Alkyd Resin Kullanılarak Yerli Ördeklerin Cloaca’sı Üzerine Macroanatomik ve Subgross Bir Çalışma

Bu çalışma yerli ördeklerin cloaca’sının yerini, komşuluklarını, makroskobik ve subgross yapılarını belirlemek amacı ile her iki cinsiyetten altı adet hayvan kullanılarak yapıldı. Bu amaçla anestezi sonrası uyutulan ördeklerin cloaca’sı ve bağırsaklarına tespit, yıkama, alkol ve aseton serisi, gliserola gömme, alkyd resin içeren vernik ve tiner solüsyonunu emdirme ve kurutma işlemleri uygulandı. Bu işlemlerden sonra cloaca ve yapıları diseksiyon mikroskobu ile incelendi ve resimlenerek sunuldu. Rectum’un genişlemesinden oluşan cloaca’nın jejunum, duodenum, cecum, bursa cloacalis ile komşu olduğu, coprodeum, urodeum ve proctodeum adlı boşluklardan oluştuğu tespit edildi. Bu bölümler arasında önden arkaya doğru plica rectocoprodealis, plica coprourodealis ve plica uroproctodealis adlı üç plikanın bulunduğu, urodeum’a ureter, erkekte ductus deferens’in; proctodeum’a ise bursa cloacalis’in açıldığı belirlendi.

A Macroanatomic and Subgross Study on the Cloaca of Native Ducks by Using Alkyd Resin

In this study, the location, neighbours, macroscopic and subgross structures of cloaca were determined by using alkyd resin in six animals (from both genders). For this purpose, the cloaca and intestine of ducks were processed by fixation, washing, alcohol and acetone series, embedding in glycerol, impregnation in alkyd resin containing varnish and thinner solutions, and drying procedures, respectively following the anaesthesia. Cloaca and its structures were examined by dissecting microscope and presented in images. It was found that the cloaca, as the expansion of rectum, neighboured to the jejunum, duodenum, cecum and bursa fabricii, and formed by the sections of coprodeum, urodeum and proctodeum. There were three plicae between these sections that were the rectocoprodeal, coprourodeal and uroproctodeal ones (from front to back), respectively. The ureters and seminal ducts of males opened into the urodeum, while the bursa cloaca opened into the proctodeum.

___

  • Anonim. 2010. NHWC protocol for the collection of cloacal samples. http:// wildlifedisease.nbii. gov./aiworkshop/webshop Webdocs/NWHC cloacal sampling and dataprotocol.pdf. [Erişim: 10.06.2010]
  • Arı HH., Çınaroğlu S., 2010. A new approach to the preservation of some organs using alkyd resin. Res Vet Sci., Doi 10.1016/j.rvsc. 2010.05.2017.
  • Bahadır A., Yıldız B., Serbest A., Yılmaz O., 1992. Evcil su kuşlarından yerli kaz, yerli ördek ve pekin ördeğinin sindirim sistemleri üzerinde karşılaştırmalı macroanatomik ve subgros araştırmalar II. Oesaphagus ile cloaca arası. Uludağ Üniv. Vet. Fak. Derg., 3 (1), 21-33.
  • Brizzi R., Delfino G., Tanteri, G., 2004. Cloacal anatomy of the palmat new triturus helveticus (Amphibia, salamandridae). Amphibia-Reptilia, 23 (3), 233-245.
  • Baummel JJ., King AS., Briazile JE., Evans HE, Vanden Berge JC., 1993. Handbook of Avian Anatomy: Nomina Anatomica Avium. Publications of the Nuttal Ornithological Club No 23, Cambridge, Massachuset.
  • Getty R., 1975. Sisson Grossman’s the Anatomy of the Domestic Animals. Vol 2, W.B. Saunders Company, Philadelphia, London, Toronto.
  • Hodges RD., 1974. The Histology of the Fowl. Academic Press, London, New York, San Fransisco.
  • Karadağ H., Nur İH., 2007. Sindirim Sistemi (Systema Digestorium). In “Evcil Kuşların Anatomisi”, Ed., N Dursun, Medisan Yayınları, Ankara.
  • Nakamura M., 1990. Cloacal protuberance and copulatory behavior of the Alpine accentor (Prunella collaris). The Auk., 107,284-295.
  • Nickel R., Schummer A., Seiferle E., 1977. Anatomy of the Domestic Birds. Verlag Paul Parey Ber-lin, Hamburg.
  • Sarı EK., Kurtdede N., 2006. Bursa fabricius’un histolojik yapısı. Kafkas Üniv. Vet. Fak. Derg., 12(2), 205-209.
  • Taşbaş M., 1978. Evcil kanatlılardan tavuk-horoz (Gallus domesticus) ve hindinin (Meleagris gallopova) sindirim sistemleri üzerinde karşı-laştırmalı macroanatomik ve subgros araştır-malar. Bölüm II: oesaphagus cloaca arası. A.Ü. Vet. Fak. Derg., 25 (3), 500-516.
Atatürk Üniversitesi Veteriner Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 1306-6137
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Yayıncı: Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Kars İlindeki Süt Üreticilerinin Bazı Teknik Bilgi Düzeylerinin Araştırılması

Pınar DEMİR

Bir Köpekte Bulaşıcı Venereal Tümör Meme Metastazının İnce İğne Aspirasyonu ile Sitolojik Teşhisi ve Vincristine Sülfat ile Tedavisi

Mehmet CENGİZ, Ertan ORUÇ, Bülent POLAT, Yavuz Selim SAĞLAM

Erzurum ve Çevresinden Kliniğe Getirilen Sahipli Köpeklerin Parvoviral Enteritisini Etkileyen Risk Faktörleri Üzerinde Bir Araştırma

Akın KIRBAŞ, Mustafa Sinan AKTAŞ, Yunusemre ÖZKANLAR

Kazlarda Nigella Sativa (Çörek Otu) Tohumu Uygulamasının Plazma Nitrik Oksit, Malondialdehit ve Tam Kan Glutatyon Düzeyleri Üzerine Etkisi

Kürşad YAPAR, Mahmut KARAPEHLİVAN, Asım KART, Hilmi YAMAN, Emine ATAKİŞİ

Aşım Sezonunda Farklı Irk Koyunlarda Flugeston Asetat-eCG ile Östrus Senkronizasyonu Sonrası Bazı Reprodüktif Özellikler

Muharrem Taşkın DALCI, Recai KULAKSIZ, Ali DAŞKIN

Alkyd Resin Kullanılarak Yerli Ördeklerin Cloaca’sı Üzerine Macroanatomik ve Subgross Bir Çalışma

Selim ÇINAROĞLU, Şamil SEFERGİL, Zafer SOYGÜDER, Hasan ARI Hüseyin

Korunmuş Yağların Hayvan Beslemede Kullanımı

Tugay AYAŞAN, Emel KARAKOZAK

Afyon Yöresinde Yetiştirilen Toprak Yiyen Buzağılarda Kalsiyum, Fosfor, Magnezyum, Bakır, Çinko ve Demir Düzeyleri

Aslan KALINBACAK, İsmail AYTEKİN

Rumenin Mikrobiyel Ekosistemindeki Bakteriler ve Rolleri

Huzur Derya UMUCALILAR, Mustafa Selcuk ALATAŞ

Kangal Köpegi Yavrularında Vücut Ağırlıgı Değişimlerinin Tanımlanmasında Doğrusal Olmayan Büyümü Modellerinin Kullanılması

Ömer ÇOBAN, Fatih YILDIRIM, Ahmet YILDIZ, Nilüfer SABUNCUOĞLU, Ekrem LAÇİN