Mehmed Emîn’in Ashâbü’l-Kehf ve’r-Rakîm Adlı Eseri Üzerine Bir Değerlendirme*

ellikle Kur’ân-ı Kerîm’de yer alması münasebetiyle Ashâb-ı Kehf‘ten bahseden, onların ilginç macerasını anlatan birçok eser olduğu görülmektedir. Bu makalede bu konuda yazılmış mensur metinlerden Ashâbü’l-Kehf ve’r-Rakîm’in tespit edilebilen nüshaları belirtilip Milli Kütüphane, Samsun Vezirköprü İlçe Halk Kütüphanesi Koleksiyonu, nu. 855/2’de bulunan nüshasından hareketle tanıtımı yapılacaktır. Eser içerisinde pek çok manzume barındırmaktadır. Bu sebeple bu şiirlerin özellikleri bir çizelgede gösterilmiş ve şiirlerden örnekler verilmiştir. Ayrıca eserin dilinin ve üslûbunun nasıl olduğunu göstermek adına aynı konuda yazılmış metinlerden küçük birer kesit alınmış ve Ashâbü’l-Kehf ve’r-Rakîm’in farklılığı belirtilmeye çalışılmıştır

An Appraisal of Mehmed Emîn’s Ashâbü’l-Kehf ve’r-Rakîm

Due to its connection with the Qur’an, there are many works referring to the adventures of Ashâb-ı Kehf (Seven Sleepers). The present article will provide information on available copies of the prosaic text of Ashâbü’l-Kehf ve’r-Rakîm, and introduce the text based on the copy no. 855/2 in Public Library of the Vezirköprü District, Samsun Collection

___

Ashab-ı Kehf Hikâyesi, Haz. Songül Aydın Yağcıoğlu, İstanbul, 2015.

Ashâb-ı Kehf, Bosna Hersek Gazi Hüsrev Ktp., Türkçe Yazmalar, nu. 5574, yk. 20b-28b.

Hikâyet-i Ashâb-ı Kehf ve Mu‘cizât-ı Hazret-i Resûl, Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Kütüphanesi, Mustafa Con A 412/VIII, yk. 170b-184a.

Hikâyet-i Ashâb-ı Kehf ve Takyânûs, Milli Kütüphane, nu. Yz A 5156.

Hikâyet-i Dakyânûs, Exeter Üniversitesi Kütüphanesi, MS 222.

Koncu, Hanife. (2012).“Ashâb-ı Kehf Metinlerine Bir Bakışve Yûsuf-ı Meddâh’ın Ashâb-ı Kehf Mesnevîsi”, Dil ve Edebiyat Araştırmaları (5): 9-57.

Mehmed Emîn, Ashâbü’l-Kehf ve’r-Rakîm, İstanbul, 1264.

Mehmed Emîn, Risâle fî Ashâb-ı Kehf, Milli Kütüphane, Samsun Vezirköprü İlçe Halk Kütüphanesi Koleksiyonu, nu. 855/2, yk. 85b-106a.

Mehmed Emîn, Risâle-i Ashâb-ı Kehf, Topkapı Sarayı Müzesi Kütüphanesi, Revan Bölümü, nu. 1198.

Menâkıb-ı Ashâb-ı Kehf, Süleymaniye Kütüphanesi, Mihrişah Sultan Bölümü, nu. 318/3, yk. 332a-337a.

Muhtaroğlu Haviyev, İsmail. (1997). “Nahçıvan’da Eshabü’l Kehf Abidesi ve Halk İnançları”, Bilig (6, Yaz): 139-141.

Schmidt, Jan.(2011). A Catalogue of the Turkish Manuscripts in the John Rylands University Library at Manchester, Leiden.

Uludağ, Süleyman. (1993), “Cündullah”, DİA, C. 8, s. 118-119. İstanbul. www.yazmalar.gov.tr

Yekbaş, Hakan. (2013). Divan Şiirinde Ashâb-ı Kehf ve Râşih’in Ashâb-ı Kehf Mesnevîsi, İstanbul: Kitabevi Yay.