Sağlıklı Yaşlanma

İnsanoğlu var olduğundan beri ne olduğunu, ne olacağını ve nasıl hayatının sona ereceğini merak etmiştir. Ne olduğu sorusu, merak etme ve araştırma içgüdüsünü tetikleyerek kendini tanımaya ve yaşamını anlama çabasına sevk etmiştir. İnsan ne olduğunu öğrendikçe ne olacağını da araştırıp yaşlanma kavramını keşfetmiştir. Yaşlanma ve yaşlılık kavramları kapitalist toplumda, yaşam süresinin çevresel faktörlere ve bazı değişen koşullarına bağlı olarak daha uzun yaş alan birey görüntüsüyle daha da dikkat çekmiştir. Yaşlanma denen bu ertelenemez süreç, insanların kafasında nasıl yaşlanıyoruz ve nasıl yaşlanmalıyız sorusunu da akla getirmiştir. Bu sorulara cevap olarak da başarılı yaşlanma kavramı ortaya çıkmıştır. Buna bağlı olarak yaşlanmanın sadece bedensel bir değişiklik olmadığı çoklu süreçlerden oluşan ilginç bir süreç olduğu söylenebilir. Bu süreçte kayıpların olduğu kadar kazançlar da vardır. Bu kazanç amacının içinde başarılı yaşlanma, yaşlının biyolojik, sosyokültürel, ekonomik ve psikolojik kayıplarının, zararlarının en aza indirilmesini hedefler.
Anahtar Kelimeler:

Süreçler, Yaşlanma, Yaşlı

Healthy Aging

 Human beings have being wondering what they are, what they will be and how their life will end since the existence. The question of what is happening has triggered curiosity and research instincts, leading him an effort to understand themselvesand their life. As people learned what they were, they explored what was going on and discovered the concept of aging. The concepts of aging and old age have drawn more attention with an image of elderly in the capitalist society due to the environmental factors of life span and the changing circumstances. This process of aging which can not be canceled brings how we should age and how we are aging questions into mind. In response to these questions, the concept of successful aging has emerged. Accordingly, it can be said that aging is an interesting process consisting of multiple processes, which are not merely a physical change. In this process there are many gains as well as losses. In this purpose of gain, successful aging aims to minimize the loss of biological, socio-cultural, economical and psychological losses of the elders.
Keywords:

Processes, Aging, Old,

___

  • Anonim, 2017.1. http://www.tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri. do?id=24643.WEB. Y.y. Son Erişim Tarihi: 26 Şubat 2018.
  • Anonim, 2017.2. http://www.tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri. do?id=2464 .WEB. Y.y. Son Erişim Tarihi: 26 Şubat 2018.
  • Arun, Ö. 2008. Yaşlı Bireyin Türkiye Serüveni: Kaliteli Yaşlanma İmkânı Üzerine Senaryolar. Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 7(2): 313-330.
  • Beğer, T. ve Yavuzer H. 2012. Yaşlılık ve Yaşlılık Epidemiyolojisi. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Geriatri Bilim Dalı, 25: 1-3.
  • Butler, R. N. (1989). “Dispelling Ageism: The Cross-Cutting Intervention”. American Academy of Political and Social Sciences, 503/1, 138-147.
  • İçli, G. 2010. ‘Yaslılar ve yaşlılığın değerlendirilmesi: Denizli ili üzerine niteliksel bir araştırma’. Yaslı Sorunları Arastırma Dergisi / Elderly Issues Research Journal, 1:1-13
  • Kızılkaya, M. ve Koştu, N. 2006. Yaşlılıkta Ölüm Kavramı ve Hemşirelik Yaklaşımı. Atatürk Üniversitesi Hemşirelik Yüksekokulu Dergisi, 9 (4): 69-74.
  • Karatas, K. ve Duyan, V. 2008. Difficulties that elderly encounter and their life satisfaction. Social Behaviour and Personality, 36(8):1073- 1084.
  • Nazlı, A. 2016. ‘Yaşlanma, birey ve toplum: Yaşlanmaya sosyolojik bakış’. Ege Tıp Dergisi, 55: 1-5.
  • Oktik, N., Bozyer, Ü., Durdu, Z. , İrez, G., Kökalan, F. ve Top, A. (2004). Huzurevinde Yasam ve Yasam Kalitesi: Muğla Örneği. Muğla Üniversitesi Yayınları: 52, Muğla.
  • Tufan, İ. 2015. ‘GEROPAPER’. 1-7. Türk Mühendisler ve Mimar Odaları Birliği, 2017. https://www. tmmob.org.tr/sayfa/cinsiyet-ayrimciligi-hakkinda. WEB.Y.y. 26 Şubat 2018.
  • Willcox, C, Willcox, B., Sokolovsky, J. and Sakihara, S. 2007. The Cultural Context of “Succesful Aging” Among Older Women Weavers in a Northern Okinawan Village: The Role of Productive Activity. J. Cross Gerontol 22:137-165.