KRONİK BÖBREK YETMEZLİĞİ TANISI VE BASI YARASI OLAN BİREYİN GÜNLÜK YAŞAM AKTİVİTELERİ MODELİ’NE GÖRE DEĞERLENDİRİLMESİ

KRONİK BÖBREK YETMEZLİĞİ TANISI VE BASI YARASI OLAN BİREYİN GÜNLÜK YAŞAM AKTİVİTELERİ MODELİ’NE GÖRE DEĞERLENDİRİLMESİ

Kronik böbrek yetmezliği; glomerüler filtrasyon değerinin azalması sonucunda böbreğin sıvı-elektrolit dengesini düzenlemede ve metabolik-endokrin fonksiyonlarında meydana gelen kronik ve ilerleyici bir böbrek hastalığıdır. Hastaların sıvı-elektrolit dengesinde meydana gelen bozulma, uyku bozukluğu, koma, stupor, beslenme bozukluğu, pulmoner ödem, kardiyovasküler rahatsızlıklar, cilt değişiklikleri, cilt turgorunda azalma gibi belirti ve bulgular yaygın olarak görülebilmektedir. Hastaların beden kitle indeksinin normal değerinden yüksek olması ve kronik böbrek yetmezliği hastalığına bağlı meydana gelen cilt turgorunda azalma hastalarda basınç yarası görülmek riskini de arttırmaktadır. 61 yaşındaki kadın hasta bel ağrısı ve yüksek ateş sebebi ile eğitim araştırma hastanesine başvurmuş ve diyabet hastalığına bağlı kronik böbrek yetmezliği tanısı konularak kliniğe yatışı yapılmıştır. Olguya güvenli çevre sağlama, iletişim, solunum, beslenme, boşaltım, kişisel temizlik ve giyinme, vücut sıcaklığının kontrolü, hareket, çalışma ve eğlenme, cinselliği ifade etme, uyku ve ölümden oluşan 12 yaşam aktivitesi, yaşam süreci, bağımsızlık-bağımlılık dizgesi, yaşam aktivitelerini etkileyen faktörler ve bireye özgü hemşirelik bakımı olmak üzere Roper, Logan Tierney’in Günlük Yaşam Aktiviteleri Modeli’ne göre hemşirelik bakımı verilmiştir.

___

  • Altıparmak MR, Hamuryudan V, Sonsuz A, Yazıcı H. (2012) Cerrahpaşa İç Hastalıkları. İçinde: Serdengeçti, K, Altıparmak MR. Kronik Böbrek Yetersizliği. 2. baskı, cilt 2 İstanbul: İstanbul Tıp Kitabevi; s. 789-805.
  • De Laat EH, Pickers P, Schoonhoven L, et al.(2007) Guideline implementation results in a decrease of pressure ulcer incidance in critically ill patients. Crit Care Med.;35:815-20.
  • Durna Z (edt). (2013) İç Hastalıkları Hemşireliği. İçinde: Anita Karaca, Gülay Yeşiltepe Kaçar. Üriner sistem hastalıkları ve bakım. İstanbul: Akademi basın ve yayıncılık; s. 468-474. 2.
  • Roper N, Logan W, Tierney A. (1996)A model for nursing based on a model living. 4th ed. Newyork: Churcill Living Stone Publish; p.10-250.
  • Roper N, Logan WW, Tierney AJ.(2000) The Roper-Logan-Tierney Model of Nursing: Based on Activities of Living. Edinburgh: Elsevier Health Sciences; p.8-120.
  • Kaya N.(2012) Roper, Logan Tierney’in hemşirelik modeli. İçinde: Kamerya B, Türkinaz A, ed. Hemşirelik Esasları Uygulama Rehberi. İstanbul: İstanbul Medikal Yayıncılık; p.1-7.
  • Terzi B.,Sönmez Düzkaya S.,Yakut T.(2015) Olgu Sunumu: Stevens-Johnson Sendrom’lu Çocuğun Hemşirelik Bakımı, MÜSBED ;5(4):284-289 DOI: 10.5455/musbed.20150624033421
  • Strömberg A. (2002) Educating nurses and patients to manage heart failure. Eur J Cardiovasc Nurs ; 1(1): 33-40.
  • Uysal H.,Karataş C.(2017)Kronik Böbrek Yetmezliğinde Fonksiyonel Sağlık Örüntülerine Göre Hemşirelik Bakımı:Olgu Sunumu, Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dergisi, 4(2), 49-61
  • Velioğlu P.(2012)Hemşirelikte Kavram ve Kuramlar.Akademi Basın ve Yayıncılık,İstanbul,50-62