Bartın ili ve yakın çevresi peyzaj özelliklerini etkileyen iklim parametrelerinin analizi ve değerlendirilmesi

Peyzaj planlama, peyzajın korunması ve onun temel unsurları olan doğal ve kültürel özelliklerin en uygun şekilde kullanılmasını hedeflemektedir. Doğal peyzaj değerlerinin saptanmasında ise önemli unsurlardan biri iklim faktörüdür. İklime ilişkin ayrıntılı analizlerin yapılması ve bu analizlerin ölçülebilir bir yöntemle değerlendirilmesi ile optimum plan kararları üretilebilir. Bu çalışma kapsamında, Batı Karadeniz Bölgesi’nde yer alan Bartın ili ve yakın çevresi incelenmiştir. Alana ilişkin yağış, sıcaklık, nem ve rüzgar gibi iklim parametreleri coğrafi bilgi sistemleri (CBS) yazılımlarından ArcView 3.2 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Elde edilen veriler, matematiksel esasa dayalı bir yönteme göre değerlendirilmiştir.

Determination and evaluation of climate parameters effecting landscape features of Bartın and its environs

Landscape planning has aimed to protect the landscape and optimum use of its main components that are its natural and cultural features. Climate is a very important component to be identified natural landscape values. With done detailed analysis related to climate and evaluated these analysis using a measurable method can be produced optimum planning decisions. According to this study, Bartin, located in The West Black Sea Region, and its environs have been analyzed. Climate parameters related to study area such as rain, heat, humidity and wind was analyzed to have been used GIS software, ArcView 3.2. Obtained dataset have been evaluated used mathematical method.

___

  • o Anonim 1999, 1998 yılı Bartın ilinin yıllık sanayi, ekonomik ve ticari durumu hakkında rapor. Bartın Valiliği, İl Sanayi ve Ticaret Müdürlüğü, 49 s., Bartın.
  • o Crofts, R.S. and Cooke, R.U. 1974 Landscape evaluation: a comparison of techniques. Occasional Papers No: 25, Department of Geograpy, University College London.
  • o Çepel, N. 1988 Orman ekolojisi. İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Yayınları, İ.Ü. Yayın No:3518, Orman Fakültesi Yayın No: 399, III. Baskı, 536 s., İstanbul.
  • o Erol, O. 1993 Genel klimatoloji. 4. Baskı, Gazi Büro Kitabevi, 399 s., Ankara.
  • o Gedik, S. 1991 İnsan biyometeorolojisi: meteorolojik faktörlerin insan sağlığına etkileri. DMİ Genel Müdürlüğü, Ankara.
  • o Kadıoğlu, M. ve Kara, A.B. 1992 Sıcaklık-Nem bunaltıcılığı ve halka SİNEM uyarısı. İ.T.Ü. Dergisi, 50(3); 43-47, İstanbul.
  • o Shuttleworth, S. 1980 The evaluation of landscape quality. Landscape Research, 5; 14-20.
  • o Topay, M., Yılmaz, B. 2004 Biyoklimatik Konfora Sahip Alanların Belirlenmesinde CBS’den Yararlanma Olanakları: Muğla İli Örneği. 3. Coğrafi Bilgi Sistemleri Bilişim Günleri 6-9 Ekim 2004 Bildiriler Kitabı, Fatih Üniversitesi Coğrafya Bölümü Kulübü, Pg. 425-434, İstanbul.
  • o Yılmaz, B. 2001 Bartın İli ve Yakın Çevresi Peyzaj Potansiyelinin Saptanması ve Değerlendirilmesi Üzerinde Bir Araştırma. Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı, Ankara.