el-Cevâhirü’l-Mükellele fi’l-Ahbâri’l-Müselsele, Yazar: Şemseddin Es-Sehâvî, Tahkik: Dr. Kemal Abdü’l-Fettâh Fettûh (Katar: Dâru’l-Fethi’d-Dirâsâti ve’n-Neşr, 2011)

“Hz. Peygamber’in bir sözünü veya davranışını râvilerin birbirine göstererek veya söyleyerek rivayet ettikleri hadis” anlamına gelen “müselsel hadis” mevzuu, hadis ilminin önemli konularındandır. Sözü edilen konu Şemseddin Sehâvî’nin (ö. 902/1497) “el-Cevâhirü’l-mükellele fi’l-ahbâri’l-müselsele” adlı eserinde ayrıntılı olarak incelenmektedir. Eser, Dr. Kemal Abdü’l-Fettâh Fettûh tarafından tahkik edilerek ilim dünyasına kazandırılmıştır. Eser, bir taraftan Sehâvî gibi meşhur bir âlim tarafından alanında yazılmış ilk kaynaklardan olması hasebiyle önem arz ederken, hadis ilminin bir parçası olan müselsel hadis ile ilgili verilen usul bilgileri içermesi bakımından da önemli hale gelmektedir. Bu çalışmada müselsel hadisle ilgili bazı bilgilerin yanısıra daha çok “el-Cevâhirü’l-mükellele”nin muhakkik tarafından esas alınan nüshaların tanıtımı ve eserin şekilsel bilgileri hakkında malumat verilmiştir.

Aljawahir Almukallalat fi Al’akhbar Almusalala, by Şemseddin Es-Sehâvî, Verification: Dr. Kemal Abdü’l-Fettâh Fettûh (Katar: Dar Al-Fath Studies and Publishing, 2011)

The subject of “Musalsal Hadith”, which means the hadith narrated by narrators by showing or saying a word or behavior of the Prophet, is one of the important subjects of hadith science. The mentioned subject is examined in detail in Şemseddin Sakhawi’s (d. 902/1497)work named “Al-Jawahirü’l-musalsala fi’l-ahbâri’l-musalsala”. The Work, was verification and brought into the world of science by Dr. Kemal Abdü’lFettah Fettuh. In this study, in addition to some information about the Musalsal Hadith, more information about the presentation of the copies taken by the researcher of “AlJawahirü’l-musalsala”and the figural information of the work are given.

___

  • Referans1 Efendioğlu, Mehmet. "Müselsel", TDV İslâm Ansiklopedisi. 32/85-86. İstanbul: TDV Yayınları, 2006.
  • Referans2 es-Sehâvî, Şemseddin. el-Cevâhirü’l-Mükellele Fi’l-Aḫbâri’l-Müselsele. Tahkik: Dr. Kemal Abdü’l-Fettâh Fettûh. Katar: Dâru’l-Fethi’d-Dirâsâti ve’n-Neşr, 2011.
  • Referans3 Tomar, Cengiz. "Sehâvî, Şemseddin". TDV İslâm Ansiklopedisi. 32/313-316. İstanbul: TDV Yayınları, 2009.