Bâkî’nin Yayımlanmamış Bazı Şiirleri (Üç Gazel Bir Matla’)

Bâkî, klasik Türk şiirinin en büyük ve şöhreti en yaygın şairlerinden biridir. Şairi bu denli önemli kılan elbette Dîvân’ıdır. Şair, Dîvân’ının ilk tertibini Kanûnî’nin sağlığında ve onun isteğiyle yapmışsa da daha sonra yazdığı şiirleri de ilave edilerek eserin yeni ve farklı tertipleri ortaya konmuştur. Yazma nüshaları yüzü bulan Dîvân’ın bugüne kadar üç baskısı yapılmıştır. Ayrıca Bâkî’nin bu baskılarda yer almayan bazı şiirleri de Dîvân’ının diğer nüshaları ve çeşitli şiir mecmuaları taranmak suretiyle yayımlanmıştır. Bu mecmualardan biri de Millî Kütüphane Yazmalar Koleksiyonu 06 Mil Yz A 10116’da kayıtlı şiir mecmuasıdır. Mecmuada, XIV. yüzyıldan XVIII. yüzyıla kadar pek çok divan ve bazı halk şairlerinin çeşitli nazım şekilleri ile yazdığı şiirlerine de yer verilmiştir. Muamma, lugaz, şarkı, türkü, bazı halk inanışları ve dua gibi birçok örnek barındıran bu mecmuada Bâkî’nin basılı Dîvân’larında yer alan ya da bunlarda olmayıp da muhtelif yayımlarla gün yüzüne çıkarılan şiirlerinin yanı sıra daha önce yayımlanmamış üç gazeli ve bir matlaı bulunmaktadır. Çalışmada bu mecmua kısaca tanıtılacak ve Bâkî’nin yayımlanmamış şiirlerinin çeviri yazılı metinleri verilecektir

Some Unpublished Poems of Bâkî (Three Gazelles One Matla’)

Bâkî, is one of the greatest and most famous poets of classical Turkish poetry. What makes him so important is certainly his Divan. Although the poet published the first edition of this work with Suleiman the Magnificient’s request while he was still alive, after that new and different arrangements of this work were introduced by adding his later poems. Nearly a hundred copies of the Divan have been made three editions so far. Besides some of Bâkî’s poems which aren’t in these editions were published by scanning his different Divan copies and various poem collections (majmua). One of these poem collections is registered with 06 Mil Yz A 10116 in National Library Manuscripts Collection.of prayers, in this poem collection, there are Bâkî’s poems taking place in his published divans, poems; not in his published divans but uncovered with various publications, together with his unpublished three ghazals and one matla. In this study these poem collection will be introduced and translation and transcription of Bâkî’s unpublished poems will be given

___

Bahadır, Savaşkan Cem. (2013). “Bâkî’nin Pervâne Bey Mecmuası’nda Yer Alan Yayınlanmamış Gazelleri”. Turkish Studies, 8 (1): 187-213.

Dvorak, Rudolf. (1908-11). Bâkî’s Dîwân-Ghazalijjât, C. I-II, Leiden.

Ergun, Sadettin Nüzhet. (1935). Baki Hayatı ve Şiirleri C.1. İstanbul: Sühulet Yurdu Yayınları.

Kesik, Beyhan. (2012a). “Bir Yazmadan Hareketle Hareketle Bâkî’nin Yayımlanmamış Şiirleri”. Turkish Studies, 7 (1): 1489-1500.

Kesik, Beyhan. (2012b). “Bazı Şiir Mecmualarından Hareketle Basılı Divanlarda Bulunmayan Bâkî Mahlaslı Şiirler”. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, (9): 115-122.

Kesik, Beyhan. (2013). “Bazı Şiir Mecmualarından Hareketle Basılı Divanlarda Bulunmayan Bâkî Mahlaslı Şiirler II”. Turkish Studies, 8 (13): 337-350.

Köksal M. Fatih. (2013). “Bâkî’nin Bilinmeyen Veda Gazeli ve Dîvânında Bulunmayan Bazı Şiirleri”. Divan Edebiyatı Araştırmaları Dergisi (10): 319-330.

Küçük, Sabahattin. (1994). Bâkî Dîvânı (Tenkitli Basım), Ankara: TDK Yayınları.

Taş, Hakan. (2010). “Bâkî’nin Dîvân’da Bulunmayan Bir Gazeli ve Feyzî’nin Naziresi”, Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi, (1):181-192.

Öztürk Fidan, Gülşah Gaye. (2010). “Konya Mevlana Müzesi 2095 Numarada Kayıtlı Mevlevilikle İlgili Bir Mecmuadan Hareketle Bâkî’nin Yayımlanmamış Bir Şiiri”, Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi, (2): 95-108.