BALIKESİR İLİ KUZEYİNİN KALKINMASINDA GÜNEY MARMARA KALKINMA AJANSININ ROLÜ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME

Kalkınma ajansları, merkezi yönetimin bölgesel ekonomik kalkınmayı sağlamak üzere temel eşgüdümsel çalışmalar dışında, içinde bulunduğu bölgeyi temel alan, bölgesel aktörler tarafından finanse edilen kurumlar olarak hizmet vermektedirler. Bölge ile ilgili hazırlanacak fizibilite ve alt sektör raporları sayesinde kalkınmaya hız verecek istihdamı ortaya çıkartacak projelerin finanse edilerek sürdürülebilirliğinin sağlanması temel amaçları olarak göze çarpmaktadır. Güney Marmara Kalkınma Ajansı, Balıkesir ve Çanakkale illerini kapsayan ve bu doğrultuda çalışmalarına başlamış bir kuruluştur. Balıkesir ilinin; kuzeyinde bulunan ve en büyük ilçesi olan Bandırma ile beraber çevresinde bulunan ilçelerle birlikte bu bölge özellikle et işleme, kümes hayvancılığı, yağ, öğütülmüş tahıl, yem, deri, kimyasal ürün ve mermer işleme sektörlerinde öncüdür.  Bu çalışmada, öncelikle Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın ilk kurulduğu günden bu yana ortaya koyduğu çalışmalar ve raporlar nesnel bir okuma yapılarak ele alınmış ve burada ortaya konulan veriler, istatistikler, sektör analizleri hakkında spesifik değerlendirmeye tabii tutulmuştur. Bunun yanı sıra Bandırma çevresi bölgesinin gelecek projeksiyonuna ışık tutması açısından orta ve uzun vadede kalkınma ajansı tarafından yapılan çalışmalar da eleştirel olarak değerlendirilmiştir.

___

  • Akiş, E. (2011). “Küreselleşme Sürecinde Bölgesel Kalkınma Yaklaşımındaki Gelişmeler ve Bölgesel Kalkınma Ajansları”, Sosyoloji Konferansları Dergisi, (44): 238-256.
  • Cankorkmaz, Z. (2011). “Türkiye’de Bölgesel Kalkınma Ajansları ve Bu Ajanslara Yönelik Eleştiriler”, Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 26(1): 113-138.
  • Eryılmaz, B., Tuncer, A., (2013). “Avrupa Birliği Uyum Sürecinde Bölgesel Kalkınma Politikaları: Bölgesel Kalkınma Ajansları ve Türkiye Uygulaması”, Akademik İncelemeler Dergisi, 8(1): 165-189.
  • Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) (2014). Balıkesir’de Yat Turizmi.