Ahilik Ahlakında Değişen Değerler Üzerine Sosyolojik Bir Değerlendirme

Araştırma, İstanbul ili Fatih ilçesinde bulunan Kapalıçarşı’da esnaf ya da sanatkâr olarak meslek hayatlarını devam ettiren bireylerin bir esnaf teşkilatı olan Ahilik değerlerine sahiplik düzeylerinin belirlenmesi yönünde gerçekleştirilmiştir. Türk Dil Kurumu’nun sözlüğünde; “Ahi”, erkek kardeş, Ahilik ocağında olan kimse, eli açık ve cömert kişi; daha geniş bir açıdan Ahilik, İnsani erdemleri, prensipleri benimsemek ve bunları savunmak esasına dayalı bireylerin hem kişilik hem de ahlak bakımından da donanımlarını sağlayan bir kurum şeklinde tanımlanmaktadır (Tdk, 2019; Çakır & Gümüş, 2011). Çalışmanın amacı; her alanda üstün niteliklere sahip kişilerin yetiştirilmesinde başarı göstermiş olan Ahilik sistemine özgü meslek ahlakına ilişkin değerlerin günümüz esnaf ve sanatkârlarının sahip oldukları meslek ahlâkı ile karşılaştırıp bu alana ait hangi değerlerin aktarılıp devamlılığı olduğunu hangi değerlerin ise zamanla değişime uğradığını ya da işlevlerini yitirdiğini ortaya koymaktır. Çalışma verileri tarama modeli ile “Kişisel Bilgi Formu” ve “Ahilik Değerlerine Sahiplik Düzeyini Belirleme Ölçeği” yardımıyla elde edilmiştir.

A Sociological Evaluation on the Changing Values in Ahi Communities’ Ethics

This research has been carried out to determine the tenure levels of the people who last their professional life as tradesmen or craftsmen in the Grand Bazaar in Fatih district of Istanbul province. In the dictionary of the Turkish Language Association; “Ahi” is stated as, Brother, anyone in Ahilik quarry, open and generous person from a broader perspective, Ahilik is defined as An institution that provides individuals both in terms of personality and morality, based on the principle of adopting and defending human virtues and principles (Tdk, 2019; Çakır & Gümüş, 2011). The study purports to compare the values of professional ethics peculiar to the Ahilik system, which has been effective in raising individuals with superior qualifications in every field, and to specify values transferred and continued over time as well as values changed or lost their functions over time. The study data has been attained with the help of “Personal Information Form” and “Detection of Ownership Level of Ahilik Values” via the scanning model.

___

  • Aslanderen, M. (2016). “Esnaf ve Sanatkârların Ahilik Değerlerine Sahiplik Düzeylerinin Değerlendirilmesi (Kırşehir Örneği)”, Ahi Evran Üniversitesi.
  • Avcı, N. (2007). Toplumsal Değerler ve Gençlik, Siyasal Kitabevi, 21, Ankara.
  • Başdaş, O. (2018). “Ahilik İlke ve Uygulamalarının Günümüz Kobi’lerine Yansıması: Elazığ İli Örneği”, Fırat Üniversitesi, Elazığ.
  • Çakır, B. & Gümüş, İ. (2011). “Ahilik ve Günümüze Yansımaları”, Kırklareli Üniversitesi Yayınları, Yayın no:1, 41-56.
  • Mehmedoğlu, A. (2007). “Üniversite Öğrencilerinin Değer Yönelimleri ve Dindarlık”, Değerler ve Eğitimi, Değerler Eğitimi Merkezi Yayınları, 78, İstanbul.
  • Toad, (2019). “Ahilik Değerleri Ölçeği”. Türk Dil Kurumu Büyük Sözlük (2019). http://tdkterim.gov.tr.