DIŞ POLİTİKA VE TURİZM İLİŞKİSİ BAĞLAMINDA TÜRKİYE'NİN ASYA ÜLKELERİ İLE YAPTIĞI TURİZM ANLAŞMALARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

Çalışmanın amacı, dış politika ve turizm ilişkisini ortaya koyarken, Türkiye'nin Avrasya, bazı Güney ve Orta Asya ve Uzak Doğu Ülkeleri ile yapmış olduğu turizm işbirliği anlaşmalarını değerlendirmektir. Araştırmada, dış politika ve turizm ilişkisi dikkate alınarak Türkiye'nin Asya'daki Türk Cumhuriyetleri ve diğer Asya ülkeleriyle yaptığı turizm anlaşmaları ele alınmıştır. Araştırmanın evreni Türkiye'nin turizm anlaşması imzaladığı Asya'daki ülkelerdir. Nitel bir araştırma olan çalışmada veriler, doküman inceleme tekniği ile elde edilmiştir. Klasik dış politika araçları olarak adlandırılan diplomasi ve propaganda, ekonomik araçlar (abluka, ambargo, boykot), askeri araçlar (silahlanma ve savaş-hard power) yanında evrensel insani değerler ve uluslararası alanda yapılan ikili ve çok taraflı anlaşmalar da (soft power) dış politika araçları içinde önemli bir yere sahiptir. Turizm de dünyanın her tarafındaki toplumlardan insanları bir araya getirerek, birbirlerinin kültürlerini, geleneklerini öğrenmelerini ve karşılıklı hoşgörüyü tesis etmelerini sağlayan bir barış elçisi ve önemli bir dış politika aracı olarak karşımıza çıkmaktadır. Ülkelerin uluslararası arenada dünya kamuoyunu etkileyebilecek ulusal ve yerel imajlar oluşturma, toplumsal ön yargıları terk etme, kültürel değerlerini tanıtma ve uluslararası uzlaşmayı hedef edinme turizme yeni bir misyon kazandırmıştır. Çalışma ile Türkiye'nin, bölgesinde ve dünyanın diğer ülkelerinde etkisini arttırmak için geleneksel dış politika araçlarına ek olarak turizm gücünü de kullandığı sonucuna varılmıştır.

Foreign Policy and Tourism in the Context of Relationship Turkey Has Made with Asian Countries Evaluation of Tourism Agreement

The aim of this study is revealing the foreign policy and tourism relations, Turkey's Eurasian, some South and Central Asia and the Far East Countries that have done is to assess the tourism cooperation agreement. In the study, foreign policy and taking into account the tourism association is tourism agreements between Turkey and the Turkish Republics in Asia and other Asian countries were discussed. The area of study are Asian countries that signed the tourism agreement of Turkey. This study was a theoric research which was obtained by document analysis technique. Called traditional foreign policy tools of diplomacy and propaganda, economic instruments (blockades, embargoes, boycotts), military vehicles (armament and battle-hard power) as well as universal human values and the bilateral and multilateral agreements made in the international arena in (soft power) foreign policy It has an important role in the tools. Tourism also brings together people from communities all over the world, their cultures, traditions as a peace envoy and an important foreign policy tool that allows them to learn the mutual tolerances. Countries around the world creating international, national and local images can influence public opinion, to abandon social prejudices, promote cultural values and tourism has brought a new international consensus and missions. At the end of the study Turkey has increased its influence also in the world's other countries concluded that use the traditional insttruments of foreign policy, in addition to the power of tourism has been reached.

___

  • Akbaş, Z. ve Tuna, H. (2012). Bir Dış Politika Aracı Olarak Yumuşak Gücün Turizm Sektörüne Etkisi: Türkiye Örneği Üzerinden Bir Değerlendirme, Finans Politik ve Ekonomik Yorumlar, 49/571, 5-17.
  • Anayasa.gen.tr (2016), 30 Mart 2016 tarihinde http://www.anayasa.gen.tr/andlasma-bilgi.htm adresinden erişildi.
  • Arı, T. ,(2008). Uluslararası İlişkiler ve Dış Politika. Marmara Kitap Merkezi. Basbakanlik.gov.tr, (t.y) 04 Nisan 2016 tarihinde http://www.basbakanlik.gov.tr/ docs/.../64.hukumet_programi.pdf adresinden erişilmiştir.
  • De Villiers, D, (2014). Cornerstones for a Better World: Peace, Tourism and Sustainable.
  • Development, International Handbook On Tourism and Peace Centre For Peace Research and Peace Education of the Klagenfurt University /Austria in Cooperation with the World Tourism Organization (UNWTO). Copyright 2014 by Drava Verlag/Zalozba Drava, 388.
  • Gözler, K. (2007). Hukuka Giriş. Ekin Kitap Evi.
  • İşyar, Ö. G. (2009). Karşılaştırmalı Dış Politikalar, Yöntemler, Modeller, Örnekler ve Karşılaştırmalı Türk Dış Politikası. Dora Yayıncılık, 868. İu.edu.tr (2016), 30 Mart 2016 tarihinde oubs.iu.edu.tr/doc/1328.pdf adresinden erişildi.
  • Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü, (2016), http://kdk.gov.tr/faaliyetler/vizyon-misyon, 28 Şubat 2016 tarihinde (T.C. Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü) adresinden erişildi.
  • Kültür ve Turizm Bakanlığı, (2016a), 30 Mart 2016 tarihinde http://teftis.kulturturizm.gov.tr/ turizm işbirliği anlaşmaları adresinden erişildi.
  • Kültür ve Turizm Bakanlığı, (2016b), 03 Ekim 2016 tarihinde http://disiliskiler. kultur.gov.tr/TR,22118/imzalanan-ikili-ve-cok-tarafli-belgeler.html adresinden erişildi.
  • Kürkçüoğlu, Ö. (1980). Dış Politika Nedir? Türkiye'deki Dünü ve Bugünü. Ankara Üniversitesi, SBF Dergisi, 35 / 1, 309-335.
  • Özen, K. T. (2013). Turizm-Dış Politika İlişkisi; Türkiye Örneği, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Ankara.
  • Resmi Gazete, (2016), Muhtelif Sayılar - Türkiye'nin Uluslararası Turizm Anlaşmaları, 28 Şubat 2016 tarihinde www.resmigazete.gov.tr adresinden erişildi.
  • Tourism Organization (UNWTO), (2016), 6 Ekim 2016 tarihinde http://mkt. unwto.org/ (Hihglights 2016 Edition) adresinden erişildi.
  • Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (Türsab), (2016a), 20 Mart 2016 tarihinde http://www.tursab.org.tr/tr/seyahat-acentalari/dunden-bugune-seyahat-acentalari_501.html adresinden erişildi.
  • Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (Türsab), (2016b) 06 Ekim 2016 tarihinde http://www.tursab.org.tr/tr/turizm-verileri/istatistikler/milliyetlerine-gore-gelen-yabanci-ziyaretciler adresinden erişildi.
  • Usta, Ö. (2014). Turizm, Genel ve Yapısal Yaklaşım. Detay Yayıncılık.
  • Yardım, T., (2012) Diplomasi, 22 Haziran 2016 tarihinde http://www.enfal.de/ sosyalbilimler/d/036.html, adresinden erişildi.
  • Yatırım İşletmeler Genel Müdürlüğü, (2016) 10 Nisan 2016 tarihinde http:// www.ktbyatirimisletmeler.gov.tr/TR,9854/sinir-giris-cikis-istatistikleri. html, adresinden erişildi.
Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-5265
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1998
  • Yayıncı: Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü