve Direct Blue 1 Gideriminde Kullanılabilirlikleri

Ayşe BALDEMİR KILIÇ, Cevahir ALTINKAYNAK, Nalan ÖZDEMİR, Vedat YILMAZ, İsmail ÖÇSOY

Potasyum Borhidrit Hidroliz Reaksiyonu İçin Ni-B-P Katalizörünün Kinetik Özellikleri

Mehmet Salih AĞIRTAŞ, Ömer ŞAHİN, Orhan BAYTAR, Mehmet Salih KESKİN, Mehmet Sait İZGİ

Sülfametiyazol-2,2′-Bipiridin Tuzunun Yapısal ve Spektral İncelenmesi: Deneysel ve Moleküler Modelleme Çalışması

Filiz ÖZTÜRK, Ahmet Hilmi ÇON, Tuğba AYCAN

Yıldırım Enerji Dağılımının S-Domeninde Analizi

Asım KAYGUSUZ, Bilal TÜTÜNCÜ, Bülent URUL

An Analytical Expression for The Eigenvalues of The Potential Family V=A r^2-B/r+Cr^k

Koray KÖKSAL, Murat AYGÜN