OFİS ÇALIŞANLARININ YEME DAVRANIŞLARI FİZİKSEL AKTİVİTE DÜZEYLERİ VE YAŞAM KALİTELERİNİN İNCELENMESİ

Araştırmanın amacı, ofis çalışanlarının fiziksel aktivite düzeylerini, yeme davranışlarını ve yaşam kalitelerini tespit ederek, yaşam kalitelerinde yeme davranışları ve fiziksel aktivite düzeylerinin etkisini incelemektir. Çalışmaya 18-65 yaş aralığındaki 626 ofis çalışanı gönüllü olarak katılmıştır. Katılımcılara ‘Kişisel Bilgi Formu’ ‘Dünya Sağlık Örgütü Yaşam Kalitesi Kısa Form Ölçeği’ ‘Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi Kısa Form’ ve ‘Üç Faktörlü Yeme Ölçeği’ uygulanmıştır. Verilerin analizinde, tanımlayıcı istatistikler için frekans ve yüzde dağılımları, ortalama ve standart sapma, iki bağımsız grubun ortalamaları arasındaki karşılaştırmalar için T-Testi ve değişkenler arasındaki ilişki düzeylerini belirlemek için Pearson Korelasyon ve Çoklu Regresyon analizi uygulanmıştır. Yapılan analiz sonuçlarında ofis çalışanlarının cinsiyetlerine göre fiziksel aktivite düzeylerinde, bilişsel kısıtlama ile duygusal yeme davranışlarında ve yaşam kalitesi sosyal alan alt boyutunda istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu belirlendi (p0.05). Erkeklerin fiziksel aktivite toplam puanları ile yeme davranışı alt boyutlarından “bilişsel yeme” arasında pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı ilişki olduğu görüldü (p

INVESTIGATING THE EATING BEHAVIORS PHYSICAL ACTIVITY LEVEL AND LIFE QUALTY OF OFFICE WORKERS

The aim of this study is to examine the effect of eating behaviors and physical activity levels on their life quality by determining the physical activity levels, eating behaviors and life quality of office workers. 626 office workers between the ages of 18-65 voluntarily participated in the study. "Personal Information Form" "World Health Organization Life Quality Short Form" "International Physical Activity Questionnaire Short Form" and "Three Factor Eating Scale" were applied to the participants. In the analysis of the data, frequency and percentage distributions, mean and standard deviation were used for descriptive statistics, T-Test was used for comparisons between the means of two independent groups and Pearson Correlation and Multiple Regression analysis were applied to determine the relationship levels between the variables. It was determined that there was a statistically significant difference in the physical activity levels of office workers according to their gender, cognitive limitation and emotional eating behaviors and the social domain sub-dimension of life quality (p 0.05). It was observed that there was a statistically significant positive correlation between the physical activity total scores and the "cognitive eating" one of the sub-dimensions of eating behavior in men (p

___

  • 1. Aydıner Boylu, A., & Paçacıoğlu, B. (2016). Yaşam kalitesi ve göstergeleri. Akademik Araştırmalar ve Çalışmalar Dergisi, 8(5).
  • 2. Atasever, A. ve Erdinç, E. (2003). KOAH'da Yaşam Kalitesinin Ölçülmesi. Tüberküloz ve Toraks Dergisi, 51(4): 446-455.
  • 3. Şahin, H., Çiçek, B., Yılmaz, M., Ongan, D., Kaya, N., & İnanç, N. (2013). Kayseri İlinde Yaşayan 65 Yaş ve Üzeri Bireylerde Beslenme Durumu ve Yaşam Kalitesinin
  • 4. Keogh, J. W. ve MacLeod, R. D. (2012). Body composition, physical fitness, functional performance, quality of life, and fatigue benefits of exercise for prostate cancer patients: a systematic review. Journal of pain and symptom management, 43(1), 96-110.
  • 5. Yücecan, S. (2007). Tüketici sağlığı, yaşam kalitesi ve optimal beslenme. Tüketici Yazıları (I), 187.
  • 6. World Health Organization. (2003). Health and development through physical activity and sport. Erişim Tarihi: 14 Eylül 2021, http://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/67796/WHO_NMH_NPH_PAH_03.2.pdf.
  • 7. Vural, Ö. (2010, Haziran). Masa Başı Çalışanlarda Fiziksel Aktivite Düzeyi ve Yaşam Kalitesi İlişkisi. Gazi Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi. Ankara.
  • 8. Akyol, A., Bilgiç, P. ve Ersoy, G. (2008). Fiziksel Aktivite, Beslenme ve Sağlıklı Yaşam. Birinci Basım Klasmat Matbaacılık. Ankara.
  • 9. Fairburn, C. G., Cooper, Z., Shafran, R. ve Wilson, G. T. (2008). Eating disorders: A transdiagnostic protocol.
  • 10. Şanlıer, N., Konaklıoğlu, E. ve Güçer, E. (2009). Gençlerin Beslenme Bilgi, Alışkanlık ve Davranışları İle Beden Kütle İndeksleri Arasındaki İlişki . Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 333-352
  • 11. Haskell, W. (1996). Physical Activity, Sport, and Health: Toward the Next Century. Research Quarterly For Exercise and Sport, 67(3), 37-47.
  • 12. Cohen, A., Gjessing , C. ve Fine , L. (1997). Elements of Ergonomics Program. A primer Based on Workplace Evaluation of Musculoscletal Disorders. CDC and NIOSH.
Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 1307-6477
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2007
  • Yayıncı: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

OFİS ÇALIŞANLARININ YEME DAVRANIŞLARI FİZİKSEL AKTİVİTE DÜZEYLERİ VE YAŞAM KALİTELERİNİN İNCELENMESİ

Gül ÇAT, İrfan YILDIRIM

KARİYER STRESİNİN YORDANMASINDA BİLİNÇLİ FARKINDALIĞIN ROLÜ

Nuriberk GÜNGÖR, Alptuğ SOYER, Serkan KURTİPEK, Fikret SOYER

REKREATİF ETKİNLİKLERE KATILIMA BAĞLI OLARAK ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN BOŞ ZAMAN AKTİVİTELERİNE YÖNELİK TUTUMLARI: SELÇUK ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ

Recep BOZKURT, Ozan DEVECİ, Murat ERDOĞDU, Erkan Faruk ŞİRİN

E-SPOR EKONOMİSİNİN GELİŞİMİ

Hüsnü BİLİR

ELİT SPORCULARDA BOŞ ZAMAN EĞİTİMİ VE REKREASYON FAYDA DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ

Ünsal SEVİNDİK, Beyza Merve AKGÜL, Tebessüm AYYILDIZ DURHAN, Suat KARAKÜÇÜK

ORTA ERGENLİK DÖNEMİ ERKEKLERDE FUTSAL EĞİTİMİNİN KUVVET VE ÇEVİKLİK ÜZERİNE ETKİLERİNİN İNCELENMESİ

Ceyhan PEKER, Mehmet Fatih YÜKSEL

SPORCU ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN SOSYAL DUYGUSAL ÖĞRENME DÜZEYLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Gamze MURATHAN, Murat AYDIN, Fatih MURATHAN, Ayhan TEKİN

SPORCULARIN KORONAVİRÜS (COVID-19) KORKULARI İLE FARKINDALIKLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ

Kaan KARAKUŞ, Yılmaz AKSOY, Hacı Ali ÇAKICI

ELİT ERKEK VOLEYBOLCULARDA DİKEY SIÇRAMA VE ÇEVİKLİK ÖZELLİKLERİ İLE TALOKRURAL EKLEM VE MEDİAL LONGİTUDİNAL ARK HAREKETLİLİĞİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Nihat SARIALİOĞLU

COVİD-19 SALGINI SÜRECİNDE BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLERİNİN ÖZ BECERİ DÜZEYLERİNİN ÇEŞİTLİ PARAMETRELERE GÖRE ARAŞTIRILMASI (KAHRAMANMARAŞ İLİ ÖRNEĞİ)

Ökkeş ÇAM, Hüseyin EROĞLU