Bir otomotiv firması için darboğaz analizi

Günümüzde hızla artış gösteren talep miktarı endüstriyel alanda üretimin de benzer hızda büyümesini zorunlu kılmıştır. Bu büyüme büyük küçük birçok işletmeyi aktif hale getirmiştir. Firmalar zaman zaman üretim hattında ortaya çıkan problemlerden dolayı talep yetiştirmekte zorlanabilir ya da maliyet açısından kâr marjı düşük şekilde çalışmalar yapıyor olabilirler. Bu durum firmaların hala geliştirilmekte olan yalın üretim ve darboğaz çalışmalarına yönelmesini gerekli kılmıştır. Darboğazlar sürekli olarak birçok sebepten ortaya çıkabilir. Bu sebepler arasında operatörlerin çalışma şartlarından kaynaklanan memnuniyetsizlikleri, tezgahların yıllar karşısındaki eskime payları ya da gelişen teknolojik adımlara ayak uyduramaması olabileceği gibi firmanın yönetim tarzından da kaynaklanıyor olabilir. Bu çalışmalar bir seferlik işlem değildir. Şartların değişmesiyle birlikte firmanın en verimli ve en yüksek maliyetle çalışmasına devam edebilmesi için sürekli olarak darboğazları tespit etmeli ve bunların arkasındaki temel nedeni araştırmalıdır. Bu araştırmalar, sürecin haritalanması, zaman çizelgesinin planlanması vb. gibi çeşitli aşamaları gerçekleştiren nitelikli bir ekip tarafından sonuçlandırmalıdır. Bu ekip tarafından veriler toplanır ve bu veriler ışığında iyileştirme çalışmasının nerede ve nasıl yapılması gerektiğine yönelik hesaplamalar gerçekleştirilir. Bu sorunlara çözüm olarak darboğaz araştırması ve iyileştirme çalışmaları firmalar arası rekabette hayati önem taşır. Bu çalışmada darboğaz, yalın üretim ve iyileştirme ana hatlarıyla açıklanmakta ve bir otomotiv şirketinin hidrolik direksiyon parçaları üretim hattında yaşanabilecek darboğaz problemini iyileştirmek için matematiksel bir model sunulmaktadır.

A bottleneck analysis for an automotive company

In the process of today's evolving methods, the importance of why firms should be more involved in improvement efforts has become clearer. Increasing the output with increasing demand has significantly amplified the market competition. Firms need to keep pace with changes in order to survive in this competition. While these changes can be a major problem depending on the style of the company's management, the worktops in the production phase may not be able to keep up with technological developments. There may be multiple situations, such as employees not being happy with the average time of work or the waste of time in production process. In this context, improvements and bottleneck activities are critical and possibly inconspicuous. Firms must continually identify bottlenecks and investigate the root cause behind them. These investigations should be conducted by a qualified team performing several stages, such as mapping the process, scheduling the timeline, and so on. Improving bottlenecks and problems with continuous work ensures that the firm gets the most out of its operations with minimal effort and costs, such as inventory control, cost calculation, quality control, and more. This study outlines bottleneck, lean manufacturing, and improvement and includes mathematical modeling of the improvement study based on an automotive company's data.

___

  • Öztürk, A. & Arıkan, V. & Öztürk, M. (2011) Atatürk Ü. İIBF Dergisi, 10. Ekonometri ve İstatistik Sempozyumu Özel Sayısı.
  • Tezcan, H. (2008), Üretim Akışında Darboğaz Teorisi ve Bir Uygulama.
  • Karabulut, Ö. (2010), Multi Resource Agent Bottleneck Generalized Assignment Problem.
  • Akın, N. (2010), Yalın İmalat Sistemlerinde Performansa Etki Eden Faktörlerin Simülasyon Kullanılarak Belirlenmesi.
  • Demir, S. (2016), Havayolları Bagaj Hizmet Kalitesi İyileştirme Çalışmalarının Yolcuların Genel Memnuniyeti Üzerindeki Etkilerinin Değerlendirilmesi: THY Uygulaması.
  • Karasu, B. (2019), Bir Otomotiv Firmasında Yalın Üretim Odaklı Montaj Hattı İyileştirme Çalışmaları.
  • Arslan, S. (2008), Yalın Üretim ve Man Türkiye AŞ’de Örnek Bir Yalın Üretim Uygulaması.
  • Varela, R., Vela, C.R., Puente J., Gomez, A., 2003, A Knowledge-Based Evolutionary Strategy for Scheduling Problems With Bottlenecks, European Journal of Operational Research, 145, 57-71.
  • Liaw, C.F., (2005). Scheduling Pre-emptive Open Shops to Minimize Total Tardiness, European Journal of Operational Research 162,173– 183.
  • Drobouchevitch, I.G. and Strusevich, V.A., (2001). Two-Stage Open Shop Scheduling with a Bottleneck Machine, European Journal of Operational Research 128,159-74.
  • Appelqvist, P., and Lehtonen, J., 2005. Combining optimisation and simulation for steel production scheduling, Journal of Manufacturing Technology Management, 16, 197-210.
  • Çörekçi,C. (2014), Atölye Tipi Üretimde Simülasyon Teknikleri ile Dinamik Çizelgeleme ve Atölye Simülasyonu.
  • Bayhan, H. G., & Kanra, Y. C., & Demir, M. C., & Kar, H (2016). Stokastik Simülasyon Modeli ile Şantiyedeki İş Makinelerinin Üretim Verimliliğinin Önceden Tahmin Edilmesi.
  • Üstündağ,A., & Çevikcan, E. (2018) Industry 4.0: Managing The Digital Transformation(1st Ed.).
Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2013
  • Yayıncı: Osman Sağdıç
Sayıdaki Diğer Makaleler

Central Collineations in Fuzzy and Intuitionistic Fuzzy Projective Planes

Elif ALTINTAŞ, Ayşe BAYAR

Ribes Orientale Bitkisi Meyvelerinin Fenolik Kompozisyonu, Toplam Fenolik Madde Miktarı, Antioksidan Kapasiteleri ve Bazı Fizikokimyasal Özellikleri

Bayram YURT, Lütfi BEHÇET, Nurullah DEMİR, Muhammed Said YOLCİ

Gıdalarda Katkı Maddesi ve Çözücü Olarak Kullanılan Propilen Glikol Üzerine Değerlendirmeler

Ayşe KARADAĞ, Osman SAĞDIÇ, Salih KARASU

Çok Değişkenli Kalibrasyon Teknikleri Kullanılarak Demir, Kobalt ve Nikelin Birlikte Spektrofotometrik Tayini

Ceren TALYAK BAĞDU, Rukiye SAYGILI CANLIDİNÇ, Adnan KENAR, Mustafa TAŞTEKİN

İstanbul, Türkiye’de domates ve biber salçalarinda aflatoksin tespiti

Leyla ÖNER, Duygu Elif YILMAZ, Hasan DEMİRCİ, Tülin ÖZBEK, Sezgin ÇELİK

Gıda Perakende Firmalarının Finansal Performanslarının Entropi-TOPSIS Yöntemiyle Analizi

Aşkın GÜL, Mehmet ERDEM

Ambalaj Sektörünün Sürdürülebilirliği ve Petrol Bazlı Plastik: Plastik Ambalaj Sektörünün Petrole Olan Bağımlılığının Analizi

Bekir KESKİN, Şahnaz KOÇOĞLU

Yüzey Yanıt Yöntemi ile Etil Asetat Sentezinin Optimizasyonu ve Sentezde Hidrojelin Reaktif Sorpsiyon Etkisinin İncelenmesi

Nilüfer HİLMİOĞLU

Geleneksel Olarak Aile İşletmelerinde Üretilen Kandirif Peynirinin Yapılışı ile Bazı Fiziksel ve Kimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi

Cihat ÖZDEMİR, Mehmet Murat KARAOĞLU, Fatih ÖZ, Salih ÖZDEMİR, Abdolhadi TAJER

Yüksek saponin içerikli Saponaria officinalis L. ile Sentezlenen Bakır Nanopartiküllerin Karakterizasyonu ve Antibakteriyel Aktivitesi

Hamdi KAMÇI, Recep TAŞ, Hasan Ufuk CELEBİOGLU