Neşet Ertaş Bibliyografyasına Ek (Eylül 2017-Nisan 2023)

Horasan’dan Anadolu’ya uzanan bin yıllık Abdallık Geleneğinin son olmasa bile son büyük abdalı olma sıfatını hak eden Neşet Ertaş, 25 Eylül 2012’de onlarcası insanların diline pelesenk olmuş iki yüz civarında türkü/bozlak bırakarak Hakk’a yürümüştür. Neşet Ertaş, sağlığında olduğu gibi bugün de geride bıraktığı eserleriyle halk müziği sahnesine adım atmak üzere olan gençler ile geçimini türkülerden temin eden yüzlerce usta müzisyeni besleyen gür bir kaynaktır. O, halk müziğinin gür ve berrak bir kaynağı olarak daha uzun yıllar akmaya devam edecek ve gönül yangını çeken onlarca âşık onun türküleriyle kendilerini teskin etmeye devam edecektir. Kelimenin tam anlamıyla “ümmi” olan ve babası Muharrem Ertaş gibi okuma ve yazmayı sonradan kendi kendine öğrenen Neşet Ertaş, hayatını tamamladığında “Fahri Doktora” diplomasına sahip, UNESCO tarafından “Yaşayan İnsan Hazinesi” ilan edilmiş irfan sahibi bir bilge idi. Neşet Ertaş, kendisi hakkında hazırlanan iki kitabı dünya gözüyle görme bahtiyarlığına erişmişti. Vefatından sonra Neşet Usta’yla ilgili çalışmaların artarak devam ettiği görülmektedir. Bu artışa akademik çevrelerin katkı sağlaması da kıymetli bir gelişmedir. 2017 yılında yayımlamış olduğumuz “Son Abdal Neşet Ertaş: Hayatı, Eserleri ve Hakkında Yapılan Çalışmalar” başlıklı kitapta Büyük Usta’yla ilgili çalışmaları bir araya toplamıştık. O günden sonra da Usta’yla ilgili yapılan çalışmaları takip etmeye ve toplamaya devam ettik. Bu çalışmayla, altı yıl içerinde yapılan yayınların, adı geçen çalışmamızın formatına uygun bir makale halinde araştırmacıların yararlanmasına sunmak amaçlanmıştır.

Addition to Neshet Ertaş Bibliography (September 2017-April 2023)

Neşet Ertaş, who was deserving of the title of the last great abdal, if not the last one, of the millennia-old tradition of Abdals prevalent from Khorasan to Anatolia, strode to God on September 25, 2012, leaving approximately two hundred folk songs that are circulating in the language of the people. Neşet Ertaş is a rich source that feeds young people who are about to enter the folk music scene with the production he left behind, as well as hundreds of master musicians who make a livelihood from folk songs today, as he did in his time. He will continue to be a strong and clear source of folk music for many more years, and dozens of heartbroken lovers will continue to find solace in his folk melodies. Neşet Ertaş, who was literally "non-literate" and taught himself to read and write like his father Muharrem Ertaş, was a sage who earned an "Honorary Doctorate" and was named "Living Human Treasure" by UNESCO upon his death. Neşet Ertaş had attained pleasure upon seeing two books written about him before his death. It can be seen that the study of Master Neşet continued to increase after his passing. Academic circles' contribution to this growth is also an encouraging development. In the 2017 publication titled "The Last Abdal Neşet Ertaş: His Life, Production, and Studies," we compiled the studies on the Great Master. Following that day, we continued to monitor and collect the master's studies. The purpose of this research was to present publications from the past six years in an article format appropriate for our study.

___

  • Bekki, Salahaddin.- Demirbaş, Dicle. 2023. Neşet Ertaş Bibliyografyasına Ek (Eylül 2017-Nisan 2023). Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi, 11 (35), 1051-1063