Alışveriş Mekanları İç Mêkan Rekreasyon Alanlarının Algısal Konfor Açısından Değerlendirilmesi

Endüstri devrimi sonrasında hızla gelişen teknoloji insanların yaşamsal mekanlarında da değişikliklere neden olmuştur. Değişen toplumsal yapı oluşan yeni ekonomik sistemlerle birlikte bireylerin yaşayış biçimleri ve ihtiyaç duydukları rekreasyonel mekanların değişikliğine neden olmuştur. Günümüzde bireylerin çoğu rekreasyon ihtiyaçlarını çağdaş alışveriş merkezlerinde karşılamaktadır. Alışveriş merkezleri de bireylerin rekreasyon ihtiyaçlarına hizmet edecek çeşitli düzenlemeler yapmaktadır. Alışveriş merkezinde insanların daha da uzun süre kalabilmesi için çeşitli algı yöntemlerinden yararlanılmaktadır. Bu çalışmada alışveriş mekanları iç mekân rekreasyon alanları algısal konfor açısından değerlendirilmiştir. Çalışmada özellikle yüksekliğin insan algısı üzerindeki etkisi üzerinde durulmuştur. Yüksekliğin tasarımlarda nasıl değerlendirildiğinin incelenmesi amaçlanmıştır.

___

  • Ağaoğlu, Selim, Rekreasyon Kavramına Felsefi Yaklaşım, AİBÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Güz 2013, Cilt:13, Yıl:13, Sayı:2.
  • Aktaş, Güner, Çağdaş Alışveriş Merkezlerinde, Rekreasyonel İç Mekân Organizasyonu Öneriler, Sanat & Tasarım Dergisi,2011.
  • Canyürek, Özlem, Kültürel Mekânlar Olarak Alışveriş Merkezleri (Beşiktaş, Bakırköy, Ümraniye Ve Bayrampaşa Alışveriş Merkezleri Örnekleri), İstanbul Bilgi Üniversitesi Yüksek Lisans Tezi,2014.
  • Ching, Francis D.K. Mimarlık Biçim, Mekân ve Düzen.
  • Kaya, İlke, Alışveriş Merkezi Tüketicilerine Yönelik Rekreatif Alışveriş Ölçeğinin Geliştirilmesi: İstanbul Örneği, Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi, Sayı 11,2014. Onay, Nilüfer, Mimari İç Mekânda Çeper Oranlarının İrdelenmesi, İTÜ Dergisi a- Mimarlık, Planlama, Tasarım, Vol. 10, No. 2, 2010. Özeren, Merve, Açık Hava Alışveriş Merkezlerinin Tasarım Kriterleri Yönüyle Değerlendirilmesi: Forum Bornova Alışveriş ve Yaşam Merkezi Örneği, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi,2011.
  • Verdil, Ahmet Mekân-Davranış İlişkisinin Dönüşümü: Alışveriş Merkezlerinin Mekânsal Dizim Yöntemiyle İncelenmesi, İstanbul Teknik Üniversitesi Yüksek Lisans Tezi,2007.
  • Yıldız, Tümer, Bursa-Korupark Alışveriş Merkezi Ve Korupark Evleri’nin Mekânsal, Anlamsal Ve Göstergebilimsel Analizi, Uludağ Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, Cilt 16, Sayı 2, 2011.
  • Kitap, Boş Zaman ve Rekreasyon Yönetimi, T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 2497 Açıköğretim Fakültesi Yayını No: 1468.