TARİHSEL OLAYLARI ÇÖZÜMLEMEDE METİN MADENCİLİĞİ: NUTUK ÜZERİNE BİR UYGULAMA

Tarih, insanlığın geçmişten günümüze yaptığı eylemler ile yaşanan olayları, kişileri, toplumları, ülkeleri, mekan ve zaman gibi kavramları bir araya getirerek nedensellik içerisinde anlatan bilim dalıdır. Tarihsel olayların doğru ve objektif bir biçimde incelenmesi ve yorumlanması ile insanlığın geleceğine büyük katkıları olabileceği gibi tarih bilimine yeteri kadar önem verilmemesi, insan topluluklarının durumlarının kötüye gitmesine neden olacaktır. Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi: “Tarihini bilmeyen milletler, yok olmaya mahkumdur!”. Bu sebeple tarih biliminin işlevselliğini arttırmak adına istatistiksel yöntemler ile tarih bilimine katkıda bulunulması amaçlanmıştır. Metin madenciliği ve doğal dil işleme yöntemleri ile tarihsel metinler analiz edilerek tarihsel olaylar daha objektif bir biçimde açıklanabilir. Metin Madenciliği ise, veri analitiğinin alt dallarından bir tanesidir ve temel amacı metinleri yapısal bir veri formatına dönüştürdükten sonra metinlerden anlamlı bilgiler çıkarma sürecine dayanır. Araştırma kapsamında tarihsel metin ve veri kaynağı olarak Mustafa Kemal Atatürk’ün Nutuk’u ele alınmıştır. Literatür araştırması sonucu İngilizce metinlerin analiz edilme kolaylığı ve kullanılan yöntemlerin ve yazılım kütüphanelerinin daha uygun olduğu görüldüğü için veri kaynağı olarak İngilizce’ye çevrilmiş Nutuk üzerinden tüm analizler yapılmıştır. Milli Mücadele Dönemi’nde en çok tekrar eden kelimeler, kelimelerin birbiriyle olan ilişkisi, duygu analizi, konu sınıflandırma ve benzerliği gibi analizler araştırma kapsamında yapılmıştır.

TEXT MINING ON HISTORICAL EVENTS: AN APPLICATION ABOUT THE GREAT SPEECH OF ATATURK

History is a branch of science which bands together people, societies, concepts such as time and explains them by dealing with a cause-effect relationship. Whereas the accurate and objective analysis and interpretation of historical events can make great contributions to the future of humanity, not paying enough attention to the science of history may cause the conditions of human societies to deteriorate. For this reason, as Mustafa Kemal Atatürk also stated; this study is aimed to contribute to the science of history by using statistical methods in order to increase the functionality of the science of history. Text mining and NLP methods help to explain historical events by analyzing more objectively. Text Mining is one of the sub-branches of data analytics and its main purpose is to analyze meaningful information from texts after converting texts to a transformed data format. In the scope of the research, Mustafa Kemal Atatürk's Nutuk is considered as a historical text. As a result of the literature search, it was assumed the English texts were analyzed easily and the methods and software libraries used were more appropriate, so all analyzes were carried out on Nutuk, which was translated into English. During National Struggle, the most repeated words, the connections of words with each other, sentiment analysis, subject classification and similarity of the events were analyzed within the scope of the research.

___

  • Atatürk, Mustafa Kemal, Nutuk, Alfa Yayınları, 2017.
  • Meydan, Sinan, 1923, İnkılap Yayınları, İstanbul, 2017.
  • __________, Nutuk'un Deşifresi, Truva Yayınları, İstanbul, 2006.
  • Şimşir, Bilal N., Atatürk’ün Büyük Söylevi Üzerine Belgeler, Ankara, TTK, 1991.
  • Acun, Fatma, “Dijital Tarih ve DijitalTarihçiliğin Tarihyazımına Etkisi Üzerine”, Tarihyazımı , 2 (1), 2020, Journal of Historiography.
  • Acun, Ramazan, “Tarihi Metinlerden Cevher Çıkarmak: Metin Madenciliği”, Avrupa Tarihinde Türk Eli Doç. Dr. Gümeç Karamuk Armağanı, Ankara, 2017.
  • Ağca, Hüseyin, “Atatürk’ün Bütük Nutuk’unda Geçen Milli Kimlikle İlgili Kavram, Terim ve Söz Gruplarının Analizi”, 75. Yılında Nutuk’u Anlayarak Okumak, Bilgi Şöleni, 17-18 Ekim 2020.
  • Arar, İsmail, “Büyük Nutuk’un Kapsamı, Niteliği, Amacı”, Atatürk’ün Büyük Söylevi’nin 50. Yılı Semineri – Bildiriler ve Tartışmalar”, TTK, Ankara, 1980.
  • Aşlıyan, Rıfat, Korhan Günel, “Metin İçerikli Türkçe Doküman Sınıflandırılması”, Akademik Bilişim Konferansı Bildirileri, Muğla Üniversitesi, 10-12 Şubat, 2010.
  • Cicioğlu, Hasan, Atatürk’ün Büyük Nutuk’ta Adları Geçen Muhalifleri, Muhalefet Gerekçeleri, Atatürk’ün Cevabı 111-155, 75. Yılında Nutuk’u Anlayarak Okumak, Bilgi Şöleni, 17-18 Ekim 2002.
  • Gürkan, Hasan, “Atatürk’ün Söylev’i (Nutuk) Üzerine Bir Bibliyografya Denemesi”, Çağdaş Türkiye Tarihi Araştırmaları Dergisi, XIII/27, 2013- Güz.
  • Kılıç, Fahri, “Nutuk'un Analitik Bir İncelemesi”, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi , 3 (1), 2016.
  • Kılıç, Mehmet, “Büyük Nutuk’un Cumhuriyet Tarihindeki Yeri ve Önemi”, Türk Dünyası Araştırmaları, 121, 2019.
  • Korkmaz, Zeynep, Ergün Aybars, “Nutuk”, 70. Yılında Ulusal ve Uluslararası Boyutlarıyla Atatürk’ün Büyük Nutku ve Dönemi Sempozyumu, Yay. Haz. Gül E. Kundakçı, Ankara 1999, s. 8.
  • Silge, Julia, David Robinson, “tidytext: Text Mining and Analysis Using Tidy Data Principles in R”, JOSS 1 (3) The Open Journal, 2016.
  • Şeker, Şadi Evren, Banu Diri, “TimeML and Turkish Temporal Logic”, Proceedings of International Conference on Artificial Intelligence, ICAI 2010.
  • Tütengil, Cavit Orhan, “Söylev’in Öğretisi”, Türk Dili Dergisi, (Söylev Özel Sayısı), Yıl: 27, Cilt: XXXVI, Sayı: 314, 1 Kasım 1977, s. 373.
  • Uzun, Hakan, “Atatürk’ün Nutuk’unun İçerik Analizi”, CTAD: Hacettepe Üniversitesi Atatürk İlkeleri Ve İnkılâp Tarihi Enstitüsü Cumhuriyet Tarihi Araştırmaları Dergisi, Yıl 1, 2, 2005.
  • Vatansever, Metin, Ali Hakan Büyüklü, “Using Visual Data Mining Techniques in Clustering Analysis”, Journal of Engineering and Natural Sciences Mühendislik ve Fen Bilimleri Dergisi, Sigma 27, 2009.
  • Tunalı, Volkan, Metin Madenciliği için İyileştirilmiş Bir Kümeleme Yapısının Tasarımı ve Uygulaması, Doktora Tezi, Marmara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2011.
  • Wikipedia, Metin Madenciliği, (https://tr.wikipedia.org/wiki/Metin_madencili %C4%9Fi), (Erişim Tarihi: 14 Mayıs 2019).
  • Wikipedia, Türk İstiklal Harbi, (https://tr.wikipedia.org/wiki/T%C3%BCrk_Kurtulu %C5%9F_Sava%C5%9F%C4%B1). (Erişim Tarihi: 14 Mayıs 2019).
  • Kara Harp Okulu, Nutuk Bölümleri, (http://www.kho.edu.tr/hakkinda/ harbiyeli_ataturk/nutuk/nutuk.html). (Erişim Tarihi: 14 Mayıs 2019).