Üniversite tercihinin bulanık aksiyomatik tasarım ile değerlendirilmesi

Üniversite seçimi bireylerin gelecek hayatlarını etkileyen en önemli kararlardan birisidir. Fakat üniversite sayısının fazlalığı ve her üniversitenin sunduğu imkânların çeşitliliği üniversite seçimini zorlu bir problem haline dönüştürmekte ve bu problemin çözümünde de devreye çok kriterli karar verme yöntemleri girmektedir. Bu yöntemlerden biri de uygulamada kullanılan Aksiyomatik Tasarım yöntemidir. Aksiyomatik Tasarım sistem ve tasarım aralıklarını dikkate alarak her alternatif için bilgi içeriklerini üretir ve üretilen bilgi içeriklerinden en küçük olanı seçmeyi hedefler. Bu doğrultuda kriterlere göre üniversite tercihini sözel olarak ifade etmek insan düşünce yapısına daha uygun olduğundan bu çalışmada dilsel ifadeler kullanılarak bulanık Aksiyomatik Tasarım uygulanmıştır. Ayrıca her kriterin önem derecesi gerçek hayatta aynı olmadığı için öncelikle Bulanık AHP ile ağırlıklar hesaplanmıştır. Ardından ağırlıklı bulanık Aksiyomatik Tasarım kullanılmış ve elde edilen sonuçlar karşılaştırılmıştır.

Evaluating university choice by fuzzy axiomatic design

University selection is one of the most important decisions that affect the future life of individuals. However, due to the high number of universities and the opportunities offered by each university, university selection becomes a challenging problem and multi-criteria decision-making methods are included in the solution of this problem. One of these methods is the Axiomatic Design method which generates information content for each alternative considering the system and design intervals and aims to select the smallest of the information content produced. In this direction, fuzzy axiomatic design has been applied by using linguistic expressions in this study since linguistically expressing the choice of university based on criteria is more suitable for human nature. In addition, since the importance of each criterion is not the same in real life, first, the weights were calculated with Fuzzy AHP. Then, fuzzy axiomatic design was used, and the obtained results were compared.

___

Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-7985
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1999
  • Yayıncı: Balıkesir Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Ayvalık tuzlasında yayılış gösteren Halimione portulacoides (l.) ve Suaeda prostrata subsp. prostrata pall. taksonlarında bakır (Cu) birikimi (Balıkesir-Türkiye)

Güngör AY, Murat KILIÇ, Fatma KOÇBAŞ, Fatma MUNGAN KILIÇ

Sheffer stroke temel cebirlerinden MTL-cebirlerine bir köprü inşası

İbrahim SENTURK

RF spektrum algılamasına dayalı rastgele sayı üreticisi: enerji dedektörü ve spektral korelasyon fonksiyonu yaklaşımı

Ali Rıza EKTİ

Altın semi-Riemann manifoldların semi-invaryant lightlike altmanifoldları

Nergiz (ÖNEN) POYRAZ, Burçin DOĞAN

Multimodal ve unimodal taşımacılık için rota karşılaştırılması: Hatay-Tekirdağ vaka analizi

Ömer Faruk CANSIZ, Kevser ÜNSALAN

Yeni 3,5-disübstitüe-2-pirazolin türevlerinin sentezi ve biyolojik aktivitelerinin incelenmesi

Nuran KAHRİMAN

EN AW-5754 ve EN AW-5083 alüminyum alaşımlarının sürtünme karıştırma kaynağı ile birleştirilmelerinde kullanılan farklı takım geometrilerinin kaynaklı birleştirmeye etkilerinin araştırılması

Fatmagül TOLUN

Üniversite tercihinin bulanık aksiyomatik tasarım ile değerlendirilmesi

Hanife PALABIYIK, Sümeyye BAYINDIR, Özer UYGUN

Harmonik bozulma şartlarında transformatör yüklenme kapasitesinin maksimizasyonu için pasif filtre tasarımı

Emine H. DEMİRCİOĞLU, Alp KARADENİZ, Murat Erhan BALCI

Türk sofralık yeşil zeytinlerin antioksidan özellikleri üzerine İspanyol yöntemi ile işlemenin etkisi

Elif SAVAŞ