PKK/KCK’nın Stratejisi, Taktikleri ve Taktik Düzeyde Etnik Terörle Mücadele

30 yıla yakın bir süredir devam etmekte olan PKK/KCK terörü gerek insani kaynaklar gerekse ekonomik kaynaklar bakımından ciddi kayıplara neden olmuş ve Türkiye’nin en önemli sorunlarından birisi haline gelmiştir. Çözüm süreci ile çatışmaların durması ve sorunun kalıcı bir şekilde çözülmesi umutları belirmiş ise de daha alınacak uzun bir yol bulunmaktadır. Terörle mücadele uzun yıllar boyunca teröristle mücadele şeklinde yürütülmüş, son dönemlerde terörizmle mücadele şeklinde çok boyutlu olarak yürütülmeye başlanmıştır. Stratejik düzeyde bu değişim yaşanmasına karşın taktik düzeydeki uygulamalar daha çok teröristle mücadele şeklinde yürütülmüş, sadece bazı ilçelerde, sınırlı sürelerle terörizmle mücadele şeklinde, başka bir deyişle çok boyutlu olarak yürütülmüştür. Bu çalışmada; taktik düzeyde, silahlı güç kullanmayı içeren klasik model ile en az silahlı güç kullanımıyla halkla birlikte mücadelenin çok boyutlu olarak yürütülmesini içeren karma model incelenmekte ve karşılaştırmalı analiz edilerek taktik düzeyde bir mücadele modeli önerisi yapılmaktadır.

PKK/KCK’nın Stratejisi, Taktikleri ve Taktik Düzeyde Etnik Terörle Mücadele

Terrorist activites of PKK/KCK, which has been going on for some 30 years, have caused serious losses in terms of both humanitarian and economic resources and continues to be one of the most important problems of Turkey. Despite hopes for cessation of conflicts and a lasting solution that have arised with the ongoing  settlement process, there is still a long way to go. Fighting terror, which has been conducted for many years as fighting terrorists, is now being conducted as combating terrorrism, with a multi-dimentional approach in recent years. Despite these changes at strategical level, practices at tactical level continued to be a fight against terrorists; combating terrorism approach with a multi dimensional approach  has been limited to some districts and certain periods of time. In this study, at tactical level, classical model, which is based on using armed force and combined model, which comprises limited use of force and multi dimensional efforts including contribution of people, are examined and compared to each other in order to propose a model for a tactical struggle. 

___

  • Akyol, Mustafa. Kürt Sorununu Yeniden Düşünmek. İstanbul: Doğan Yayınevi, 200 Bal, İhsan. “Türkiye’de Terörle Mücadele: PKK Örneği.” Dünyadan Örneklerle Terörle Mücadele içinde, derleyen İhsan Bal ve Süleyman Özeren, 17-77. Ankara: USAK Yayınları, 2010.
  • Bilgiç, M. Sadi. “Terör ve Terörle Mücadele.” Türkiye’nin Vizyonu içinde, derle- yen Atilla Sandıklı, 91-122. İstanbul: BİLGESAM Yayınları, 2008.
  • Bilgiç, M. Sadi. “Türkiye’de Kürt Sorununun Bazı Alt Parametrelerine İlişkilerin Algıların Analizi.” Doktora Tezi, Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Enstitüsü, 20 Bilgiç, M. Sadi. Mülakat Notları (Birlik Komutanı İle Yapılan Mülakatın Yayım- lanmamış Notları), 2013.
  • Bilgiç, M. Sadi ve Salih Akyürek. Güneydoğu Sorununun Sosyolojik Analizi. An- kara: BİLGESAM Raporu, 2009, (Yayımlanmamış Rapor).
  • Byman, Daniel. “The Logic of Ethnic Terrorism.” Studies in Conflict and Terro- rism, c. 21, no. 2, (1998): 149-169.
  • Cinoğlu Hüseyin ve Süleyman Özeren. “ABD’nin Yeni Terörle Mücadele Kon- septi: Savaş Yerine Uyumlu İşbirliği mi?” Dünyadan Örneklerle Terörle Müca- dele içinde, derleyen İhsan Bal ve Süleyman Özeren, 347-376. Ankara: USAK Yayınları, 2010.
  • Murat, Karayılan. Kürdistan’da Askeri Çizgi. Mezopotamya Yayınları, 2011.
  • Özeren Süleyman ve Süleyman Demirci. “İngiltere’nin Ayrılıkçı IRA ve Dine Karşı Terörle Mücadele Politikası.” Dünyadan Örneklerle Terörle Mücadele için- de, derleyen İhsan Bal ve Süleyman Özeren, 237-304. Ankara: USAK Yayınları, 20 Posen, Barry. “The Security Dilemma and Ethnic Conflict.” Survival, c. 35, no. 1, (1993): 27-47.
  • Özel Genişletilmiş Yönetmelik (PKK’nın Eylem Planlama ve İcrasıyla İlgili Dokümanı), (1995 Yılında Operasyonda Ele Geçirilen Doküman).
  • Sandıklı, Atilla. Terörle Mücadele Stratejisi. İstanbul: BİLGESAM Yayınları, 20 Sözer, M. Alper ve Salih Elmas. “Terörle Mücadelede Farklı Bir Yaklaşım: Japon- ya Örneği.” Dünyadan Örneklerle Terörle Mücadele içinde, derleyen İhsan Bal ve Süleyman Özeren, 125-157. Ankara: USAK Yayınları, 2010.
  • Şimşek, Yılmaz. “İspanya’nın Terörle Mücadelesinde ETA Örneği.” Dünyadan Örneklerle Terörle Mücadele içinde, derleyen İhsan Bal ve Süleyman Özeren, 305-3 Ankara: USAK Yayınları, 2010.
  • Tan, Altan. Kürt Sorunu. İstanbul: Timaş Yayınları, 2009.
  • Yamaç, Fatih. “Terörle Mücadele Politikalarında Yeni Stratejiler: Fransa Örneği.” Dünyadan Örneklerle Terörle Mücadele içinde, der. İhsan Bal ve Süleyman Öze- ren, 219-236. Ankara: USAK Yayınları, 2010.
  • Yılmaz, Ömer. “Aslan’ın Kaplanla Mücadelesi: Sri Lanka ve Tamil Anayurdu Özgürlük Kaplanları (LTTE) Terör Örgütü.” Dünyadan Örneklerle Terörle Mü- cadele içinde, derleyen İhsan Bal ve Süleyman Özeren, 159-218. Ankara: USAK Yayınları, 2010.
  • Bölge 6 Aylık Dönem Raporu, (Operasyonda Örgütten Ele Geçirilen Rapor), 19