Pandemi Sürecinde Eğitim ve Eğitim Araçları Üzerine Özel Yetenekli Öğrencilerin Görüşleri

COVID-19 dolayısıyla tüm dünya büyük bir sarsıntı geçirmiştir. Eğitim dünyası belki de bu sarsıntının en sert yaşandığı sektördür. Bu çalışmamızda özel yetenekli tanısı almış ortaokul öğrencilerinin, pandemi öncesinde ve pandemi sürecinde eğitim teknolojisi araçları kullanma durumlarını ortaya koymak amaçlanmıştır. Bunun yanı sıra uzaktan eğitim sürecinde yaşadıkları sorunlar ve çözüm yöntemleri araştırılmış, uzaktan eğitimin etkililiği ve gerekliliği üzerine düşünceleri sorulmuş, yüz yüze ya da uzaktan eğitim tercihlerinin nedenlerine değinilmiş, pandemi sürecine dair özel yetenekli öğrencilerin metaforik algılarına ışık tutulmuştur. Araştırmada, nitel araştırma yöntemlerinden fenomoloji deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2021- 2022 eğitim öğretim yılında, İstanbul ilinde, bir bilim ve sanat merkezinde eğitim alan 15 özel yetenekli ortaokul öğrencisi oluşturmaktadır. Elde edilen veriler betimsel analiz ve içerik analizi ile değerlendirilmiştir. Araştırma sonunda pandemi sürecinde öğrencilerin daha çok yüz yüze eğitimi tercih ettiğini ifade ettikleri belirlenmiştir. Teknolojik araçlar içinde en fazla bilgisayar ve tablet kullandıklarını belirten öğrenciler, teknolojiyi çok farklı yapı ve şekillere benzeterek farklı metaforlar ortaya koymuştur. Çalışmanın öneriler kısmında ise yeni araştırmacılar için benzer bir araştırmanın normal okullarda da gerçekleştirilebileceği, yüz yüze eğitimin uzaktan eğitimden farkının daha derinlemesine araştırılabileceği öneri olarak sunulmuştur.

Opinions Of The Gifted Students About Education And Educational Tools In The Pandemic Process

The whole world has been shaken by COVID-19. The world of education is perhaps the sector where this shock has been experienced the hardest. In this study, it is aimed to reveal the situation of gifted secondary school students using educational technology tools before and during the pandemic. In addition, the problems they experienced in the distance education process and the solution methods were investigated, students’ thoughts on the effectiveness and necessity of distance education were asked, the reasons for their choice of face-to-face or distance education were mentioned, and the metaphorical perceptions of gifted students about the pandemic process were shed light on. In the research, phenomenology design, one of the qualitative research methods, was used. The study group of the research consists of 15 gifted secondary school students studying at a Science and Art Center in Istanbul in the 2021-2022 academic year. The data obtained were evaluated with descriptive analysis and content analysis. At the end of the research, it was determined that students stated that they preferred face-to-face education more during the pandemic process. Students, who stated that they use computers and tablets the most among technological tools, presented different metaphors by comparing technology to very different structures and shapes. In the suggestions part of the study, it is presented as a suggestion for new researchers that a similar study can be carried out in normal schools and that the difference between face-to-face education and distance education can be investigated in more depth.

___

  • Annells, M. (2006). “Triangulation of qualitative approaches: Hermeneutical phenomenology and grounded theory. Journal of Advanced Nursing”. 56(1): 55-61.
  • Baltacı, A. (2018). “Nitel araştırmalarda örnekleme yöntemleri ve örnek hacmi sorunsalı üzerine kavramsal bir inceleme”. Bitlis Eren Üniversitesi- Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi/ Journal of Bitlis Eren University Institute of Social Sciences, 7(1): 231-274.
  • Baltacı, A. (2017). “Nitel Veri Analizinde Miles-Huberman Modeli”. Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (AEÜSBED), 3(1): 1-15.
  • Batur, Z. Uygun, K. (2012). “İki neslin bir kavram algısı: Teknoloji”. Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 5(1), 74-88.
  • Boyraz, H., Güçlü, M., İnan, S. (2018). “Uzaktan eğitim sürecinde özel yetenekli lise öğrencilerinin öz düzenleme kapasitelerinin incelenmesi”. Erciyes Akademi, 35 (2): 460-472.
  • Can, E. (2020). “Coronavirüs (Covid-19) pandemisi ve pedagojik yansımaları: Türkiye’de açık ve uzaktan eğitim uygulamaları”. AUAd, 6(2): 11-53.
  • Cevher Kılıç, V. (2015). “Türkiye’de üstün ve özel yetenekli çocuklara yönelik bir eğitim politikası oluşturulamaması sorunu üzerine bir değerlendirme”. 21. Yüzyılda Eğitim ve Toplum Eğitim Bilimleri ve Sosyal Araştırmalar Dergisi, 4(12): 145-154.
  • Çubukçu, Z., Tosuntaş, Ş.,B. (2018). “Üstün yetenekli/zekâlı öğrencilerin eğitiminde teknolojinin yeri- technology ın gifted education”. Elektronik Eğitim Bilimleri Dergisi/ Electronic Journal Of Education Sciences, 3(13): 45-57. ISSN: 1302-7905.
  • Giannini, S.J, R., Saavedra, J. (2008). “Reopening schools:When, where and how? World Bank Blogs”. Erişim Adresi: https://blogs.worldbank.org/education/reopening-schools-when-where-and-how Son Erişim Tarihi: 01.03.2022.
  • Göktaş, Y., Yıldırım, Z.,Yıldırım, S. (2008). “Bilgi ve iletişim teknolojilerinin eğitim fakültelerindeki durumu: dekanların görüşleri”. Eğitim ve Bilim Dergisi, 33(149): 30-50.
  • Koç, İ. (2015). “Bilim ve Sanat Merkezi’ne devam eden özel yetenekli öğrencilerin iletişim becerileriyle ilgili görüşleri”. Üstün Yetenekliler Eğitimi Araştırmaları Dergisi, 3(1), 39-53.
  • Köroğlu, İ.Ş. (2015). “Üstün yetenekli dijital yerlilerin sosyal medya kullanımları üzerine nicel bir çalışma”. İletişim, Kuram ve Araştırma Dergisi, 40(Bahar): 266-290.
  • MEB (2016). Milli Eğitim Bakanlığı Bilim ve Sanat Merkezleri Yönergesi. Erişim Adresi: https://orgm.meb.gov.tr/meb_iys_dosyalar/2016_10/07031350_bilsem_yonergesi.pdf . Erişim Tarihi: 27.07.2022.
  • Odabaş, H. (2003). İnternet tabanlı uzaktan eğitim ve bilgi ve belge yönetimi bölümleri, Türk Kütüphaneciliği, 17(1): 22-36.
  • ORGM (2022). Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Haberler: Bilsem Sayısı 279’a Yükseldi. Erişim Adresi: https://orgm.meb.gov.tr/www/bilsem-sayisi-279a-yukseldi/icerik/1943#:~:text=B%C4%B0LSEM’lere%20eri%C5%9Fimi%20art%C4%B1rmak%20i%C3%A7in,B%C4%B0LSEM%20say%C4%B1s%C4%B1n%C4%B1%20279’a%20y%C3%BCkseltti. Erişim Tarihi: 03.06.2022. Öpengin, E. (2020). “Pandemi sürecinde özel yetenekli öğrencilerin eğitimi”. Tanhan, F., Özok, İ.(Ed.). Pandemi ve Eğitim: Anı Yay.Ankara-Türkiye, 225-239.
  • Özyurt, M., Badur, M. (2020). “İlkokul öğrencilerinin “teknoloji” kavramına ilişkin metaforik algıları ve öğrenme süreçlerinde teknoloji kullanımları”. Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 20 (2): 1161-1177.
  • Sağlık Bakanlığı. (2020). Erişim Adresi: Https://Covid19.Saglik.Gov.Tr/TR-66300/Covid-19-Nedir-.Html. Erişim Tarihi:19.09.2021.
  • Sak, U. (2011). “Üstün yetenekliler eğitim programları modeli (ÜYEP) ve sosyal geçerliği”. Eğitim ve Bilim, 36(161): 213-229.
  • Tanık Önal, N., Önal, N. (2020). “Özel yetenekli öğrencilerin eğitiminde bilişim teknolojileri kullanımıyla ilgili Türkiye’de yapılan çalışmaların sistematik olarak incelenmesi”. Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi, 24(3): 657-669.
  • Üçer, N. (2020). “Pandemi (Covid-19) sürecinde uzaktan eğitim araçlarının etkinliğinin üniversite öğrencileri tarafından değerlendirilmesine kullanımlar ve doyumlar yaklaşımı açısından bir bakış”. Global Media Journal TR Edition, 11 (21).
  • Yamomoto Telli, G., Altun, D. (2020). “Coronavirüs ve çevrimiçi (online) eğitimin önlenemeyen yükselişi”. Üniversite Araştırmaları Dergisi, 3(1): 25-34. DOI: 10.32329/uad.711110.
  • Yaylacı, H.S. (2000). İnternette Eğitim. Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi. Kocatepe Üniversitesi, Afyon-Türkiye.
  • Yavuz, O. (2018). “Özel yetenekli öğrencilerde internet ve oyun bağımlılığı ile algılanan sosyal destek düzeylerinin incelenmesi”. Yaşam Becerileri Psikoloji Dergisi, 2(4): 281-296.
  • Yıldırım, A., Şimşek, H. (2016). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Seçkin Yayın: Ankara-Türkiye.
  • Yıldız, R. (2004). Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme. Nobel Yayın: Ankara-Türkiye.