KARAYOLLARINDA ÇALIŞAN MÜHENDİSLERİN YENİLİKÇİLİK EĞİLİMLERİNE CİNSİYET VE TECRÜBELERİNİN ETKİSİ: 5. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ ÖRNEĞİ

Günümüzde yenilikçilik yeni bir ürünün geliştirilmesi veya mevcut üründe niteliksel değişikliğin yapılması; mevcut bir endüstri alanına yeni bir yöntemin getirilmesi; yeni bir pazar açılması, hammadde ve diğer girdileri sağlamada yeni yollar/tedarik kaynaklarının geliştirilmesi ve endüstriyel organizasyonda değişiklikler olarak karşımıza çıkmaktadır. Sınırlı kaynaklara sahip dünyamızda kaynakların en verimli şekilde kullanılması, toplum refahı ve zenginliği için yenilikçiliğin önemi gittikçe artmakta, çalışanların yenilikçi yaklaşımlar içerisinde bulunması beklenmektedir. 2018 verilerine göre Türkiye’de toplam kara yolları uzunluğu 67,119 km olup, gerek insan gerek yük taşımada ve ulaşımda en önemli role sahiptir. Günlük ve ekonomik yaşamda etkisi giderek artan bu yolların yapımı ve bakımında da diğer alanlarda olduğu gibi yenilikçilik önem araz etmektedir. Bu kapsamda Adana, Gaziantep, Hatay, Mersin, Kahramanmaraş, Kilis ve Osmaniye illerinin tamamı ile Malatya, Kayseri ve Adıyaman illerinin bir kısmını kapsayan Karayolları 5. Bölge Müdürlüğü çalışanlarının yenilikçiliğe karşı tutumları ile bu tutumlara cinsiyet ve işte çalışma süresi tecrübe nin etkisi araştırılmıştır. Yapılan analizler 0.10 hata düzeyinde çalışma şartlarının yenilikçiliğe uygun bulma ile iş tecrübesi arasında anlamlı ilişkinin olduğunu göstermektedir. Genel olarak işte çalışma süresi az olanlar bulundukları ortamı yenilikçilik açısından daha az engel olarak görmektedir. Bu duruma onların motivasyon/kariyer beklentileri iş doyumu gibi unsurların etkili olup olmadığının araştırılması bu öncü çalışmanın ortaya çıkardığı gelecek muhtemel çalışmalar olarak belirmektedir

EFFECTS OF GENDER AND EXPERINCE OF ENGINEERS IN HIGHWAYS ON THEIR TENDECY TOWARDS INNOVATION: 5TH DISTRICT DIRECTORATE EXAMPLE

Todays, innovation appears in our lives as development of new product or changing features of existing product qualitatively; proposing new methods/approaches for an existing industrial field; opening/finding new market s ; developing new means/supplies for providing raw materials and other inputs; and changes in industrial organizations. In our world with limited resources, the importance of innovation increases day by day for effective use of resources, hence, well-being and welfare of the society. Therefore, employees are expected to display innovative behaviors in their working environment. responsible of entire cities of Adana, Gaziantep, Hatay, Mersin, Kahramanmaraş, Kilis, and Osmaniye and some districts of Malatya, Kayseri, and Adıyaman. Analysis conducted reveals that there is significant relationship between “finding working conditions suitable for innovation” and “working experience” at 0.10 significance level. In general workers who has less experience in their job evaluate their working environment as obstacle for innovation less. The investigation of effects of other factors such as motivation/career expectations and job satisfaction on above finding appears to be future research areas triggered by this pioneer study

___

  • Bhattacherjee. A. (2012). Social Science Research: Principles. Methods. and Practices. Textbooks Collection. 3. http://scholarcommons.usf.edu/oa_textbooks/3
  • Boyacıoğlu. H. ve Güneri. P. (2006). Sağlık Araştırmalarında Kullanılan Temel İstatistik Yöntemler. Hacettepe Diş Hekimliği Fakülte Dergisi. 30 (3): 76-82.
  • Cooper. D. R. ve Schindler. P. S. (2014). Business Research Methods. 12th Edition. New York. NY. ABD: McGraw-Hill Irwin.
  • Çetin. A. (2017). Konaklama İşletmelerinde Örgüt Kültürü ve Yenilikçilik İlişkisi: Muğla Örneği. Yüksek Lisans Tezi. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi. Sosyal Bilimler Enstitüsü. Turizm İşletmeciliği Anabilim Dalı. Muğla.
  • Eren. E. (1996). İşletmelerde Yenilik Politikası. İstanbul: İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Yayınları.
  • Fenny. S. ve Rogers. M. (2003). Innovation and Performance: Benchmarking Australian Firms. Australian Economic Review. 36: 253-264.
  • Jones. G. R. (2013). Organizational Theory. Design and Change. Essex: Pearson Education Limited. Karasar. N. (2015). Bilimsel Araştırma Yöntemi. 28. Basım. Ankara: Nobel Yayınevi.
  • Kığılı. A. F. (2014). Karayollarında Kar ve Buzla Mücadelesi Yönetiminde Yeni Bir Maliyet Hesabı Önerisi. Yüksek Lisans Tezi. Yıldız Teknik Üniversitesi. Fen Bilimleri Enstitüsü. İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı. İstanbul.
  • Kılıç. H. (2015). İlköğretim Branş Öğretmenlerinin Bireysel Yenilikçilik Düzeyleri ve Yaşam Boyu Öğrenme Eğilimleri (Denizli İli Örneği). Yüksek Lisans Tezi. Pamukkale Üniversitesi. Eğitim Bilimleri Enstitüsü. Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı. Denizli.
  • OECD ve Eurostat (2006). Oslo Kılavuzu Yenilik Verilerinin Toplanması ve Yorumlanması İçin İlkeler. 3. Baskı. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü Avrupa Birliği İstatistik Ofisi.
  • Öğüt. A.. Aygen. S. ve Demirsel. M. T. (2007). Personel Güçlendirme İnovasyonu Hızlandırır Mı? Antalya İli Beş Yıldızlı Konaklama İşletmelerine Yönelik Görgül Bir Araştırma. Selçuk Üniversitesi Karaman İktisadi ve İdari İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. Yerel Ekonomiler Özel Sayısı: 163-172.
  • Özen. Y. ve Gül. A. (2007). Sosyal ve Eğitim Bilimleri Araştırmalarında Evren Örneklem Sorunu. Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Dergisi. 7: 394-422.
  • Rashed. S. B. S. (2017). Analysis of Turkish Highway Transportation Network. Yüksek Lisans Tezi. Karabük Üniversitesi. Fen Bilimleri Enstitüsü. Bilgisayar Mühendisliği Anabilim Dalı. Karabük.
  • Sütekin. Y. M. (2014). Karayolları 5. Bölge Yol Ağı Trafiğinin Belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi. Gazi Üniversitesi. Fen Bilimleri Enstitüsü. İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı. Ankara.
  • Yoğun. A. E.. Miman. M. ve Ateş. S. (2015). Engineers’ Innovative Work Behaviour: Research with the Public Worker. International Journal of Sciences: Basic and Applied Research. 24 (4): 277-288.
  • URL-1: Karayolları Genel Müdürlüğü. Türkiye Yol Ağı. http://www.kgm.gov.tr/Sayfalar/KGM/SiteTr/Kurumsal/YolAgi.aspx (Erişim Tarihi: 21.05.2018).
  • URL-2: Karayolları Genel Müdürlüğü. 5. Bölge Müdürlüğü Bölge Haritası. http://www.kgm.gov.tr/Sayfalar/KGM/SiteTr/Bolgeler/5Bolge/Harita.aspx (Erişim Tarihi: 21.05.2018).
  • URL-2: Karayolları Genel Müdürlüğü. 5. Bölge Genel Bilgi. http://www.kgm.gov.tr/Sayfalar/KGM/SiteTr/Bolgeler/5Bolge/Bolge5.aspx (Erişim Tarihi: 21.05.2018).
  • Üstel. İ. (2008). 720 Derece İnovasyon Patlamış Mısırı Yeniden Patlatmak. Ankara: Som Basın Ajansı.