MUĞLA ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ’NDEKİ BİYOTİK VE ABİYOTİK ZARARLILARIN ORMAN KORUMA AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

Gittikçe artan nüfusun farklı ihtiyaç ve gereksinimlerini karşılamada doğal kaynakların büyük katkısı vardır. Bu doğal kaynaklar arasında en önemlilerinden biri de ormanlardır. Ormanlar, ülkemizin ekonomik katkısının yanında sosyal yaşama da hatırı sayılır katkı yapmaktadır. Modern ormancılığın amacı, ormanın devamlılığını sağlayarak optimal yararlanmayı elde etmektir. Bu amaçla ormanları yalnız usulüne uygun şekilde yetiştirmek yeterli değildir. Buna ek olarak ormanları çeşitli tehlikelere karşı korumak, gerekli önlemleri zamanında almak ve bu önlemlere rağmen meydana gelebilecek olumsuzluklarla da mücadeleye hazır olmak gerekmektedir. Ormanda oluşan zararların büyük çoğunluğunu uygun olmayan hava koşulları oluşturmaktadır. Bunlar arasında örneğin yüksek sıcaklık, önce toprakta bir kuraklık meydana getirir ve bu da meşcereyi doğrudan doğruya etkileyerek ağaçların zayıflamasına ve ağaçlar üzerinde çeşitli zararlıların üremesine neden olmaktadır. Kar, fırtına, kuraklık, don gibi primer faktörlerin etkisiyle ormanda çok fazla miktarda ağaç zarar görmektedir. Bu zararları kabuk böceği salgınları, orman yangınları, fırtına zararları ve toprağın yabanlaşması takip etmektedir. Sürdürülebilir orman yönetimi; ormanların ve orman alanlarının ulusal ve küresel düzeylerde, biyolojik çeşitliliğini, verimliliğini, yeniden yenilenme kabiliyetini ve yaşama enerjisini, ekolojik, ekonomik ve sosyal fonksiyonlarını yerine getirebilme potansiyelini günümüzde ve gelecekte her türlü tehdit ve tehlikelere karşı güvence altına almayı öngörmektedir. Milli servetimiz olan ormanlarımız birçok abiyotik ve biyotik tehditlerle karşı karşıyadır. Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’nde 2004-2013 yılları arasında işlenen usulsüz kesme, açma-yerleşme, işgal, otlatma suçları ile bu yıllara ait abiyotik ve biyotik zararlıların (yangın, fırtına, kar, yol inşaatı, izin-irtifak, böcek ve mantar) meydana gelme sebepleri, yıllara oranla değerlendirilmesi yapılmıştır. 

ASSESSMENT OF BIOTIC AND ABIOTIC PESTS IN THE CONTEXT OF FOREST PROTECTION IN MUĞLA FOREST REGIONAL DIRECTORATE

Natural resources have a major contribution to meeting the different needs and requirements of the growing population. Forests are among the most important natural resources. In addition to the economic contribution of our country, forests also make a significant contribution to social life. The aim of modern forestry is to achieve the most appropriate utilization by ensuring the continuity of the forest. In order to achieve this goal, it is not enough to properly raise the forests. Parallel to this, it is necessary to protect the forests against various hazards, to take the necessary measures in a timely manner and to be ready for the battle against the dangers that will occur against these measures. Most forest pests inappropriate weather conditions. For example, the high temperature results in a drought in the soil, which in turn directly affects the tree, causing the trees to weaken and the reproduction of various pests on the trees. Snow, storm, drought, frost and so on. too much tree damage in the forest due to primary factors. These damages are followed by bark beetle disasters, forest fires, other storm damages, and alienation of the soil. Sustainable forest management; envisages securing the potential of forests and forest areas to fulfill their ecological, economic and social functions at the local, national and global levels, their biodiversity, efficiency, self-renewal ability and life-threatening threats to all kinds of threats and threats. Our forests, which are our national wealth, face many abiotic and biotic threats. The illegal cuttings conversion of forest land to other land uses such as cropland and settlement and grazing crimes between 2004-2013 were examined in Muğla Regional Directorate of Forestry. The reasons of occurrence of abiotic and biotic pests (fire, storm, snow, road construction, license and access for mining, insect and fungus) belonging to these years were evaluated according to years.

___

  • 1. Altan, G. (2011). Muğla ve Çanakkale İllerinde 2000-2008 Döneminde Gerçekleşen Büyük Orman Yangınlarının Klimatolojik ve Meteorolojik Analizi. Yüksek Lisans Tezi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Çanakkale, 364 s.
  • 2. Anon. (2013). Orman Genel Müdürlüğü WEB. http://web.ogm.gov.tr/birimler/bolge mudurlukleri/mugla/FSCOrmanYonetimi/Dokumanlar/FSCisletmeler_sunu/OCK/korunanFSC.jpg, (20 Mayıs 2013).
  • 3. Erlat, E. & Yavaşlı, D. D. (2009). Ege Bölgesi’nde tropikal gün ve yaz günü sayılarındaki değişim ve eğilimler. Ege Coğrafya Dergisi, 18(1-2): 1-15.
  • 4. OGM (1995). Orman yangınlarının önlenmesi ve söndürülmesinde uygulama esasları, Orman Bakanlığı, OGM Yayınları Tebliğ No:285, Tasnif No: IV- 1427, Ankara.
  • 5. OYM (2013). Orman yangınları değerlendirme raporu, Orman Genel Müdürlüğü, Orman Yangınlarıyla Mücadele Dairesi Başkanlığı, 2013, Ankara.
  • 6. OBM (2013). Orman zararlılarını değerlendirme raporu, Muğla Orman Bölge Müdürlüğü, Orman Zararlılarıyla Mücadele Şube Müdürlüğü değerlendirme raporu, 2013, Muğla.
  • 7. OZM (2013). Orman zararlılarını değerlendirme raporu, Orman Genel Müdürlüğü, Orman Zararlılarıyla Mücadele Dairesi Başkanlığı, 2013, Ankara.
  • 8. Türkeş, M. & Altan, G. (2012). Muğla Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı orman arazilerinde 2008 yılında oluşan yangınların kuraklık indisleri ile çözümlenmesi. Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, 9(1): 912-931.
  • 9. URL-1 (2014). http://www.google.com.tr/OrmanlarinKorunmasi.doc, Orman Genel Müdürlüğü, Orman Zararlılarıyla Mücadele Dairesi Başkanlığı, 14 Ocak 2014.
  • 10. URL-2 (2014). http://muglaobm.ogm.gov.tr/Sayfalar/Kurulusumuz, Muğla Orman Bölge Müdürlüğü, 14 Ocak 2014