Hatay İli Amik Ovası ve Yayladağında yetiştirilen bazı çilek çeşitlerinde renklenme durumları1

Bu çalışmada dokuz çilek çeşidi (Camarosa, Dorit, Selva, Sweet Charlie, Seascape, Pajora, Chandler, Tudla ve Muir) Amik ovası (rakımı 85 m) ve Yayladağı'nda (rakımı 450 m) yaz dikim yöntemiyle yetiştirilerek meyve dış rengi ve meyve eti rengi incelenmiştir. Renk değerleri Minolta renk ölçüm cihazı ile L*(parlakhk), HO (renk açı değeri) ve C* (renk yoğunluğu) olarak belirlenmiştir. L* değerleri hem meyve dış hem de meyve etinde Amik ovasında yetiştirilen çilek-lerde daha yüksek bulunmuştur. Yine Amik ovasında yetiştirilen çileklerde renk daha koyu kırmızı (HO değeri küçük) olarak saptanmıştır. C* değerleri Yayladağı'nda daha yüksek bulunmuştur. Çeşitler arasında Dorit, Seascape, Pajaro ve Selva meyve dış rengi bakımından en parlak, Chandler en koyu kırmızı meyveleri vermiştir. Meyve eti rengi yönünden en koyu kırmızı meyveler Chandler, Tudla ve Muir çeşitlerinden elde edilmiştir.

Coloring of some strawbery cultivars grown in Amik Plain and Yayladağı (Hatay)

The coloring of fruit surface and flesh was investigated in nine strawberry cultivars(Camarosa, Dorit, Selva, Sweet Charlie, Seascape, Pajora, Chandler, Tudla ve Muir ) grown as summer planting in Amik plain (altitute 85 m) and Yayladağı (altitute 450 m). The measurements were taken using Minolta chromometer as L*(Lightness), H°(Hue angle) and C*(Choroma). Higher L* values were obtained from both fruit surface and flesh for strawberries grown in Amik plain. Strawberries grown in Amik plain also showed more intense coloration (Low Hue angle values).C* (Choroma) values were found to be higher for strawberries grown in Yayladağı. Among the cultivars, Dorit, Seascape, Pajaro and Selva had the brightest fruit surface, while Chandler had the darkest red fruit. Strawberries with the darkest red fruit flesh were obtained from the cultivars, Chandler, Tudla and Muir.

___

  • 1. Ağaoğlu, Y. S., 1986. Üzümsü Meyveler. AM Zir. Fak. Yayınları, 984, Ders Ki­tabı: 290, Ankara. 377s.
  • 2. Erenoğlu, B., M. Baş., S. Ufuk. ve Y. Erbil, 1999. Marmara Bölgesine Uygun Yeni Çilek Çeşitlerinin Seçimi. Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Yayınları. Bilimsel Araştırmalar ve İn­celemeler, Yayın No: 128. Yalova. 26s.
  • 3. Gidemen, F., 2003. Amik Ovası Koşullarında Bazı Çilek Çeşitlerinin Gösterdikleri Özellikler. (Yüksek Lisans Tezi). M.K.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Antakya. 78s.
  • 4. Gündüz, K. ve E. Özdemir, 2003. Amik Ova- sında Yüksek Tünel ve Açıkta Yetiştiri­len Çileklerde Renklenmenin Objektif Yöntemle Belirlenmesi. Türkiye IV. Ulu­sal Bahçe Bitkileri Kongresi, 2-8 Eylül, Antalya.
  • 5. Karaçalı, İ., 1990. Bahçe Ürünlerinin Muha- fazası ve Pazarlanması. E.Ü. Ziraat Fa­kültesi Yayınları, 494, İzmir. 413 s.
  • 6. Kaşka, N., N. Türemiş ve E. Özdemir, 1995. Çilek Çeşit Katalogu. Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Geliştirme Dairesi Başkanlığı, Ankara. 45s.
  • 7. Moore, J.N. and W.A. Sistrunk, 1980. Breeding Strawberries for Superior Fruit Quality. The Strawberry Cultivars to Marketing. (Ed: N.F.Childers). Gainesville, Florida, pp: 149-155.
  • 8. Özdemir E., K. Gündüz ve S. Bayazit, 2001. Tüplü Taze Fideyle Yüksek Tünelde Ye­tiştirilen Bazı Çilek Çeşitlerinin Amik Ovası Koşullarında Verim, Kalite ve Erkencilik Durumlarının Belirlenmesi. Bahçe 30(1-2): 65-70.
  • 9. Özdemir E., K., Gündüz ve M., Şehitoğlu, 2003. Yayladağı (Hatay) Koşullarında Yetiştirilen Bazı Çilek Çeşitlerinin Verim ve Kalite Özelliklerinin Belirlenmesi. Türkiye IV. Ulusal Bahçe Bitkileri Kong­resi, 2-8 Eylül, Antalya.
  • 10. Recûpero, S., W. Faedi., P. Rosati, F.D. Anna and P. Arcuti, 1997. Advanced Strawberry Selections and Cultivars Adapted to South Italy. Ada Hort.. 439 (1): 253-259.
  • 11. Reitmeir, C.A. and G.R. Nonnecke, 1991. Objective and Sensory Evaluation of Fresh Fruit of Day-Neutral Strawberry Cultivars. HortScience 26 (7): 843-845.
  • 12. Sacks, E. and D.V. Shaw, 1994. Optimum Allocation of Objective Color Measurment for Evaluating Fresh Strawberries. J. Amer. Soc. Hort. Sci. 119 (2): 330-334.
  • 13. Shiow Y.W. and M.J. Camp , 2000. Temperatures After Bloom Affect Plant Growth and Fruit Quality of Strawberry. Scientia Horticulturae 85: 183-189.
  • 14. Türemiş, N. ve N., Kaşka, 1997. Akdeniz Bölgesinde Erkenci Çilek Yetiştiriciliği. Derim 14 (1):20-25.