TRAKYA BÖLGESİ’NDE SÜRDÜRÜLEBİLİR BAĞCILIK İÇİN ÜRETİCİ DAVRANIŞLARI

Bağcılık Türkiye tarımında önemli tarımsal faaliyetlerden biridir. Ancak son 10 yıl içerisinde bağ alanları%10.1 ve üzüm üretimi %8.8 oranında azalması dikkat çekmektedir. Bu oranlar çalışmanın yürütüldüğübölge ortalamasında ise yine azalma olarak sırasıyla %27.2 ve %32.2 gibi oldukça yüksek oranlardadır.Bu azalmaların nedenleri arasında üzümün diğer tarım ürünlerine göre yıllar itibariyle göreceli olarakazalması gibi büyük ölçüde ekonomik, bağ alanlarının konut ve işyeri olarak kullanımına ayrılması,tarıma ve özellikle bağcılığa genç nüfusun ilgi göstermemesi gibi kısmen sosyal ve nihayetinde bağcılığınismine doğru bir yetiştiriciliğin yapılamaması gibi teknik nedenleri sayılabilmektedir. Bu çalışmadaÇanakkale, Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerinde sürdürülebilir bağcılık için üreticilerin davranışlarınınincelenmesi amaçlanmıştır. Bu amacı gerçekleştirmek için saha çalışmaları ile toplam 90 üretici ile yüzyüze anket yapılmıştır. Anketlerde üreticilere; evet hayır cevaplı ve seçenekli sorular ile likert ölçeği ileölçeklendirilmiş sorular yöneltilerek üreticilerin faaliyetlerinde karşılaştıkları teknik sorunlar, bunlarınçözümüne ait olarak danıştıkları kişi ve kuruluşlar, yenilikçilik düzeyleri, bağcılık eğitim düzeyi vearaştırma kuruluşlarıyla ilişkileri belirlenmeye çalışılmıştır. Alınan veriler temel ve tanımlayıcı istatistikianalizlere tabi tutularak araştırma alanında teknik açıdan sürdürülebilir bir bağcılık için üreticilere vepaydaşlara yapılması gereken öneriler sunulmuştur.

PRODUCER BEHAVIORS FOR SUSTAINABLE VITICULTURE IN THRACE REGION

Viticulture is one of the important agricultural activities in Turkey’s agriculture. However, it is noteworthy that the decrease of the vineyard areas by 10.1% and the grape production by 8.8% in the last 10 years. These ratios are also relatively high in the sense of decline for the average of region where the study is carried out, such as 27.7% and 32.2% respectively. Largely economical reasons may be mentioned such as the relative decline in grapes for last years compared to other agricultural crops and the use of vineyards as residential and business purposes to explain the fact that these reductions. Furthermore, irrelevance of young population to agriculture and particularly to viticulture for partially social reasons and technical reasons such as not being able to cultivate in a real sense can be considered. In this study, it was aimed to examine the behaviors of producers for sustainable viticulture in Çanakkale, Edirne, Kırklareli and Tekirdağ provinces. Face–to–face surveys were conducted with a total of 90 producers in order to realize this aim. In the surveys, yes–no answered questions, choice questions and questions scaled with likert scale were asked to producers to determine the technical problems encountered by producers in their activities, the persons and organizations they consult for their resolution, innovation levels, viticultural education levels and relations with research institutions. Collected data were analyzed with basic and descriptive statistical analyzes. Proposals were presented to producers and stakeholders for a technically sustainable viticulture in the field of research.

___

  • TÜİK, 20015. Türkiye İstatistik Kurumu http://tuikapp.tuik.gov.tr/bitkiselapp/bitkis el.zul. (Erişim Tarihi: 05.09.2016).
  • Turhan, Ş., 2005., Tarımda Sürdürülebilirlik ve Organik Tarım.Tarım Ekonomisi Dergisi 11(1):13–24.
  • Kiracı, M.A., T. Kıran, E. Solak, D. Koray, A. Altıntaş, 2016. Trakya Bağcılık İşletmelerinin Bazı Teknik ve Ekonomik Özellikleri İle İşletmecilerin Tarım Sigortası Hakkındaki Görüşleri. Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Bahçe Dergisi, 7. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi Bildirileri Özel Sayısı 45(2):819–824.
  • Osmanoğlu, E., S. Erkal, A. Şafak ve M.E. Ergun, 1983. Tekirdağ İli Şarköy İlçesi Bağ İşletmelerinde Üzüm Üretimi, Değerlendirilmesi, Maliyeti ve Pazarlaması ile Sorunlarına İlişkin Bir Araştırma. Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Yalova, 1983.
  • Delice, N.Y., 1996. Trakya Bölgesi Şaraplık Üzüm Üretim Ekonomisi ve Pazarlaması Üzerine Bir Araştırma. Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Tekirdağ.
  • Kiracı, M.A. ve C. Özer, 2007. Trakya Yöresinde Bağcılık İşletmelerinin Üretim ve Pazarlama Yapısı, Sorunları ve Çözüm Önerileri. 5. Ulusal Bahçe Bitkileri Kongresi, Erzurum. 2:440–446.
Bahçe-Cover
  • ISSN: 1300-8943
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 1968
  • Yayıncı: Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü
Sayıdaki Diğer Makaleler

TRAKYA BÖLGESİ’NDE BAĞ ALANLARINDA YAYGIN BULUNAN NEMATOD TÜRÜ Mesocriconema xenoplax RASKİ, 1952

İbrahim Halil ELEKÇİOĞLU, Gürkan Güvenç AVCI, Tohid BEHMAND, Lerzan ÖZTÜRK

COĞRAFİ ORİJİN BELİRLEMEDE KARARLI İZOTOP VE ELEMENTAL ANALİZ YÖNTEMLERİNİN KULLANILMASI

Hande TAHMAZ, Gökhan SÖYLEMEZOĞLU, Yüksel MERT, Ayça AYLANGAN, Eren ÇANTAY, Ece ERGUN, Okan OKTAR, Erhan İÇ

BAZI SOFRALIK ÜZÜM ÇEŞİTLERİNDE FARKLI ANAÇLARIN AŞIDA BAŞARI ŞANSI VE FİDAN RANDIMANI ÜZERİNE ETKİLERİ

Dilek Değirmenci KARATAŞ, Berfin KIZGIN, Hüseyin KARATAŞ

DÜNYA ŞARAP ENDÜSTRİSİNE GENEL BİR BAKIŞ

Turgut CABAROĞLU

BAĞDA FİZYOLOJİ VE STRES ÇALIŞMALARINDA KULLANILAN CİHAZLAR

Arzu GÜNDÜZ, Abdulbaki ŞEN

TÜRKİYE’DE FARKLI LOKASYONLARDA ÜRETİLEN PEKMEZİN (ÜZÜM PEKMEZİ) FİZİKSEL VE KİMYASAL ÖZELLİKLERİ

Vildan UYLAŞER, Cihat TÜRKBEN

FARKLI DOZLARDA PUTRESİN VE İNDOL–3–BÜTİRİK ASİDİN BİRLİKTE UYGULAMALARININ CABERNET FRANC/5BB AŞI KOMBİNASYONUNDA KALLUS GELİŞİMİ ÜZERİNE ETKİLERİ

Demir KÖK

YENİ ISLAH EDİLEN BOZBEY ÜZÜM ÇEŞİDİNİN SOĞUKTA DEPOLAMAYA UYGUNLUĞUNUN BELİRLENMESİ

Ali İzzet TORÇUK, Erdinç BAL

FARKLI BÖLGELERDEN ALINAN ALPHONSE LAVALLÈE ÜZÜM ÇEŞİDİNİN KABUK VE ÇEKİRDEKLERDE BULUNAN FENOLİK BİLEŞİK MİKTARLARININ BELİRLENMESİ

Hande TAHMAZ, Damla YÜKSEL, Gökhan SÖYLEMEZOĞLU

GÜNEŞ ENERJİLİ KURUTMA SİSTEMİ İLE KURUTULAN ÇEKİRDEKSİZ KURU ÜZÜMÜN KALİTE KRİTERLERİ

Ahmet ALTINDİŞLİ, Mert ŞAFAK, Burçak İŞÇİ