Eriyiş

Büyük oranda insanların çevre ile etkileşiminin bir sonucu olarak ortaya çıkan küresel ısınma sebebiyle, Arktik deniz buzunun alansal yayılışında her 10 yılda ortalama % 2.7 oranında bir azalma olduğunu tespit edilmiştir. Arktik buzul örtüsünün (deniz buzu ve buzul kalkanı) coğrafi yayılışındaki ve kalınlığındaki azalmanın, deniz seviyesinin yükselmesi, genel okyanus ve atmosfer dolaşımının değişmesi, vb. gibi insan yaşamını, ekolojik ortamı ve iklim sistemini doğrudan ya da dolaylı olarak etkileyebilecek başka birincil ve ikincil etmenlere de neden olabileceği beklenmelidir.
Anahtar Kelimeler:

Küresel ısınma, buzul

Dissolvent

Due to global warming, which is largely a result of human interaction with the environment, it has been found that the spatial spread of Arctic sea ice is reduced by an average of 2.7% every 10 years. The decrease in the geographical spread and thickness of the Arctic glacial cover (sea ice and glacier shield), increased sea level, changes in general ocean and atmospheric circulation, and so on. as well as other primary and secondary factors that may directly or indirectly affect human life, the ecological environment and the climate system

___

  • Türkeş, M. 2001. Hava, iklim, şiddetli hava olayları ve küresel ısınma. Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü 2000 Yılı Seminerleri, Teknik Sunumlar, Seminerler Dizisi: 1: 187-205, Ankara.