Hıdırlık Kulesi

2. yüzyılda yapılan, alt kısmı kare ve üstü silindir biçiminde bir kule olan Hıdırlık Kulesi, Antalya surlar üzerindedir. Roma imparatoru Hadriyanus' un yaptırdığı düşünülen kule, bir deniz feneri ve körfeze gelen gemileri gözetleme kulesi olarak kullanılmıştır. Kulenin alt katında küçük bir oda, üst katında ise oldukça kalın bir duvar kitlesinin çevresinde bir gezi alanı bulunmaktadır. Alt kattaki oda duvarlarında bulunan fresk kalıntıları, yüzyıllarca su sızmalarından dolayı kaybolmaya yüz tutmuştur bu sebeple bazı kaynaklarda kule, bir kahraman mezarı olarak gösterilmektedir.
Anahtar Kelimeler:

Antalya, kule, tarihi, 2. yüzyıl

Hidirlik Tower

The Hıdırlık Tower, built in the 2nd century, with a square bottom and a cylindrical tower at the top, Antalya are on the city walls. The tower, which is thought to have been built by the Roman Emperor Hadriyanus, was used as a lighthouse and watchtower for ships coming to the bay. There is a small room on the lower floor of the tower, and a walking area around a rather thick wall mass on the upper floor. The remains of the frescoes on the room walls on the lower floor have been lost for centuries due to water leaks, so in some sources, the tower is shown as a hero's tomb.

___

  • Anonim 1. http://www.antalya.bel.tr/tr/kent_gezisi/gezi_yerleri/tarihi_yerler.cfm?tanitimId=712 Son Erişim Tarihi: 02.07.2022.
  • Uluç, A., Altınöz, GÇB. (2015). Tarihi Kent Merkezleri ve Ulaşım İkileminin Sürdürülebilir Hareket Kapsamında Ele Alınması: Antalya Kaleiçi Örneği. Sürdürülebilir Ulaşım için Yol ve Trafik Güvenliği Ulusal Kongresi. Ankara.