Tekstil Sektöründe İstihdam: Esenler Atışalanı (İstanbul) Örneği

Bu araştırmanın yapılmasının amacı İstanbul Esenler’e bağlı Atışalanı mevkiinde bulunan ve tekstil sektörüne dayalı olan iş yerlerindeki işçilerle bir anket ve mülakat çalışması gerçekleştirilerek bu bölgedeki tekstil sektörünün istihdam üzerindeki etkisini araştırmaktır. Araştırmanın kapsama alanı Atışalanı bölgesinde bulunan Birlik ve Havaalanı mahalleleridir. Bu iki mahallede de tekstil sektörüne bağlı iş yeri ve çalışan kişi sayısı son yıllarda ciddi olarak artmıştır. Bölgede özellikle tekstil sektörüne bağlı olan kesimhane, atölye, ütü-paket gibi iş yerlerinin sayısı fazla olup hemen hemen her binanın altında bu tür iş yerleri bulunmaktadır. Araştırma kapsamında bu bölgede bulunan 28 iş yerinde müşteri ve işverenlerle çeşitli görüşmeler gerçekleştirildi ve bu işyerlerinde çalışan toplam 737 kişi ile anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Anket çalışması 28 günde tamamlanmış ve anket süresi de her katılımcı için yaklaşık beş dakika sürmüştür. Yapılan araştırma sonucunda bu iş yerlerinde çalışan kişi sayısının fazla olmasına rağmen bu çalışanların büyük bir bölümünün yabancı işçi olduğu anlaşılmıştır. Bölgede bulunan bu tür iş yerlerinde yabancı işçilerin neden daha çok tercih edildiği, yerli işçi ile yabancı işçi arasındaki ücret farklılığı, yerli ve yabancı işçilerin birbirlerine karşı olan bakış açısı, yabancı işçilerin hangi ülke vatandaşı olduğu, yerli ve yabancı işçilerin aldıkları ücretler, işçilerin sigorta durumu gibi sorulara cevap bulmak amacıyla bu çalışma hazırlanmıştır.

Employment in the Textile Sector: The Case of Esenler Atışalanı (İstanbul)

The purpose of this research is to investigate the effect of the textile sector on employment by conducting a survey and interview with the workers in the workplaces based on the textile sector in Atışalanı district of Esenler, Istanbul. The scope of the research is the Birlik and Airport neighborhoods in the Atışalanı region. In these two neighborhoods, the number of workplaces and employees connected to the textile sector has increased significantly in recent years. In the region, the number of workplaces such as slaughterhouses, workshops, ironing-packages, which are especially connected to the textile sector, is high and there are such workplaces under almost every building. Within the scope of the research, various interviews were conducted with customers and employers in 28 workplaces in this region, and a survey was conducted with a total of 737 people working in these workplaces. The survey study was completed in 28 days and the survey time took approximately five minutes for each participant. As a result of the research, it has been understood that although the number of people working in these workplaces is high, a large part of these employees are foreign workers. This study has been prepared in order to find answers to questions such as: why foreign workers are preferred more in such workplaces in the region, the difference in wages between domestic workers and foreign workers, the perspective of domestic and foreign workers against each other, the nationality of foreign workers, the wages of domestic and foreign workers, the insurance status of workers.

___

  • Çakmak, O. (2005). Açıklanmış Karşılaştırmalı Üstünlükler ve Rekabet Gücü: Türkiye ve Tekstil Hazır Giyim Endüstrisi Üzerine Bir Uygulama. Journal of Ege Academic Outlook, 5, 65-76.
  • Danış, D. (2016). Konfeksiyon Sektöründe Küresel Bağlantılar: Göçmen İşçiler, Sendikalar ve Küresel Çalışma Örgütleri. Alternatif Politika Dergisi, 8(3), 562-586.
  • Doğan, M. (2013). Geçmişten Günümüze İstanbul Sanayileşme Süreci ve Son 10 Yıllık Gelişimi. Marmara Coğrafya Dergisi. Sayı:27, s. 511-550.
  • Doğan, N., & Palamutçu, S. (2013). Tekstil ve Hazır Giyim Sektöründe Nitelikli İşgücü Yetiştirme Programları. 2023'e 10 Kala 3. Sanayi Şurası. Ankara: T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı.
  • Eder, M., & Öz, Ö. (2010). From Cross-Border Exchange Networks to Transnational Trading Practices? The Case of Shuttle Traders in Laleli, İstanbul. Transnational Communities: Shaping Global Economic Governance, 82-104.
  • Eurofound. (2013). Tackling Undeclerad Work in Turkey. Dublin: Eurofound.
  • GMBD, (2016). Esenler İlçesi Tekstil Atölyeleri İyileştirme Projesi. Copyright 2016 GMBD Teknoloji ve Finansal Danışmanlık LTD. ŞTİ. İlk Baskı, Nisan 2016
  • Göç İdaresi Başkanlığı, (2022). Düzensiz Göç. Yıllara Göre Yakalanan Düzensiz Göçmen Sayısı. https://www.goc.gov.tr/duzensiz-goc-istatistikler.
  • Korkmaz, E. E. (2018). Türkiye'de Tekstil Sanayisinin Sosyal Taraflarının Mülteci İşçilerin İstihdamına Bakışı. Çalışma ve Toplum Dergisi, 1, 93-119.
  • Mutlu, P., Mısırlı, K. Y., Kahveci, M., Akyol, A. E., Erol, E., Gümüşcan, İ., Pınar, E. & Salman C. (2018). Suriyeli Göçmen İşçilerin İstanbul Ölçeğinde Tekstil Sektörü Emek Piyasasına Eklemlenmeleri ve Etkileri. Çalışma ve Toplum Dergisi(1), 69-92.
  • Öz-İplik-İş Sendikası. (2009). Tekstil Sektörü Değerlendirme Raporu. http://www.oziplikis.org.tr/tr/data.asp?id=171.
  • Spener, D., & Capps, R. (2001). North American Free Trade and Changes in the Nativity of the Garment Industry Workforce in the United States. International Journal of Urban and Regional Research, 25(2), 301-326.
  • T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, (2021). COVID-19 Krizine Yanıt ve Dayanıklık Projesi: Tekstil Sektörü Analiz Raporu ve Klavuzu-TRB1 ve TRB2 Bölgeleri Raporu. Ankara: T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı.
  • T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı. (2021). Tekstil, Hazırgiyim ve Deri Ürünleri Sektörleri Raporu (2021): Sektör Bazlı Raporlar ve Analizler Serisi. Ankara: Sanayi Genel Müdürlüğü.
  • TCMB. (2021). İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı. Ankara: Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası.
  • TÜİK. (2020). Tekstil, Hazırgiyim ve Deri İstaistikleri. Ankara: TÜİK.
  • Williams, C. C. (2014). Bringing the Undeclared Economy Out of the Shadows-The Role of Temporary Work Agencies. Randstad, Amsterdam: https://ssrn.com/abstract=2418858.
  • www.diken.com.tr. (2020). Türkiye’de Kiracı Oranı Avrupa’ya Göre Ne Durumda? 05.12.2022 tarihinde https://www.diken.com.tr/turkiyede-kiraci-orani-avrupaya-gore-ne-durumda/ adresinden alındı
  • www.etextilemagazine.com.tr. (2022). Tekstil ve Hazır Giyim Sektöründe İstihdam Artışı. 08.03.2023 tarihinde https://www.etextilemagazine.com/tekstil-ve-hazir-giyim-sektorunde-istihdam-artisi.html adresinden alındı.
  • www.hurriyet.com.tr. (2022). İçişleri Bakan Yardımcısı Tek Tek Açıkladı! Rakam Rakam Türkiye’nin Sığınmacıları. 05.12.2022 tarihinde Hürriyet: https://www.hurriyet.com.tr/gundem/icisleri-bakan-yardimcisi-tek-tek-acikladi-rakam-rakam-turkiyenin-siginmacilari-42058226 adresinden alındı
  • www.worldometers.info. (2020). Coronavirus (COVID-19) Mortality Rate. 04.23.2022 tarihinde https://www.worldometers.info/coronavirus/coronavirus-death-rate/ adresinden alındı
  • www.worldometers.info. (2022). COVID-19 Coronavirus Pandemic. 04.23.2022 tarihinde https://www.worldometers.info/coronavirus/#countries adresinden alındı