İSLAM’DA İNSAN VE İNANÇ HÜRRİYETİ

Kur’an’ın getirdiği mesajın temel amacı insan üzerine baskı kuran ve onun hürriyetini elinden alan tüm batıl dinlere ve ideolojilere” karşı insanı uyarmaktır. Kur’an insana özgürlüğün bilgisini vermek amacıyla Allah tarafından gönderilmiştir. Bu bakımdan, Kur’an, hürriyetimize engel bir kitap değil tam aksine özgürlüğün güvence altına alan bir kitaptır. Bu dünyada insan eli kolu bağlı olan bir varlık mıdır? Her şeyi yapıp eden Allah ise insanın yaptığı nedir? İnsan, rotası çizilmiş bir varlıksa irade ve akla sahip olmasına gerek var mıdır? Sorumluluğu olmayan varlıklar gibi insandan da mekaniksel hareket etmesi mi yoksa varoluşunun gayesini bilinçli olarak yerine getirmesi mi istenmiştir? İnsan kendi karakteri, aklı, özgür iradesi ve sorumlulukları olan bir varlıktır. İnsanın gayesi Allah tarafından tespit edilmiş olmasına rağmen bu gayenin/hedefin gerçekleştirilmesini Allah insana bırakmıştır. Kur’an’a göre insan Allah tarafından yaratılmış fakat O’nun tarafından kurulmamıştır. Kısaca insan bilinçli ve hür olup, yeryüzünü imar etmekle sorumlu bir varlıktır.

THE HUMAN AND THE FAITH FREEDOM IN ISLAM

The fundamental aim of Quran’s message is to warn human being against “untruthful faithsand ideologies” which exercise power on man and deprive him from freedom; to return hishonor to mankind and to equip him with the awereness of freedom. Quran is not a hindrance toour freedom since it provides us the meaning of freedom, on the contrary it is the fundamentalsource that illustrate the existence of freedom.Is mankind a creature bound hand and foot in this World? If it is God that designseverything what is it that man does? If man is a predestined creature what is the use ofwillpower and reason for him? Is man expected to act mechanically as does entities that are notentitled responsible? Or is he expected to carry out his aim of existence consciously?Man is entity with his own character, reason, freewill, and responsibilities. Though aim ofhumanity is predestined by God, actualization of this aim is subject to freewill of mankind.According to Quran, man is created by God but not winded. For short, man is an conscious,responsible and free being.

___

  • Referans 1 Akbulut, Ahmet, Allah’ın Takdiri Kulun Tedbiri, AÜİFD, 33, Ankara – 1992 Referans 2 Albayrak, Halis, Kur’an’ın Kur’an’la Tefsiri, İstanbul – 1993 Referans 3 Atay, Hüseyin, Kur’an’a Göre Araştırmalar, I – III, Ankara – 1993. “Allah’ın Halifesi İnsan”, AÜİFD, 18, Ankara – 1993