DKAB ve İHL Meslek Dersleri Öğretmenlerinin Derslerinde Kullandıkları Öğretim Teknolojileri-Materyaller ve Konuya İlişkin Görüşleri

Öz Günümüz dünyasında insanın eğitim ihtiyaçları çeşitlenmiş, çok yönlü ve çok boyutlu bir durum ortaya çıkmıştır. Çok yönlü eğitim ihtiyaçlarının karşılanması için eğitim araçlarının ve eğitime ayrılan zamanın etkili bir şekilde kullanılması gerekmektedir. Bu durum öğretim teknolojilerinin ve materyallerin doğru ve amacına uygun bir şekilde kullanılmasını ve sürekli geliştirilmesini zorunlu hale getirmiştir. Çağdaş uygulamalarda eğitim ve öğretimi kolaylaştıran, kalıcı hale getiren materyalleri her alanda eğitime verilen öneme orantılı olarak geliştirilip kullanılmaktadır. Söz konusu eğitim ve öğretim alanlarından biri de din eğitimidir. Bu bağlamda çalışma, DKAB ve İHL meslek dersleri öğretmenlerinin derslerinde kullandıkları eğitim teknolojileri ve materyaller ile ilgili düşünce ve uygulamalarını araştırmayı amaçlamıştır. Bu amaçla Türkiye’nin çeşitli illerinde görev yapan 260 DKAB ve İHL meslek dersleri öğretmenine ulaşılmış, uygulanmakta olan öğretim teknolojileri ve materyalleri ile ilgili çeşitli sorular yöneltilmiştir. Verilen cevapların benzer olanları elenmiş farklı düşünce ve uygulamalar kayıt altına alınmıştır. Araştırmada, din eğitimi faaliyetlerini fiili olarak sürdüren öğretmenlerin konuyla ilgili görüş, öneri ve tavsiyeleri, yaşadıkları problemler ve hâlihazırdaki yeterlilik düzeyleri ve algıları ortaya konulmaya çalışılmıştır. Araştırma sonuçları hali hazırdaki güncel uygulamalar hakkında bilgi vermesi açısından din eğitimi araştırmacılarına ve aynı branşta görev üstlenen öğretmenlere yararlı olabilir. 

___

  • Bozpolat, Ebru - Arslan, Aysel. “Öğretmen Adaylarının Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Dersine İlişkin Görüşleri”. e-Uluslararası Eğitim Araştırmaları Dergisi 9/3 (Aralık 2018): 60-84. https://doi.org/10.19160/ijer.463977.Karamustafaoğlu, Orhan. "Fen Bilimleri Öğretmenlerinin Kullandıkları Öğretim Yöntem ve Teknikleri Üzerine Bir Araştırma: Amasya Örneği". A.Ü. Bayburt Eğitim Fakültesi Dergisi 1/1 (2006): 90-101.Karataş, Zeki. “Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri”. Manevi Temelli Sosyal Hizmet Araştırmaları Dergisi 1/1(Ocak 2015): 62-80.Kasap, Buket. İngilizce Öğretmenlerinin Sınıflarında Beceri Odaklı Materyal Kullanımı Üzerine Algıları. Yüksek Lisans Tezi, Abant İzzet Baysal Üniversitesi, 2017.Kaya, Zeki. Öğreti̇m Teknoloji̇leri̇ ve Materyal Geli̇şti̇rme. Ankara: Pegem Akademi Yayınları, 2006.Korkmaz, Mehmet. “Din Dersi Öğretmenlerinin Bir Öğretim Materyali Olarak Filmleri Kullanma Durumları”. Bilimname 1/1 (2017): 35-66. https://doi.org/10.28949/bilimname.345561.Öner Gür, Zeynep. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenlerinin Materyal Kullanma Alışkanlıklarının İbadet Öğrenme Alanındaki Kazanımların Gerçekleşmesine Etkisi (6. Sınıf Namaz İbadeti Ünitesi Örneği). Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi, 2016.Tuncay Yıldız, Banu. Bir Özel Okulda İlköğretim İkinci Kademe Matematik Derslerinde Somut Materyal Kullanımı Üzerine Bir Durum Çalışması: Öğretmen ve Öğrenci Görüşleri. Doktora Tezi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, 2012.Ültay, Neslihan- Ültay, Eser. Öğreti̇m Tekni̇kleri̇ ve Materyal Geli̇şti̇rme. Ankara: Pegem Akademi Yayınları, 2016.