Yaprak galerisineği (Liriomyza trifolii Burgess)'nin popülasyon değişimi ve parazitlenme durumu üzerinde araştırmalar.

Yaprak galerisineği (Liriomyza trifolii Burgess) (Dip.:Agromyzidae)'nin popülasyon değişimini saptamak üzere yapılan çalışmalar 1991 yılında zararlı ile bulaşık olduğu belirlenen seralarda yürütülmüştür. Bu amaçla sarı yapışkan tuzaklar her 200 m2'ye 1 adet tuzak olmak üzere bitkilerin 30 cm yukarısına asılmıştır. Tuzaklar her hafta periyodik olarak kontrol edilmiş, yakalanan erginler sayılarak kaydedilmiştir. Larva popülasyonunu saptamak üzere toplam 25 yaprakta larva sayımı yapılmıştır. Ayrıca zararlının parazitoidlerinin durumunu belirlemek üzere üç serada çalışma yürütülmüştür. Her hafta toplanan galerili yapraklar kültüre alınarak parazitoid çıkışları kaydedilmiştir. Popülasyon çalışmaları sonunda erginlerin en fazla Nisan ve Mayıs ayında görüldüğü, Haziran sonuna doğru popülasyonun azaldığı belirlenmiştir. Sonbahar üretiminde erginlerin Ekim ayından itibaren çıktığı Kasım ayı ortalarında en yüksek düzeye ulaştığı ve Aralık ayı sonunda popülasyonun düştüğü görülmüştür. Her iki çalışmada da larva popülasyonu erginin durumuna benzer şekilde Nisan ve Mayıs aylarında en fazla görüldüğü, ve ergine paralel olarak seyrettiği Aralık ayında popülasyonun sıfıra düştüğü belirlenmiştir. Parazitoid çalışmaları sonunda Chrysonotomyia chloragaster (Erdos), C.formosa (Westwood), Diglyphus isaea (Walker) (Hym.:Eulophidae) önemli bulunmuştur. Parazitleme oranlarının 1992 yılında domateste %8 - 52.5, patlı-canda %5 - %68 arasında değiştiği tespit edilmiştir.

Investigations on the population fluctuations and parasitation of leaf miner (Liriomyza trifolii Burgess).

One yellow sticky trap for every 200 m2 of greenhouse over plants to observe the population development of leafminer, in 1991. Traps were checked each week and the number of adults captured were recorded, 25 leaves were collected for larval population estimation. The situation of parasitation were studied in three different greenhouses. The leaves with mine, which are collected from these greenhouses each week, were cultured in the laboratory  for parasite emergence. The results showed that the adult population were high during  April and May population decreased in June in 1991. The adult population studies in Autumn indicated that adult were observed from October and population were high in November with the peak in mid November, then drop down at the end of December. In these two studies, ıt was observed that larval population development were in April and May studies in Spring and again showed parallel development in Autumn, and declined to zero in December. It was found the parasitoids Chrysonotomyia chlorogaster (Erdos), C.formosa (Westwood), Diglyphus isaea (Walker) (Hym.:Eulophidae) as a results of parasitoids studies. The rate of parasitation were 8-52.5% on tomato and 5-68% on egg-plant 1992.
Bitki Koruma Bülteni-Cover
  • ISSN: 0406-3597
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1952
  • Yayıncı: Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Sayıdaki Diğer Makaleler

Çukurova'da kanola (<em>Brassica napus </em>L. var<em> oleifera </em>D.C.) ekim alanlarındaki yabancıotlar ve mücadelesi.

İ. KADIOĞLU, E. ULUĞ, İ. ÜREMİŞ

Yaprak galerisineği (Liriomyza trifolii Burgess)'nin popülasyon değişimi ve parazitlenme durumu üzerinde araştırmalar.

C. YABAŞ, A. ULUBİLİR

Ephestia kuehniella zell. (Lep.:Pyralidae) ile Rhyzopertha dominica F.(Col.: Bostrychidae)'nın laboratuvar koşullarında gelişmeleri ve rekabetleri üzerinde araştırmalar.

P. ERDOĞAN, O. GÜRKAN

Isıtmasız sera koşullarında vibratör ve 4-CPA'nın domateste meyve tutumu üzerindeki etkileri ve tüketim aşamasındaki kalıntı miktarlarının saptanması.

İ. ÇIĞŞAR, O. ÖZGÜN, H.r. ŞENER, N. ÇARKACI

Antalya ili zeytinliklerindeki zararlılara karşı biyolojik mücadele olanaklarının araştırılması.

A. YAYLA, M. KELTEN, T. DAVARCI, A. SALMAN

Antalya ili elma zararlılarının biyolojik mücadele imkanlarının araştırılması.

K. ÇİFTÇİ, A. ÖZKAN, N. TÜRKYILMAZ

Akdeniz bölgesi kemirgen (Rodentia) faunası üzerinde çalışmalar.

M.a. YÜZBAŞ, O. BENLİ

Çukurova'da kanola (Brassica napus L. var oleifera D.C.) ekim alanlarındaki yabancıotlar ve mücadelesi.

İ. KADIOĞLU, E. ULUĞ, İ. ÜREMİŞ

<em>Ephestia kuehniella</em> zell. (Lep.:Pyralidae) ile <em>Rhyzopertha dominica</em> F.(Col.: Bostrychidae)'nın laboratuvar koşullarında gelişmeleri ve rekabetleri üzerinde araştırmalar.

P. ERDOĞAN, O. GÜRKAN

Yaprak galerisineği (<em>Liriomyza trifolii</em> Burgess)'nin popülasyon değişimi ve parazitlenme durumu üzerinde araştırmalar.

C. YABAŞ, A. ULUBİLİR