Kamuda Performans Yönetimi ve Performans Değerlemesinin Yansıması: Mersin Büyükşehir Belediyesi Örneği

Öz Dünyanın en eski ve köklü sektörü olan kamu sektörünün bir parçası olan yerel yönetimler hizmet sunumu açısından düşünüldüğünde insanlara en yakın olan birimlerdir. Bu nedenle yerel yönetimlerin performansında yeni yönetim anlayışıyla birlikte, kaynakların etkin ve verimli kullanılarak vatandaşların mahalli müşterek ihtiyaçlarının tam olarak karşılanması açısından önem arz etmektedir. Bu doğrultuda kamu kurumların özelinde yerel yönetimlerde kullanılan performans değerleme sistemi ve bu sistemin işlerliği ile çalışanlar tarafından algısı ele alınması gereken bir konu olarak görülmektedir.  Bu düşünceden hareketle, yapılan bu çalışmada Mersin Büyükşehir Belediyesinde uygulanan performans değerlendirme yönteminin çalışanlar tarafından nasıl algılandığının; Kurumsal İç İletişim Boyutu, Çalışan Performans Değerlendirme Süreci Boyutu, Kurumsal Performansa Katkı Boyutu ve Vatandaş Memnuniyetine Katkı Boyutları üzerinden ölçülerek demografik özelliklere göre farklılıklarının analizinin incelenmesi amaçlanmıştır. Anket yöntemi kullanılan bu çalışmada sorular İç İletişim Boyutu, Çalışan Performans Değerlendirme Süreci Boyutu, Kurumsal Performansa Katkı Boyutu ve Vatandaş Memnuniyetine Katkı Boyutu olarak sınıflandırılarak hazırlanmıştır. Anketlerin değerlendirmesi ve yapılan analizler sonucunda Kurumsal İç İletişim Boyutunda yaşa göre anlamlı derecede farklılık tespit edilmiştir.
Anahtar Kelimeler:

Performans Yönetimi

___

  • AKGÜN, A. E., Keskin, H., Özdemir M. (2004). "Geçici Takımlarda Amacın Açıklığı ve Hızlı Bilgi Yayılımı ve Takım Performansı Arasındaki İlişkiler", Atatürk Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi, Cilt 18, Sayı 3-4, s. 299-316.
  • ATEŞ, Hamza ve Dilek Çetin (2004), “Kamuda Performans Yönetimi ve Performansa Dayalı Bütçe”, Çağdaş Kamu Yönetimi II içinde, (Editörler: Muhittin Acar ve Hüseyin Özgür), Nobel Yayın Dağıtım, Ankara, ss.255-284.
  • BİLGİN, K. U. (2004), Kamu Performans Yönetimi, Memur Hak ve Yükümlülüklerinin Performansa Etkisi. Ankara: TODAİE Yayınları.
  • ÇOBAN, Yağmur (2016), ‘’İnsan Kaynakları Yönetiminde Performans Değerlendirme Algısı ve Bir Uygulama’’, Yüksek Lisans Tezi, Atılım Üniversitesi, İşletme Anabilim Dalı.
  • ERÜZ, E.,(2005), Yeni Mali Yönetim Yapısında Performans Esaslı Bütçeleme, Pamukkale Üniversitesi, 20. Türkiye Maliye Sempozyumu, Türkiye’de Yeniden Yapılanma,ss.61-73, http://maliyesempozyumu.org/wp-content/uploads/2016/11/Maliye-Sempozyumu_20.pdf(04.04.2018)
  • GÖKÜŞ, Mehmet, Erdal Bayrakçı ve Yasin Taşpınar (2014), “Kamu Performans Yönetiminin Memurlar Tarafından Değerlendirilmesi: Bir Alan Çalışması”, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Dr. Mehmet YILDIZ Özel Sayısı, ss. 57-73.
  • KARASOY,A. (2014) ‘’Türk Kamu Yönetimine Bir Bakış’’, Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi, Cilt 10, Sayı 22.
  • ÖZEN, Tangül (2016), ‘’Sağlık Çalışanlarının Motivasyon Kaynaklarının Performans Değerlendirme Sistemi Algısına Etkisi’’, Doktora Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi, İşletme Anabilim Dalı.
  • Rohm, Howard (2002), “A Balancing Act”, Perform, Valume 2, Issue 2, May, page:1-9.
  • YÜKSEL, F. (2004), "Kamu Yönetiminde Yeni Eğilimler Perspektifinde Türk Kamu Yönetiminde Reform İhtiyacı Ve Kamu Yönetimi Reform Tasarısı", Kamu Yönetimi (Ed. Abdullah, Yılmaz, Mustafa Ökmen) içinde, Ankara, Gazi Kitapevi, s. 1-22.