Erbakan’ın Eğitim Felsefesinde Bireyin İnşası: İnsan ve Devlet Tasavvuru

Eğitim insanlık ile yaşıt; bireyin kendini tanıması adına, yaşamında varlığınıdaha kaliteli olarak sürdürmek için zihinsel ve davranışsal boyutta oluşan sürekliyenilenme faaliyetidir. Bu süreklilik, öğrenimle desteklenerek eğitim faaliyetinin davranışsal bir olgunluğa doğru evrilmesini sağlar. Tarihsel düzlemde sosyalve siyasal organizasyonlar bireysel ve kamusal alanda mutlu ve huzurlu bir yaşamsal doyuma ulaşmak için eğitim faaliyetini önemsemişler, belirli disiplineryöntemlerle sistematize etme gayretinde olmuşlardır. Eğitim, uygulanma sürecinde amaçlar yönünden dini, hukuki, sosyal ve iktisadi gibi çeşitlilik göstersede hedefler yönüyle mutlu birey ve toplum düzenini sağlamaya yöneliktir. Eğitim uygulamalarında ortaya çıkan sorun ve aksaklıklar bazen yönetim aklı bazende toplumsal akıl yolu ile düşünceden söze dönüşerek davranışsal çözümlerüretme faaliyetine dönüşmüştür. Bu yönüyle eğitim, yaşamın sürekli gündeminde olmuş ve hassasiyet arz eden bir gündem olmuştur. Bu çalışmada bir dönembeynelmilel fikir ve eylemleriyle yakın dünya tarihine deruhte olmuş NecmettinErbakan’ın eğitim felsefesi anlaşılmaya çalışılacaktır. Kendi çizimiyle ortayakoyduğu insan ve devlet modeli üzerinden eğitim yoluyla bireyde ve toplumda gerçekleştirmeyi amaçladığı değişim-dönüşüm fikri incelenecektir. BöylelikleErbakan’ın eğitim eksenli faaliyetlerinin bu çalışma ile daha anlaşılabilir halegelmesi amaçlanmıştır.

Building Individual in Erbakan's Educational Philosophy: Human and State Design

Like humanity itself, education is a continuous renewal activity that occurs in the mental and behavioral dimensions in order for the individual to know himself or herself and obtain a higher quality of life. This continuity is supported by learning and it enables educational activities to lead towards behavioral maturity. In the course of history, social and political organizations have facilitated educational activities in order to maintain a happy and peaceful quality of life among both individuals and the public sphere, and they have attempted to systematize these activities with certain disciplinary methods. Although education varies in terms of objectives such as religious, legal, social, and economic aims in the implementation process, its general goal is ensuring happy citizens and social order. Problems and disruptions that arise in educational practices require behavioral solutions, turning from thought to words through the management of the mind and sometimes society. In this respect, education has been a sensitive topic in the constant agenda of life. In this study, the educational philosophy of Necmettin Erbakan, who was involved in recent world history with his international ideas and actions, will be explored. The idea of change-transformation, which it aims to realize in both the individual and society, will be examined through the model of the human and state, which Erbakan developed himself. This study aims to make the education-oriented ideas of Erbakan more understandable.

___

  • Ajluni, A. (1988). Kashf al-Hafa wa Muzil al-Ilbas. Beirut: Dar al-Kutub al-Ilmiyya.
  • Erbakan, N. (1973). Meclis’te Millî Görüş Açısından Üçüncü Beş Yıllık Planın Tenkidi. Ankara: Furkan Yayınları.
  • Erbakan, N. (1975a). Millî Görüş. İstanbul: Dergah Yayınları.
  • Erbakan, N. (1975b). Millî Görüş: Temel Görüş. Ankara: Dağarcık Neşriyat.
  • Erbakan, N. (1991). Türkiye’nin Temel Meseleleri. Ankara: Rehber Yayınları.
  • Erbakan, N. (1993). Adil Düzen. Ankara: by.
  • Erbakan, N. (2014a). Gizli Dünya Devleti Önsözü. (Ed. T. Çetinkaya). Prof. Dr. Necmettin Erbakan Külliyatı, cilt 2. Ankara: MGV Yayınları, 199-246.
  • Erbakan, N. (2014b). Saadetin Temel Esasları. (Ed. T. Çetinkaya). Prof. Dr. Necmettin Erbakan Külliyatı, cilt 5. Ankara: MGV Yayınları, 437-451.
  • Kurnaz, C. (1996). Gönül. TDV İslam Ansiklopedisi, cilt 14. Ankara: Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları.
  • Öngören, R. (2011). TDV İslam Ansiklopedisi, cilt 40. Ankara: Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları.
  • Türk Dil Kurumu (2018). Tespit. Accessed: 17.10.2018. http://www.tdk.gov.tr/index.php?option=com_gts&kelime=TESP%C4%B0T
  • Topaloğlu, B. (1995). Esmâ-i Hüsnâ. TDV İslam Ansiklopedisi, cilt 11. Ankara: Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları.
  • Uludağ, S. (1991). A’yân-ı Sâbite. TDV İslam Ansiklopedisi, cilt 4. Ankara: Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları.
  • Uludağ, S. (2006). Nefis. TDV İslam Ansiklopedisi, cilt 32. Ankara: Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları.