Tarımda ortak makina kullanımı ve Türkiye' deki uygulamaları

Tarımda ortak rnakina kullanımı, sınırlı işletme büyüklüğü ve sermaye yetersizliği nedeniyle ihtiyaç duyduğu tarım, alet ve makinalarmı satın alamayan işletmelerin makina ihtiyacını karşılamak ve makina sahibi olan işletmelerin sahip oldukları makinalann atıl mekanizasyon kapasitelerini değerlendirmek amacıyla, tarım alet ve makinalarmı diğer işletmelerin hizmetine sunmasını veya kullandırmasını içeren bir yöntemdir. Bu çalışmada, ortak makina kullanım modelleri ve Türkiye'deki uygulamaları hakkında bilgiler verilmiştir

Multi-farm use of machirey in agriculture and practices in Turkey

Multi-farm use of machinery in agriculture is a method including the use of agricultural machines and implements in several farms in order to meet their requirements which can not be bought with their limited land and lack of capital and to evaluate the idle mechanisation capacity of those farms which have sufficient machines. In this study, different models of multi-farm use of machinery and their applications in Turkey is discussed.

___

  • Çıkın, A., 1977. Tarımda Ortak Makina Kullanımı. 2.Tarımsal Mekanizasyon Semineri Bildiri Kitabı, İzmir.
  • Geiersberger, E., 1994. Die Grundleğenden Prinzipien uınd Bestimmungen der Maschimenringe. INTER MR 94,10* IntCong. of Machinery and Labor Pools, Uppsala, İsveç, 1994, Ortaklaşa Makina Kullanımı ve Malana Ringleri, K. O. Sındır(Der)., Tarımsal Mekanizasyon 17. Ulusal Kongresi Bildiri Kitabı, s 120-129, Tokat.
  • Kurt, B., 1974. Dış Ülkelerde Ve Türkiye'de Tarım Makinaları Kalkınma örgütleri. Milli Prodüktivite Merkezi Yayınlan, No: 181, s 1-150, Ankara.
  • Pınar, Y., Yıldız T., 1995. Tarımda Ortak Makina Kullanımı. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yardımcı Ders Notu No:9. Samsun.
  • Sabancı, A., özgüven F., 1986. Tarım Makinaları İşletme ve Bakım Tekniği. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No: 117, Adana.
  • Sabancı, A., özgüven F., 1988. Tarımsal Mekanizasyon İşletmeciliği. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Kitabı No:67, Adana.
  • Sındır, K.O., 1997. Ortaklaşa Makina Kullanımı ve Makina Ringleri. Tarımsal Mekanizasyon 17. Ulusal Kongresi Bildiri Kitabı, s 120-129, Tokat.
  • Sındır, K.O., 1999. Tarımda Makina Seçimi ve Ortak Makina Kullanım Modelleri. TC. Başbakanlık Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü APK Dairesi Başkanlığı, Toprak ve Su Kaynaklan Araştırma Şube Müdürlüğü, Yayın No: 110, s 1 -89, Ankara.
  • Smith, H.P., Wilkes L.H., 1976. Economics and Management of Farm Equipment Farm Machinery and Equipment. P.433-452, McGraw-Hill Book Company, New York. Tarımda Ortak Makina Kullanımı. Y. Pınar ve T. Yıldız (Der), Ondokuz Mayıs Üniversitesi ziraat Fakültesi Yardımcı Ders Notu No:9. Samsun.
  • Wald, H.J., 1987. Multi-Farm Use of Agricultural Machinery in Jordan. Deutsche Gesellschaft Für Technische Zusammenarbiet (GT2:) Gmbh. Dag-Hhammarskjold-Weg, Eschborn, Almanya, 1987.Tarımda Makina Seçimi ve Ortak Makina Kullanım Modelleri, K, O. Sındır (Der). T.C. Başbakanlık Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü APK Dairesi Başkanlığı, Toprak ve Su Kaynakları Araştırma Şube Müdürlüğü, Yayın No: 110, s 1-89, Ankara.
  • Zeren, Y., Tezer E., Tuncer I.K., Evcim Ü., Güzel E., Sındır K.O., 1995. Tarım Alet-Makina ve Ekipman Kullanım ve Üretim Sorunları. Ziraat Mühendisliği Teknik Kongresi, Ankara.
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-9036
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Yayıncı: AVES Yayıncılık
Sayıdaki Diğer Makaleler

Esmer ırk sığırlarda süt verim özelliklerine ilişkin genetik yönelim unsurlarının ve genetik korelasyonun tahmini

Galip BAKIR, Ali KAYGISIZ

Karasu ovası topraklarının tarım potansiyelinin belirlenmesi

Ali Kılıç ÖZBEK

Hava Kirliliği ve Bitkiler Üzerindeki Etkileri / Air Pollution and Its Effects on Plants

Erdal ELKOCA

Farklı Dikim Zamanlarının, Erzurum Koşullarında Yüksek Tünelde Yetiştirilen Hıyarda, Gelişme ve Verim Üzerine Etkisi

Haluk Çağlar KAYMAK, İsmail GÜVENÇ

Sağmal ineklerin meme başı derileri ve çiğ sütlerinden izole edilen Staphylococcus aureus'ların patojenite özellikleri ile bazı antibiyotiklere duyarlılıkları

Mustafa ALİŞARLI, Hasan SOLMAZ

Çinko katkılı ve katkısız 15-15-15 gübre uygulamasının buğdayda verim ve bazı verim öğeleri üzerine etkisi1

Murat OKTAY, Tuncay DEMİRER, Ömer Lütfü ELMACI, N. Mücella MÜFTÜOĞLU

Doğu Anadolu yoncasından elde edilen hatların Kayseri ve bilensoy-80 çeşitleriyle karşılaştırmalı genel mahsul büyüme oranları ve bazı morfolojik özellikleri

Hayati ŞEKER, Lütfü TAHTACIOĞLU, Celalettin AYÜGN

Sağmal İneklerin Meme Başı Derileri ve Çiğ Sütlerinden İzole Edilen Staphylococcus aureus’ların Patojenite Özellikleri ile Bazı Antibiyotiklere Duyarlılıkları / The Pathogenic Properties and the Varied Antibiotic Sensitivities of S. aureus Isolated from T

Mustafa ALİŞARLI, Hasan SOLMAZ

Tarımda ortak makina kullanımı ve Türkiye' deki uygulamaları

Cihat YILDIZ, Yücel ERKMEN

Doğu Anadolu Bölgesi şartlarına uygun yonca (Medicago sativa L.) çeşit ve hatlarının belirlenmesi

Süleyman ŞENGÜL, Lütfü TAHTACIOĞLU, Ali MERMER