NOHUT GEVENİ (Astragalus cicer L.) AYRIK (Agropyron Gaertn.) KARIŞIMLARINDA KURU OT VERİMİ İLE DİĞER BAZI KARAKTERLER ARASINDAKİ İLİŞKİLER VE İZ ANALİZLERİ

Bu araştırma, tesadüf blokları deneme desenine göre dört tekıarlamalı olarak kurulmuştur. Nohut geveni, otlak ayrığı ve mavi ayrık, yalın ve nohut geveni otlak ayrığı ve mavi ayrık ile % 20, 40, 60. 80 olmak üzere 11 karışım oranlarında denenmişlerdir. Bu çalışmada, bitki türlerinin kuru ot verimi ile bazı diğer karakterleri arasındaki ilişki ve bu özelliklerin kuru ot verimine doğrudan ve dolaylı etkileri incelenmiştir.Bu araştırmadan elde edilen sonuçlar aşağıda sırayla verilmiştir:Nohut geveni ve mavi ayrıktaki kuru ot verimi en yüksek ilişkiyi ham protein verimi (sırayla r= 0.983** ve r= 0.999**) ve kuru madde verimi (sırayla r= 0.983 ** ve r= 0.999**) ile göstermiştir. Otlak ayrığında kuru ot veriminin en yüksek ilişkisi kuru madde verimi ile (r= 0.964** ) tespit edilmiştir.İz (path) analizi sonucunda nohut geveninde en yüksek toplam korelasyon katsayısı kuru ot verimi ile kuru madde verimi (0.983) ve ham protein verimi (0.983) arasında meydana gelmiştir. Otlak ayrığı ve mavi ayrıkta en yüksek toplam korelasyon katsayısı kuru ot verimi ile kuru madde verimi (sırayla 0.964 ve 0.999 olarak ) arasında bulunmuştur.

PATH AND CORRELATION ANALYSIS BETWEEN HAY YIELD AND HAY YIELD COMPONENTS IN CICER MILKVETCH (Astragalus cicer L.) AND WHEATGRASS (Agropyron Gaertn.) MIXTURES

This research was established as a completely randomised block design with four replications. A total of the eleven combinations of cicer milkvetch, crested wheatgrass and intermediate wheatgrass made up the mixtures as at the ratios of 20, 40, 60, 80 % and pure stand for each species. In this research, it was found out that correlations of some characters of plant species with hay yield and the effects of those characters directly and indirectly to the hay yield.The results of this research are given as follows:l Hay yields of cicer milkvetch and intermediate wheatgrass were shown significantly and positively correlated to the crude protein (r- 0.983** and r= 0.999** respectively) and dry matter (r=-0.983** and r= 0.999** respectively) yields. The hay yield of crested wheatgrass was significantly and positively associated with dry matter yields (r= 0.964** ).2. The results of path analysis clearly indicated that the highest total correlation coefficient occurred in cicer milkvetch (0.983) between hay and crude protein yields and between hay and dry matter yields, whereas it happened in crested wheatgrass and intermediate wheatgrass between hay and dry matter yields (0.964 and 0.999, respectively).

___

  • ALTINOK, S. 1993. Bazı tek yıllık yoncalarda faklı fenolojik devrelerdeki biçmelerin kök gelişimine ve yem verimine etkileri üzerinde araştırmalar. Doktora tezi (basılmamış), Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • BAKHEIT, BR., 1988. Variation, correlation and path coefficient analysis in some world varieties of alfalfa (Medicago sativa L.). Assiut Journal of Agricultural Sciences, Vol.l9(5); 149-163.
  • DÜZGÜNEŞ, O., KESİCİ, T. ve GÜRBÜZ, F. 1983. İstatistik metodları I. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları: 861, Ders Kitabı: 229, Ankara.
  • GUMBER, R.K., SOHOO, MS. and BERİ, S.M. 1988. Path coefficıent analysıs in Persıan elover. Crop Improvement, 15 (2); 167-169.
  • KEPHART, K.D., TWIDWELL, EK., BORTNEM, R. and BOE, A. 1992. Alfalfa yield component responses to seeding rate several years after establishment. Agronomy journal, 84(5); 827-831.
  • STEEL, R. G. D. and TORRIE, J. H. 1960. Princeples and procedures of statistics with special reference to the biological sciences. McGraw Hıll Book Company, Inc. Ne w York, Toronto, London.
  • TOSUN, M., AKGÜN, İ. ve SAĞSÖZ, S. 1997. Yabani domuz ayrığı {Dactylis glomerata L.) bitkilerinde ot ve tohum verimi ile bazı morfolojik özellikler arasındaki ilişkiler. Atatürk Üm. Zir. Fak. Der., 28 (4); 605-619.
  • VOGEL. K.P., REECE, P.E., and LAMB, J.F.S. 1986. Genotype and genotype x environment interaction effects for forage yield and quality of intermediate wheatgrass. Crop Science, 26 (4); 653-658.
Biotech Studies-Cover
  • ISSN: 2687-3761
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1992
  • Yayıncı: TAGEM Journals
Sayıdaki Diğer Makaleler

BAZI PATATES ÇEŞİTLERİNİN DEPOLAMA SONRASI KALİTE VE FİZYOLOJİK ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ

Kemalettin KARA

NOHUT GEVENİ (Astragalus cicer L.) AYRIK (Agropyroıı Gaertn.) EKİMİ KARIŞIM ORANLARININ YEM VERİMİ VE BOTANİK KOMPOZİSYONA ETKİLERİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR

Sabahaddin ÜNAL, Ahmet ERAÇ

TÜTÜNE Agrobacterium tumefaciens ARACILIĞIYLA (Nicotiana tabacum) GEN AKTARIMINDA SICAKLIĞIN ETKİSİ

Turgay ÜNVER, Khalid KHAWAR, İskender PARMAKSIZ, Leyla AÇIK

BAZI BUĞDAYGİL YEMBİTKİLERİNDE KURU OT VERİMİ İLE BAZI VERİM KOMPONENTLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİLERİN PATH ANALİZİ İLE DEĞERLENDİRİLMESİ

Erol KARAKURT, Hayrettin EKİZ

MAKARNALIK BUĞDAY ÇEŞİT ADAYLARININ BAZI İSTATİSTİKİ DEĞERLENDİRMELERİ

İrfan ÖZBERK, Fethiye ÖZBERK

FARKLI MEVSİMLERDE BESİYE ALINAN HOLŞTAYN ERKEK DANALARDA; YEMLEME ŞEKİL VE ZAMANININ BESİ PERFORMANSINA ETKİSİ

Hadi BAŞARAN, Ahmet GÜRBÜZ

BAZI BUĞDAYGİL YEM BİTKİLERİNDE AZOTLU GÜBRE DOZLARININ ÖNEMLİ TARIMSAL KARAKTERLER ÜZERİNE ETKİLERİ

Erol KARAKURT, Hayrettin EKİZ

MULTİGERM VE MONOGERM ŞEKERPANCARI HATLARININ MELEZLENMESİYLE F2 GENERASYONUNDA AÇILAN MONOGERM BİTKİLERDE DÖL TESTİ

Celâl ER, Serkan URANBEY, Gökten GÜMÜŞAY

BAZI SOYA (Glycine max (L.) Merr.) ÇEŞİTLERİNDE YAĞ VE PROTEİN BİRİKİMİNİN MORFOGENETİK VARYABİLİTESİ ÜZERİNE ARAŞTIRMA

Serkan URANBEY, Dilek BAŞALMA, Arif İPEK

ERZURUM EKOLOJİK KOŞULLARINDA ADAPTASYON VE VERİM DENEMESİNE ALINAN PATATES ÇEŞİTLERİNİN BAZI KALİTE ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Kemalettin KARA