Okul Öncesi Eğitim Materyali Olarak Kullanılan “El Ele” Eğitim Setinin Matematiksel Kavram ve Beceri İçeriği Açısından İncelenmesi

Bu araştırmada okul öncesi eğitim materyali olarak kullanılan El Ele 1-2-3 eğitim setinin matematiksel kavram ve beceri içeriği açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak “Kitap İnceleme Kriter Çizelgesi” kullanılmıştır. Bu veri toplama aracı araştırmacı tarafından geliştirilmiş olup, iki alt formdan oluşmaktadır. Formlardan biri matematiksel kavram boyutunu ele almış, diğeri ise matematiksel beceri boyutunu ele almıştır. Araştırma sürecinde elde edilen veriler betimsel ve içerik analizi tekniği ile analiz edilmiştir. Analiz sonuçları tablolar halinde sunulmuştur. Elde edilen sonuçlara göre, okul öncesinde eğitim materyali olarak kullanılan “El Ele” eğitim seti, matematiksel kavram ve beceri içeriği yönünden Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim Programı’nda yer alan kazanımları çoğunlukla karşılamaktadır. Ayrıca ele alınan kavram ve becerilerin öğretimi sadece matematik disiplini bağlamında olmayıp; bazı etkinliklerin disiplinlerarası bağlamda öğretimi destekleyecek içeriğe sahip olduğu belirlenmiştir. Ulaşılan sonuçlar doğrultusunda; okul öncesi eğitimde disiplinlerarası öğretimi destekleyecek etkinlik ve kitapların sayısının artırılabileceği önerisi başta olmak üzere bazı önerilerde bulunulmuştur.

___

  • Altınışık, M. (2021). Dijital oyunların matematiksel kavram gelişimi ve öğretimsel nitelikler açısından incelenmesi. Yüksek lisans Tezi, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi, İstanbul.
  • Aslan, A. G. D., & Arnas, Y. A. (2007). Okul öncesi eğitim materyallerinde geometrik şekillerin sunuluşuna ilişkin içerik analizi. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 16(1), 69-80.
  • Aslan, D. 2004. Anaokuluna devam eden 3-6 yaş grubu çocuklarının temel geometrik şekilleri tanımalarının ve şekilleri ayırt etmede kullandıkları kriterlerin incelenmesi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Çukurova Üniversitesi, Adana.
  • Aunio, P., & Niemivirta., M. (2010). Predicting children’s mathematical performance in grade one by early numeracy. Learning and Individial Differences, 20(5), 427-435.
  • Battal, Ş. (2018). Okul öncesi dönem çocuklarına seslenen resimli öykü kitaplarının duygusal zekâ yetilerine göre incelenmesi ve öğretmen görüşlerinin belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Ankara.