Otoyol Esnek Üstyapı İnşaatı Kalite Kontrolünde Kalite Yönetim Sisteminin Uygulanabilirliği

Altyapısının başarıyla tamamlandığı kabul edilen bir yol inşaatında, üstyapının da başarılı olması kaliteli malzeme kullanımına, kaliteli karışım üretimine ve yine kaliteli yapım uygulanmasına bağlıdır. Esnek üstyapı tabakalarını oluşturan malzemenin üretimi ve satın alınması ile karışımın plentteki üretim, taşınma, serme ve sıkıştırma aşamalarında ilgili standart ve şartname sınırları içinde kalıp kalmadığı kalite kontrolleri yapılarak anlaşılabilir. İşin öngördüğü standartlara uygun malzemenin seçimi ve sonraki işlemlerde kullanımı için inşaatın her aşamasında malzeme kontrolü yapma zorunluluğu bulunmaktadır. Standartlara ve şartnamelere uygunluğu ve yeterliliği onaylanmamış malzeme grubu, karışım gibi etkenlerle oluşturulmuş veya kontrolsüz işlem serileriyle inşa edilmiş yol yapısı tam verimli olamamakla beraber, ileri tarihlerde çok sayıda ve pahalı çözümlü sorunlara yol açabilecektir. Bundan dolayı karayolu projesini kaynakları en verimli şekilde kullanarak amaçlanan standartlarda, kaliteli bir yapıya dönüştürebilmek iyi işleyen bir Kalite Yönetim Sistemi ile mümkündür. Bu Sistemi‘nin uygulanabilirliği ele alınmaktadır. çalışma kapsamında, bir otoyol şantiyesinde esnek üstyapı kalite kontrolünde Kalite Yönetim Sistemi ile mümkündür. Bu çalışma kapsamında, bir otoyol şantiyesinde esnek üstyapı kalite kontrolünde Kalite Yönetim Sistemi‘nin uygulanabilirliği ele alınmaktadır

With the assumption that the infra structure of a road construction has been successfully implemented, the success of the pavement construction depends on the usage of quality material, quality mixture production and application. Starting from the very initial phase of production, the quality control mechanism must apply strictly to all stages including the purchasing of the flexible pavement raw materials, production at the plant, transfer of the mixture to the construction site, application of the mixture and compaction. It is only possible via quality control mechanisms to check whether the standarts and specifications have been achieved. It is absolutely vital that the appropriate material meeting the standarts governing the nature of the construction work must be selected and that a quality control of material used in each and every stage of the construction must be carried out. Flexible pavement layers which are formed by the unsuitable raw materials and mixtures aren’t acceptable for the standarts and specifications, so the road structure will be paved the way for unproductive and costly problems. So a successful and effective road project which is made of suitable standarts and resources can be formed by the good processing Quality Administration System. In this study content, feasibility of the Quality Administration System has been researched in a motorway site flexible pavement quality control works

___

  • [1] Orhan, F., Bitümlü karışımlar laboratuar çalışmaları, K.G.M Teknik Araştırma Dairesi Başkanlığı, Ankara, (2001).
  • [2] Özmen, D., “Ülkemizde karayolu yapımında benimsenen kalite anlayışı ve kalite yönetimi sistemlerinin uygulanabilirliği”, 2. Ulusal Asfalt Sempozyumu Bildiriler Kitabı, Ankara, (1998), 130.
  • [3] Şale, İ., Adım adım toplam kalite uygulaması, Seçkin Yayınevi, Ankara, (2001).
  • [4] Uyan, M. ve Karaköse, K., “Yapı denetiminde kalite kontrol laboratuarlarının yeri ve kalite yönetim sistemlerinin kurulması”, T.M.H Dergisi, S.426, Ankara, (2003), 37.
  • [5] Bağrıaçık, A., Şimşek, M. ve Nacar, S., Belgelerle uygulamalı ISO 9001 ve 9002, Bilim Teknik Yayınevi, İstanbul, (1999).
  • [6] Galipoğulları, N., İnşaat yönetimi 2001, Birsen Yayınevi, İstanbul, (2001).
  • [7] Kırbaş, H. ve Turgutlu, Ö., “Sıcak karışım asfalt betonu esnek kaplamaların inşasında bilgisayar ortamında kalite kontrol yöntem araştırması”, 3. Ulusal Asfalt Sempozyumu Bildiriler Kitabı, Ankara, (2000), 244.