Bartın Orman fakültesi arboretumu planlama ilkeleri

Bu çalışmada, Bartın Orman Fakültesi bünyesinde kurulması düşünülen arboretumun yapısal ve bitkisel planlama ilkeleri ortaya konulmuştur. Bu kapsamda, çalışma alanının doğal ve kültürel özellikleri analiz edilmiş ve arboretumun eğitim, araştırma ve koruma işlevlerini yerine getirebilmesi için içermesi gerekli fiziksel ögeler tespit edilmiştir. Bölgede doğal olarak yetişen Karadeniz Bitki Örtüsü’nün doğal örneklerinin sergilenmesi ve korunması bitkisel planlama ilkesi olarak belirlenmiştir. Bununla birlikte, planlanan arboretumda sukkulentler ve geofitler gibi sistematik özellikleri dikkate alınarak tasarlanmış 16 farklı bitki parseline yer verilmiştir.

Planning principles Bartın Forestry Faculty Arboretum

In this study, physical and botanical planning principles have been defined for the Bartin Forestry Faculty Arboretum which was thought to be established in the constitution of Bartin Faculty of Forestry. In this sense, the natural and cultural characteristics of the study area and physical structure for the arboretum, which should be fullfilled all of its functions about education, investigation and protection of nature, have been determined. As a botanical planning principle, the samples of the natural vegetation of Black Sea Region have been decided to display and reserve for the future. Furthermore, 16 different vegatation parcels like succulents and geofits, which were planned considering their sistematic features, were designed for the Bartin Forestry Faculty Arboretum.

___

  • o Arnold Arboretumu, 1996. Living Collections Map Guide, The Arnold Arboretum of Harvard University, USA.
  • o Ekim, E. 1991 Botanik Bahçesi Planlama Kriterleri ve Çankaya (Ankara) Botanik Bahçesi Örneği Üzerine Bir Araştırma, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Ankara.
  • o Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü, 1989 Toprak Haritaları, Köy Hizmetleri Zonguldak İl Müdürlüğü, Zonguldak.
  • o MTA, 1996a Jeoloji Haritaları, MTA Genel Müdürlüğü, Ankara.
  • o MTA, 1996b Jeoloji Haritaları, MTA Zonguldak İl Müdürlüğü, Ankara.
  • o Özel Çevre Koruma Kurulu Başkanlığı, 1995 Köyceğiz Yunus Emre Arboretumu Projesi, TC Çevre Bakanlığı, Ankara.
  • o Öztan, Y. 1972 Ankara-Çankaya Vadisi2nin Botanik Bahçesi Olarak Kullanış İmkanı ve Planlama Prensiplerinin Tespiti Üzerine Bir Araştırma, Ankara Üniversitesi Adana Ziraat Fakültesi Yıllığı, Fasikül 1, Ankara.
  • o Saruhan, Ü. Ve Boyukısa, H. 1994 Düzenleme ve İşlevleri Açısından Arboretumlar, AÜZF Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bitirme Tezi.
  • o Sertkaya, Ş. 1997 Bartın Orman Fakültesi Arboretumu’nun Kurulmasına Yönelik Bir Araştırma, ZKÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Zonguldak.
  • o Smith, S. 1989 Why a Botanic Garden. The Journal of the American Associated of Batanical Gardens and Arboreta, January 1989, Vol 4 Number 1.
  • o Uzun, G. 1978 Çukurova Üniversitesi Botanik Bahçesi Peyzaj Planlama İlkelerinin Saptanması ve Alan Kullanımı Üzerine Bir Aaraştırma, ÇÜ Ziraat fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü, Adana.
  • o Von Gimborn Arboretum, 1989 Guide to Von Gimborn Arboretum at Doorn, Utrecht, The Netherland.
  • o Yaltırık, F. ve Efe, A. 1989 Otsu Bitkiler Sistematiği, İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yayınları, İÜ Yayın No 3548, FBE yayın No 3, İstanbul.