TTK Açısından Banka Yönetim Kurulunun Devredilemez Görev ve Yetkileri İle Yönetim ve Temsil Yetkilerinin Devri

Yapısal yönden iyileştirilmesi ve daha mükemmel bir işleyiş düzenine kavuşturulması gerekliliğinden hareketle, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nda yönetim kurulu yeni hükümlerle düzenlenmiştir. Yönetim kuruluna ilişkin bu yenilikler ile değişiklikler, anonim şirket olarak kurulup faaliyet gösteren bankaların yönetim kurullarını da yakından ilgilendirmektedir. Bu çalışmada, Türk Ticaret Kanunu'nda yer verilen yönetim kuruluna ilişkin yeniliklerin banka yönetim kuruluna yansımaları ile bu düzenlemelerden banka yönetim kurullarını yakından ilgilendiren devredilemez görev ve yetkiler, yönetim ve temsil yetkisi ile bu yetkilerin devri ve yönetim kurulu karar defteri üzerinde durulmaktadır. Bu çalışmada belirtilen görüşler yazarına ait olup, çalıştığı Kurumunu bağlamaz.

Untransferable Duties and Powers of The Bank's Board of Directors, Transfer of Management and Representatıon Authorities Under The Regulations of TCC

In accordance with the necessity of improving the administrative structure and providing a more perfect working order, the board of directors is regulated by new structural and functional provisions in the Turkish Commercial Code, Nu. 6102. These new provisions and changes regarding the board of directors are also closely related to the banks which are established and operated as joint stock companies. In this study, we aim to explain the reflections of these new provisions to the board of directors of the banks, untransferable duties and powers of the bank's board, its management and representation authorities, the transfer of these authorities and the decision books of the board of directors, under the terms of the new Turkish Commercial Code.

___

  • Altaş, S. (2011). Yeni Türk Ticaret Kanununun Anonim Şirket Yönetim Kuruluna Tanıdığı Devredilemez Görev ve Yetkiler. Mali Çözüm Dergisi, 108, 129-136.
  • Altaş, S. (2014a). Anonim ve Limited Şirket Yönetim Organları Temsil Yetkilerini 3. Şahıslara Vekaletname İle Devredebilirler mi? Lebib Yalkın Dergisi, 124, 216-227
  • Altaş, S. (2014b). Anonim ve Limited Şirketlerde Devredilen Yönetim ve Temsil Yetkisine Aykırılıktan Doğan Sorumluluklar. Yaklaşım Dergisi, 259, 578-583
  • Altaş, S. (2014c). Şirketler Hukukunda Neler Değişti? (7. bs.). Ankara:Seçkin.
  • Eriş, G. (2014) Ticari İşletme ve Şirketler, Cilt:II (2. bs.). Ankara: Seçkin.
  • Gönen, R. (2015). Tüzel Kişilerin Anonim Şirket Yönetim Kurulu Üyeliği. Yüksek Lisans Tezi, Yeditepe Üniversitesi, İstanbul.
  • Kırca, İ. (2012). 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununda Anonim Şirket Yönetim Kurulu-Başlıca Yenilikler. Erzincan Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, XVI (3-4), 111-137.
  • Kırca, İ., Şehirali Çelik, F.H., Manavgat, Ç. (2013). Anonim Şirketler Hukuku, 1. Ankara: Banka ve Ticaret Hukuku Araştırma Enstitüsü Yayınları.
  • Pulaşlı, H. (2012). Yeni Şirketler Hukuku Genel Esaslar. Ankara: Adalet.
  • Reisoğlu, S. (2011). 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanununun Anonim Şirketlere İlişkin Başlıca Yeni ve Farklı Düzenlemeleri. Bankacılar Dergisi, 79, 104-143.
  • Tekinalp, Ü. (2013). Sermaye Ortaklıklarının Yeni Hukuku (3.bs.). İstanbul: Vedat.
  • Tekinalp, Ü. (2012). Yeni Anonim ve Limited Ortaklıklar Hukuku İle Tek Kişi Ortaklığının Esasları (2.bs.). İstanbul: Vedat Kitapçılık.