Antalya ili elma zararlılarının biyolojik mücadele imkanlarının araştırılması.

Bu çalışmanın 1985 ve 1986 yıllarını kapsayan kısmında Elma içkurdunun parazitoidleri ile bunların parazitleme zamanı ve oranları tespit edilmiştir. Bu amaçla Korkuteli (Yazır köyü ve Bozova) ilçesinden 2, Elmalı (Akçay) ilçesinden 1 adet olmak üzere hiç ilaçlanmamış 3 elma bahçesi seçilmiştir. Seçilen bu bahçelerden Korkuteli'ndeki 2 bahçenin ağaç dallarına şifon dal kafesleri geçirilerek buraya salınan kelebeklerin bitki kısımlarına yumurta bırakmaları sağlanmıştır. Daha sonra kafes çıkarılarak zararlı yumurtaları doğal parazitlenmeye bırakılmıştır. Akçay'daki bahçede ise, yumurta taramaları şeklinde (parazitli-normal) sayımlar yapılmıştır. Yazır köyündeki bahçede Elma içkurdu'nun 1.döl yumurtalarında ortalama %41.4(18.3-65.7)'lük, 2.dölde ise, %6.9(0.4-18.5)'luk bir parazitlenme tespit edilmiştir. Bozova'daki bahçede 1.dölde ortalama %32.8(15.0-50.6)'lik, Akçay'daki bahçede ortalama %74.9(66.6-83.8)'luk bir parazitlenme görülmüş-tür. Bozova ve Akçay'daki bahçelerde zararlının 2.dölünde parazitlenme tespit edilememiştir. Elma içkurdu'nun yumurta parazitoidi olarak Trichogramma embryo-phagum (Hartig), larva ve pupa asalağı olarak Ascogaster quadridentatus (Wesm.) tespit edilmiştir. Parazitoidin etkinliğini tespit etmek amacı ile 1987 ve 1990 yıllarında  Korkuteli (Kargılık ve Yazır) ilçesindeki iki bahçeye T.embryophagum salımları yapılmıştır. 1987 Yılındaki etkinlik çalışması Kargılık köyündeki 100 ağaçlık, 9-10 yaşlarında bir bahçede yapılmıştır. Bu bahçenin 20 ağaçlık bölümüne zararlının 1. dölüne karşı  parazitoid salınmıştır. Bahçenin diğer ağaçları Diflubenzuron (Dimilin 25 WP 40 g/100 lt su) terkipli bir ilaçla ilaçlanmıştır. Zararlının 2. dölünde normal ilaçlama programı uygulanmıştır. Sonuçta, parazitoid salınan ağaçlarda kurtlu meyve oranı ortalama % 0.38, ilaçlama yapılan ağaçlarda ortalama % 0.25 olarak bulunmuştur. 1990 Yılındaki etkinlik çalışması Yazır köyündeki 50 ağaçlı, 20-22 yaşlarında bir bançede yapılmıştır. Söz konusu bahçede 4 karakterli (Parazitoid, “Parazitoid+ilaçâ€?, ilaç ve şahit) bir deneme açılmıştır. Parazitoid salımları zararlının 1. dölüne karşı yapılmıştır. Deneme sonunda, parazitoid karakterinde kurtlu meyve oranı ortalama %3.15, “parazitoid+ilaçâ€?da ortalama %4.9, ilaç karakterinde ortalama %2.20 ve şahitte ise ortalama %3.62 olarak bulunmuştur. Zararlının 2. dölüne karşı normal ilaçlama programı uygulanmıştır.

Researches on possibilities of biological control of apple pests in Antalya province.

In this study, the parasitoids of the Codling moth [Cydia pomonella (L.)] and their parasiting times and rates have been determined in 1985-1986. For this purpose, 3 non treated apple orchards, one of them in Elmalı (Akçay), and others in Korkuteli (Yazır and Bozova Village) district were chosen. Chiffon cages had been interlocked on some branches of trees and then the months were released in it for laying eggs on the parts of branches. After that by removing this cages, the eggs of pests were exposed to natural parasiting. At the orchard in Akçay, only natural parasitation was found, by counting eggs are whether parasited or not. The parasiting rates were found in first generation, as average 41.4% (18.3-65.7) and 6.9% (0.4-18.5) in second generation. Those values were 32.8% (15.0-50.6) in Bozova and 74.9% (66.6-83.3) in Akçay at the first generation. At the second generation, any parasited eggs could be found in these villages. Trichogramma embryophagum Hartig was found as egg parasitoid and  Ascogaster quadridentatus (Wesm.) as larvae-pupae parasitoid of the codling moth. In 1987 and 1990 in order to determine the effectiveness of T.embryogphagum, this parasitoid was released at two orchards in Korkuteli (Yazır and Kargılı villages) district.  The orchard in Kargılı village, containing 100 number of 9-10 year old trees, the parasitoid were released at the plot of 20 trees against first generation of the pest. The other trees were treated with insecticides. At the second generation, whole trees were treated in 1987. The infestation rates of fruits were averagely 0.38 % at parasitoid released plot and 0.25 % at the other trees which had been treated with insecticides. In 1990, the study was done at the orchard, containing 50 number of  20-22 year old trees, in Yazır village, This experiment had four characters (Parasitoid, Parasitoid + insecticides, insecticide, control). The releasing of parasitoid was done against only the first generation of the pest. The infested fruit rates were determined as average 3.15%, for parasitoid characters, 4.09% for parasitoid+insecticide, 2.20% for insecticide and 3.62% for control. Insecticides were also applied in 1990 for the second generation.
Bitki Koruma Bülteni-Cover
  • ISSN: 0406-3597
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1952
  • Yayıncı: Zirai Mücadele Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü
Sayıdaki Diğer Makaleler

Yaprak galerisineği (Liriomyza trifolii Burgess)'nin popülasyon değişimi ve parazitlenme durumu üzerinde araştırmalar.

C. YABAŞ, A. ULUBİLİR

Akdeniz bölgesi kemirgen (Rodentia) faunası üzerinde çalışmalar.

M.a. YÜZBAŞ, O. BENLİ

Yaprak galerisineği (<em>Liriomyza trifolii</em> Burgess)'nin popülasyon değişimi ve parazitlenme durumu üzerinde araştırmalar.

C. YABAŞ, A. ULUBİLİR

Antalya ili zeytinliklerindeki zararlılara karşı biyolojik mücadele olanaklarının araştırılması.

A. YAYLA, M. KELTEN, T. DAVARCI, A. SALMAN

Antalya ili elma zararlılarının biyolojik mücadele imkanlarının araştırılması.

K. ÇİFTÇİ, A. ÖZKAN, N. TÜRKYILMAZ

<em>Ephestia kuehniella</em> zell. (Lep.:Pyralidae) ile <em>Rhyzopertha dominica</em> F.(Col.: Bostrychidae)'nın laboratuvar koşullarında gelişmeleri ve rekabetleri üzerinde araştırmalar.

P. ERDOĞAN, O. GÜRKAN

Isıtmasız sera koşullarında vibratör ve 4-CPA'nın domateste meyve tutumu üzerindeki etkileri ve tüketim aşamasındaki kalıntı miktarlarının saptanması.

İ. ÇIĞŞAR, O. ÖZGÜN, H.r. ŞENER, N. ÇARKACI

Ephestia kuehniella zell. (Lep.:Pyralidae) ile Rhyzopertha dominica F.(Col.: Bostrychidae)'nın laboratuvar koşullarında gelişmeleri ve rekabetleri üzerinde araştırmalar.

P. ERDOĞAN, O. GÜRKAN

Çukurova'da kanola (Brassica napus L. var oleifera D.C.) ekim alanlarındaki yabancıotlar ve mücadelesi.

İ. KADIOĞLU, E. ULUĞ, İ. ÜREMİŞ

Çukurova'da kanola (<em>Brassica napus </em>L. var<em> oleifera </em>D.C.) ekim alanlarındaki yabancıotlar ve mücadelesi.

İ. KADIOĞLU, E. ULUĞ, İ. ÜREMİŞ