BANKA ÇALIŞANLARININ YETENEK YÖNETİMİ ALGILARI VE ÖRGÜTSEL ÖĞRENME DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

İşletmeler yeni dünya düzenine ayak uydurabilmek ve rekabet avantajı elde edebilmek için yetenekli çalışanlara gereksinim duymaktadır. Bu bağlamda işletmelerin; yetenekli çalışanları bulma, istihdam etme ve yetenekleri doğrultusunda eğitme olarak tanımlanan yetenek yönetimi uygulamalarını icra etmesi önemli bir rekabet avantajı elde etmelerini sağlamaktadır. Yetenekli çalışanların yeteneklerini daha fazla geliştirmesi örgütsel öğrenme düzeyi ile doğru orantılıdır. Yapılan literatür incelemesinde yetenek yönetimi ile ilgili çalışmaların kısıtlı sayıda olduğu ve yetenek yönetiminin örgütsel öğrenme bağlamında incelenmediği görülmüştür. Bu araştırmanın amacı banka çalışanlarının yetenek yönetimi algıları ile örgütsel öğrenme düzeyleri arasındaki ilişkiyi tespit etmektir. Bu amaç kapsamında Karabük il merkezinde bulunan bankalardaki 81 çalışan üzerinde yüz yüze anket çalışması yapılmıştır. Yetenek yönetimi alt boyutları olan “somut ve soyut algı boyutları” ile örgütsel öğrenmenin alt boyutları olan bilginin “dışsal edinimi”, “bilginin içsel edinimi”, “bilginin yayılması”, “bilginin yorumlanması” ve “bilginin saklanması” ile olan ilişkisi belirlenmiştir. Bu kapsamda oluşturulan hipotezleri test etmek amacıyla korelasyon analizi ve regresyon yapılmıştır. Bu analizler neticesinde yetenek yönetimi algısı ile örgütsel öğrenme düzeyi arasında pozitif bir ilişki olduğu görülmüştür. Ölçeklerin yapı geçerliliğini test etmek için faktör analizi ve güvenilirlik analizi yapılmıştır. Anket katılımcılarının demografik özelliklerini belirlemek için ise frekans analizi yapılmıştır

BANKA ÇALIŞANLARININ YETENEK YÖNETİMİ ALGILARI VE ÖRGÜTSEL ÖĞRENME DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Businesses need talented employees to keep up with the new world order and gain competitive advantage. In this context businesses; performing talent management practices, defined as finding, hiring and training talented employees in order to achieve talent, provides them with a significant competitive advantage. The further development of talented employess‟ capability is directly proportional to the level of organizational learning. In the literature review, it is seen that there is a limited number of studies on talent managment and talent managment is not examined in organizational learning context. The aim of this research is to determine the relationship between perceptions of talent management and organizational learning levels of bank employess. Within this scope, a face to face survey study was conducted on 81 employess in the banks located in the Karabük province center. The relationship between the “ concrete and abstract perception dimensions” with talent management sub-dimensions and the sub-dimensions of organizational learning with “external acquisition”, “internal acquisition of knowledge”, “spread of information”, “interpretation of information” and “storage of information”. Correlation analysis and regression were performed in order to test hypotheses formed in this context. As a result of these analyzes, it was found that there was a positive correlation between the perception of talent management and organizational learning level. Factor analysis and reliability analysis were performed to test construct validity of the scales. The frequency analysis was performed to determine the demographic characteristics of the survey participants

___

  • Aksoy, A. (2015) “Bilgi Ataleti Ve Örgütsel Öğrenmenin Girişimci Davranış Üzerine Olan Etkisi: Osmaniye İli Organize Sanayi Bölgesi Uygulaması” Yüksek Lisans Tezi, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, Sosyal Bilimler Üniversitesi, Osmaniye.
  • Al-Zagheer, H. (2017) “The Talent Management Strategies”. International Journal of Advances in Social Science and Humanities, 5 (6),7-12.
  • Asrar, Z, Azhar, T. Ve Hussain, M. (2018). “Effect of Talent Managment On The Success of Organization Development”. Archives of Business Research, 6 (3), 90-103.
  • Atlı, D. (2010), “İnsan Kaynakları Yönetiminin Yeni Vizyonu Yönetimi Yetenek Yönetimi Ve Basın İşletmelerinde Bir Uygulama” Doktora Tezi, Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Bahadınlı, S.H. (2013), “İşletmelerde Yetenek Yönetimi Uygulamalarının Çalışanların İş Tatmini Ve Örgüte Bağlılıkları Üzerindeki Etkisi (İlaç, Tekstil Ve Otomotiv Sektörlerinde Araştırma)” Doktora Tezi, Marmara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Çelik, V. (2014) “Örgütsel Öğrenme Kapasitesi, Yenilik Ve Finansal Performans İlişkisi: Dönüşümcü Liderliğin Ilımlaştırıcı Etkisi” Doktora Tezi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Gebze.
  • Çetinkaya, A. Ve Karaçelebi, F. (2017) “ Yetenek Yönetiminin Duygu Düzenlemeye Etkisi: Konaklama İşletmeleri Araştırması”, UİİİD-IJEAS, (16. UİK Özel Sayısı):391-402
  • Demirel, Y. Ve Savaş, Y. (2017). “Nepotizmin Yenilik Ve Yetenek Yönetimi Üzerine Etkisi”, Manas Sosyal Araştırmalar Dergisi, 6 (1), 130-142.
  • Ghavam, A, Hajebi, N. Ve Alvaani, J.(2018). “Investıgatıng The Relatıon Of Talent Management Wıth Developıng Successors Of Human Power Of Kerman Unıversıty Of Medıcal Scıences”, Universal Journal of Pharmaceutical Research, 3 (1), 31-36
  • Gündüzalp, S. Ve Özan, M.B. (2017) “Yetenek Yönetimi Sürecinde Doktora Öğrencilerine Yönelik Akademik Potansiyel Değerlendirme Kriterleri Ölçeği: Geçerlik Ve Güvenirlik Çalışması”, Journal of Theory and Practice in Education / Eğitimde Kuram ve Uygulama Articles /Makaleler, 13 (2), 368-391
  • Gürbüz, S. Ve Şahin, F. (2017), Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri, Ankara:Seçkin Yayınları, 4.Baskı.
  • İpçioğlu, B. (2017), “İşletmelerde Yetenek Yönetimi Ve İş Tatmini İlişkisi: Hizmet Sektöründe Bir Araştırma” Yüksek Lisans Tezi, Bahçeşehir Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Keçecioğlu, T. Ve Yılmaz, M.K. (2017) “İnsan Kaynaklarına Değer Yaratma”, Akademik Bakış Dergisi, Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler E-Dergisi, 60 (169-181).
  • O‟Neil, J. (1995). “On Schools as Learning Organizations: A Conversation with Peter Senge”, Self-Renewing Schools Pages, 52 (7), 20-23.
  • Onağ, O. Ve Tepeci, M. (2016) “Örgütsel Öğrenme Kabiliyetinin Örgütsel Yenilikçilik Aracılığıyla Yeni Ürün Ve İşletme Performansına Etkisi” İ.Ü. İşletme Fakültesi İşletme İktisadı Enstitüsü Yönetim Dergisi, 80, 50-79
  • Senge, P. (2017), Beşinci Disiplin: Öğrenen Organizasyon Sanatı Ve Uygulaması, İstanbul: Yapı Kredi Yayınları, 18.Baskı.
  • Tan, F.Z. (2014) “Öğrenme, Örgütlerde Öğrenme, Öğrenen Organizasyonlar Terimlerinin Tanımı Ve Kavramsal Ayırım” Uluslararası İşletme ve Yönetim Dergisi, 2(2), 188-217
  • Terlemez, B. (2013), “Stratejik İnsan Kaynakları Bağlamında Organizasyonlarda Yetenek Yönetimi: Bankacılık Sektörü Uygulama Örneği”, Yüksek Lisans Tezi, Adnan Menderes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstütüsü, Aydın.
  • Türk Dil Kurumu. (2010). Türkçe Sözlük. Ankara: TDK
  • Uludağ, G. (2016), “Lider-Üye Etkileşiminin, Yetenek Yönetimi Ve İşgören Performansına Etkileri Üzerine Bir Araştırma: Ankara Örneği” Doktora Tezi, Dicle Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Diyarbakır.
  • Üzüm, P. (2017) “Öğrencilerin Üniversitede Yeteneklerinin Yönetimi Konusundaki Görüşleri”, International Online Journal of Educational Sciences, 9 (2), 464 – 485
  • Yener, S. Ve Yaka, C. (2017) “Örgütsel Öğrenme Bağlamında Psikolojik Rahatlık” Sinop Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 1(1), 44-64.
  • Yıldırım, Ö. (2017), “Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimi Kapsamında Yetenek Yönetiminin Motivasyon İle İlişkisi:Otomotiv Sektöründe Bir Araştırma” Yüksek Lisans Tezi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.
  • Zafer Güneş, D. ve Keskinkılıç Kara, S. B. (2017). “Özel Okullarda Yetenek Yönetimi Uygulamaları”,Sakarya University Journal of Education, 7 (1), 142-154.