Maneviyatın Gereklilikleri: Öz ve Anahtar Anlamlar

Günümüzün dinamik, küreselleşmiş dünyasında, sadece sosyal, ekonomik ve kültürel standartların değil, aynı zamanda bir kişinin kendisi, ahlaki ve mane-vi zorunlulukları, hayatının anlamı ve amacı, dünya görüşü ve beklentileri ile il-gili sorulara ilgi duyduğu daha fazla varoluş. Bu bağlamda, insanlık ısrarla, geli-şimin yeni manevi temellerine dayanan kişiliği, değer-anlam varoluş alanının temel faktörlerinden biri haline gelecek olan varoluşsalları korumanın yollarını aramaktadır. Bu çalışmanın amacı, bir insanın dünyadaki yerini anlamasının de-ğişmesi nedeniyle maneviyatın temel özelliklerini, zorunlu ilkelerini ve bu aksi-yolojik dönüm noktalarını ortaya koymaktır. Dahası, maneviyatın gereklilikleri, insanlığın bir niteliği olarak ahlakla yakından ilişkilidir ve bir kişinin özünün ta-rihsel ve pratik terimlerle gerçekleştiğini gösterir. Çağdaş toplumda, bir kişinin hem derin arketipleri hem de değer öncelikleri ile ilişkili kişisel anlamlarla tem-sil edilirler.

Imperatives of Spirituality: Essence and Key Meanings

In today's dynamic, globalized world, when not only social, economic and cultural standards are being transformed, but also a person himself, his moral and spiritual imperatives, interest in questions about the meaning and purpose of his life, his world outlook and prospects for further existence. In this context, humanity is insistently seeking ways to preserve personality, which would be based on the new spiritual foundations of development, on those exis-tential that would become one of the core factors of his value-meaning sphere of being. The purpose of this study is to reveal the essential characteristics of spirituality, its imperative principles, and those axiological landmarks, due to which a person’s understanding of his place in the world changes. Moreover, the imperatives of spirituality are closely related to morality as an attribute of humanity, indicating the realization of the essence of a person in historical and practical terms. In contemporary society, they are represented by personal meanings that are associated with both deep archetypes and the value priorities of a person.

___

  • Baldyrev, R. V. & Kolomietc, V. T. & Kritenko, A. P. (Eds.) (1985). Etimolog-icheskii Slovar Ukrainskogo Iazyka, vol. 2. Kyiv: Naukova Dumka.
  • Berdyaev, N. (1993). Ekzistentcialnaia Dialektika Bozhestvennogo i Chelovech-eskogo. O Naznachenii Cheloveka (Ed. N. Berdyaev). Retrieved from http://yakov.works/library/02_b/berdyaev/1944_041_9.html, 254-258.
  • Fedotova, V. G. (1988). Dushevnoe i Dukhovnoe. Filosofskie Nauki, 7, 50-58.
  • Hood Jr, R. W. & Hill, P. C. & Spilka, B. (2009). The Psychology of Religion: An Empirical Approach. New York: Guilford Press.
  • Kant, I. (2002). Groundwork for the Metaphysics of Morals. (Trans. A. W. Wood). New Haven: Yale University Press.
  • Krymskii, S. (1992). Kontury Dukhovnosti: Nove Konteksty Identifikatcii. Vo-prosy Filosofii, 12, 21-28.
  • Lysne, C. J. & Wachholtz, A. B. (2011). Pain, Spirituality, and Meaning Making: What Can We Learn from the Literature? Religions, 2 (1), 1-16.
  • Mamardashvili, M. (1992). Kak Ia Ponimaiu Filosofiiu. Moscow: Progress.
  • Pourmola, M. & Bagheri, M. & Alinezhad, P. & Nejad, P. (2019). Investigating the İmpact of Organizational Spirituality on Human Resources Productivity in Manufacturing Organizations. Management Science Letters, 9 (1), 121-132.
  • Spinoza, B. (2007). Treatise on Theology and Politics. (Trans. J. Bennett). Retrieved from https://www.earlymoderntexts.com/assets/pdfs/spinoza1669.pdf.