Selection Of Establishment Location In Health Institutions

Selection Of Establishment Location In Health Institutions

Kuruluş yeri seçimi günümüzde karar vericileri en çok zorlayan faaliyetlerden biridir. Bu çalışmada, sağlık kurumları yöneticilerinin kuruluş yeri seçiminde dikkat edecekleri önemli hususlar ve seçilecek kuruluş yerine karar vermede kullanabilecekleri sayısal yöntemler hakkında bilgi verilmesi amaçlanmaktadır. Karar vericiler, en uygun kuruluş yerini belirlerken çok sayıda kriteri dikkate alarak birçok alternatifi değerlendirmek durumundadırlar. Yeni bir sağlık tesisi, hastane, tıbbi hizmet vermek amacıyla açılmasına karar verilen sağlık kuruluşu için yapılacak planlamada atılacak en doğru adımlardan birisi kuruluş yeri seçimidir. Yer seçiminin temel amacı, inşa edilecek olan sağlık kuruluşunun ulaşılabilirliği, konumu, çevre etmenleri, çevresindeki diğer sağlık kuruluşları ile rekabet durumu, bölgenin nüfusu, hastalık dokusu, hastaların gelir ve eğitim durumları, yaşlı nüfus durumu, ulaşımı ve diğer birçok yönden konumunun uygun olmasıdır. Kuruluş yeri seçiminde yöneticilerin karar vermesini kolaylaştırıcı birçok sayısal yöntem bulunmaktadır. Kuruluş yeri seçim çalışmalarının ilk adımı hizmet sunulacak yerleşim yeri ile ilgili oldukça çok bilgiye sahip olmaktır. Kuruluş yeri kolaylıkla değiştirilebilen, yanlış kuruluş seçiminin neden olacağı olumsuzluklar zamanla giderilebilecek bir karar değildir. O nedenle karar vermeden önce kuruluş yeri seçimini etkileyen faktörler hakkında her bir kuruluş yeri seçeneği için ayrıntılı bilgiler toplanmalı ve bu bilgilere dayalı olarak sayısal karar verme yöntemleri kullanılarak en iyi kuruluş yeri seçilmelidir.

___

  • AYDADOĞDU, A. (2014). “Tesis Yeri Seçiminde Farklı Bir Yaklaşım: Bulanık Analitik Serim Süreci”, İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi, İşletme Bölümü, İzmir, Cilt: 22, Sayı:1, ss:422.
  • ALP, S. ve GÜNDOĞDU, C. (2012). “Kuruluş Yeri Seçiminde Analitik Hiyerarşi Prosesi ve Bulanık Analitik Hiyerarşi Prosesi Uygulaması”, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, İzmir, Cilt: 14, Sayı: 1, ss:1,
  • AR, İ. vd. (2014). “Kuruluş Yeri Seçiminde Bulanık Ahs Vıkor Yaklaşımının Kullanımı: Otel Sektöründe Bir Uygulama”, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Trabzon, İİBF, İşletme Bölümü, sayı:7, cilt:13, ss: 96-96.
  • AKYÜZ, Y. ve SOBA, M. (2013). “Electre Yöntemiyle Tekstil Sektöründe Optimal Kuruluş Yeri Seçimi: Uşak İli Örneği”, Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi, Uşak, Cilt: 9, Sayı: 19, ss:188.
  • ALİEFENDİOĞLU, Y. ve SAĞIR, N. (2015). “Tersane Yatırımları İçin Kuruluş Yeri Seçimi: Yalova-Altınova Tersane Girişimcileri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi Örneği”, Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, Düzce, ss:594-595.
  • DEMİRCİ, A. (2019). Kuruluş Yeri Seçiminde Analitik Hiyerarşik Süreç Yöntemi: Sağlık Kurumlarında Bir Uygulama”, Uluslararası İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Toros Üniversitesi, İİSBF UTL Bölümü, Cilt: 5, Sayı: 1,
  • ELGÜN, M. (2011). Ulusal ve Uluslararası Taşıma ve Ticarette Lojistik Köylerin Yapılanma Esasları ve Uygun Kuruluş Yeri Seçimi, Afyon Kocatepe Üniversitesi, İİBF Dergisi, ss:212.
  • ÇINAR, N. (2010). “Kuruluş Yeri Seçiminde Bulanık TOPSIS Yöntemi ve Bankacılık Sektöründe Bir Uygulama”, Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 12 (18), ss:37.
  • KURGAN, N. (2016). “Kuruluş Yerinin Seçimi” Üretim Yönetimi ve Organizasyon, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, ss:1-3.
  • KORKUT, D. vd. (2018). “Kuruluş yeri seçimini etkileyen faktörlerin düzce ili açısından değerlendirilmesi”, Ormancılık Dergisi, Düzce, ss:32-33.
  • ÖNEL, F. (2014).“Kuruluş Yeri Seçiminin Çok Kriterli Karar Verme Yöntemleriyle Uygulanması”, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı Sayısal Yöntemler Bilim Dalı, Denizli, ss:6-18.
  • İNCE, Ö. vd. (2016). “Hastane Kuruluş Yeri Seçimi Probleminin Analitik Hiyerarşi Süreci İle Modellenmesi: Tuzla İlçesi Uygulaması”, Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, ss:9-10.
  • KAVUNCUBAŞI, Ş., YILDIRIM, S. ve ÖZCAN, A.Y. : Sağlık Kurumları Yönetiminde Sayısal Yöntemler. Ankara: Siyasal Kitabevi; 2013
  • ÜÇÜNCÜ, T. ve BAYRAM, B. (2016). “Kastamonu Orman Ürünleri Endüstrisinde Kuruluş Yeri Seçimini Etkileyen Faktörlerin AHP Metodu İle İncelenmesi”, Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, Kastamonu, ss:600-601.
  • ÖMÜRBERK, N. vd. (2013). “Kuruluş Yeri Seçiminde Analitik Hiyerarşi Süreci (AHP) Kullanımı: Isparta Bölgesi’nde Bir Uygulama”, Yönetim Bilimleri Dergisi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Isparta, Cilt: 11, Sayı: 21, ss:103-104.
  • Yıldız, M. ve Şahin, Ö. (2014). “Teşvik Paketlerinin İşletmelerin Kuruluş Yeri Seçim Kararlarında Etkisinin Belirlenmesi: Düzce İli İmalat Sanayii İşletmelerinde Bir Araştırma”, İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, Düzce, Cilt: 15, Sayı: 1, ss:2..