1925 Prag Pedagoji Kongresi’nde Bir Türk: Selim Sırrı Tarcan

Türkiye Cumhuriyeti kuruluşundan itibaren çağdaş ve bilinçli bir toplumyaratmak ve her yönüyle ideal kuşaklar yetiştirmek için uluslararası bilimselfaaliyetleri takip etmiştir. Bu bağlamda çağdaş dünyanın sorunlarına çözüm bulmaarayışıyla toplanan kongrelere delege gönderilerek gelişmeler ve oluşumlar takipedilmiş ve yeni program ve uygulamalar ülkeye taşınmıştır. Uluslararası bilgi vebilinç paylaşımı gayretiyle düzenlenen bu etkinliklerden biri de 1925 tarihli PragSpor Pedagoji Kongresi’dir. Kongre’de 1920’li yıllarda gelecek kuşaklarınyetişmesinde spor ve beden eğitimi bilimiyle ilgili konular, çok sayıda ülkeden gelenkatılımcılarla tartışılmıştır. Bu kongreye Türkiye’den katılan dönemin Beden EğitimGenel Müfettişi Selim Sırrı (Tarcan), kongreye gidişinden dönüşüne kadar geçenzamanı, kongre edinimlerini ve gözlemlerini bir kitapta toplamıştır. Selim Sırrıkitabında; spor bilinci ve kültürünün oluşumuna ilişkin uluslararası çalışma,uygulama ve görüşlere yer vererek, Türkiye’de Cumhuriyet nesline modern bedeneğitimi ve sporun benimsetilmesine yönelik tesbit, öneri ve örnekler sunmuştur

1925 Prag Pedagoji Kongresi’nde Bir Türk: Selim Sırrı Tarcan

-
Keywords:

-,

___

  • ALPMAN, Cemal, “Selim S›rr›’y› Anarken”, Türk Eğitim Derneği IV. Anma Toplant›s›, Selim S›rr› Tarcan Yaşam› ve Hizmetleri, (Yay›na Haz›rlayan; Ferhan Oğuzkan) Ankara, 1997, TED Yay›nlar›.(35-44)
  • ÇAPAN, M. Şevki, Türk Sporunda Selim S›rr› Tarcan, Muğla, 1999, Ünyay Yay›nevi.
  • FİŞEK, Kurthan, Spor Yönetimi, İstanbul, 2003, Yaz›-Görüntü-Ses Yay›nlar›. Selim S›rr›, Prag Spor Pedagojisi Kongresi ve Seyahat İntibalar›, İstanbul, 1925, Matbaa-i Amire.
  • GÜVEN,Özbay, “Selim S›rr› Tarcan’›n Yaşam› ve Hizmetlerine Toplu Bir Bak›ş”, Türk Eğitim Derneği IV. Anma Toplant›s›, Selim S›rr› Tarcan Yaşam› ve Hizmetleri, (Yay›na Haz›rlayan; Ferhan Oğuzkan) Ankara, 1997, TED Yay›nlar›. (12-34)
  • TARCAN, Selim S›rr›, Hat›ralar›m, İstanbul, 1946, Türkiye Yay›nevi.