İNSANİ YÖNETİM STRATEJİLERİ ŞİRKET KARLILIĞINI ETKİLER Mİ? TÜRKİYE TERSANELERİ ÖRNEĞİ

Bu çalışma insani yönetim stratejilerinin işgücü verimliliği ve şirket karlılığına etkisini nicel veri toplama teknikleri ile tersane sektöründe incelemiştir. İnsani yönetim stratejileri ile şirket performansı arasındaki ilişkiye yönelik referans gösterebileceğimiz özellikle tersane sektöründe sistematik bir çalışma mevcut değildir. Bu çalışmada Türkiye’de tersane sektöründe, farklı ölçeklerde faaliyet gösteren firmalarda yapılan anket çalışmaları sonucunda toplanan veriler istatistiksel yöntemler ile analiz edilmiştir. Ampirik bulgular, çatışmacı yönetim anlayışlarının ötesine geçerek karşılıklı menfaatlerin de mümkün olabileceğini, bu bağlamda yöneticilerin demokratik ve katılımcı uygulamalarla verimlilik ve karlılığı artırmalarının mümkün olduğunu göstermektedir.

___

  • Akın, B., (2016) Taylor Frederick W. (1911) Bilimsel Yönetimin İlkeleri, Çeviren: H. Bahadır Akın, 8. Baskı, Ankara: Adres yayınları.
  • Bryson, A., Forth, J. and Stokes, l. (2017) “Does employees’ subjective well-being affect workplace performance?” Human Relations, 70(8): 1017–37.
  • Cam S. ve Palaz S. (2018) “Demarcation Of The Core and Periphery Dichotomy: Evidence From Turkey’s Shipyards For A Paradoxical Precarity Model”, Industrial Relations Journal, 49(2): 153–173.
  • Coser, L. A. (1967) “Continuities in the study of social conflict”, New York, NY, US: Free Press.
  • DTO (2018) Deniz Sektörü Raporu 2017, http://www.denizticaretodasi.org.tr/Shared%20Documents/sektorraporu/2017_sektor_tr.pdf, (29.04.2019).
  • Edmund, E. (2016) “Framing Work: Unitary, Pluarist, and Critical Perspectives in the Twenty-first Century”, Oxford: University Press.