NEF’Î’DE BENLİK ALGILAMASININ ŞİİRİNE VE HAYATINA YANSIMALARI NECİP FAZIL ÖRNEĞİ İLE KARŞILAŞTIRMA

Öz Nef’î klasik şiirimizin usta şairlerinden biridir. Şair şiirleri kadar hayatı ve kişiliği ile de dikkat çekmiştir. Sert, haşin ve dalgalı kişiliği hayatını ve şiirlerini ciddi şekilde etkilemiştir. Nef’î şahsiyeti ve sanatı bakımından birçok çelişkiyi de varlığında barındıran bir şairdir. Çevresindeki insanlara karşı çok çabuk tavır değiştirmesi, bir taraftan devlet büyüklerini abartılı ifadelerle överken, diğer taraftan kendi ‚ben‛ini yüceltip durması, bir yandan yüksek seciyeli şiirler yazarken, diğer yandan hasımlarıyla ağız dalaşına girmesi bu çelişkilerden bazılarıdır. Bu makalede, bahsi geçen bu çelişkileri açıklayabilmek için önce Nef’î’nin şiirlerinden yola çıkılarak, onun benlik algılaması tespit edilmeye çalışıldı. Daha sonra da aralarında büyük benzerlikler görülen şair Necip Fazıl ile karşılaştırılıp, tespit edilen ortak noktalardan yola çıkılarak Nef’î’nin çelişkilerine ve anlaşı- lamayan tavır ve hususiyetlerine ışık tutulmaya çalışıldı.

___

AÇA, Mehmet vd. Başlangıçtan Günümüze Türk Edebiyatında Tür ve Şekil Bilgisi. İstanbul: Kriter Yayınları, 2009.

AKKUŞ, Metin. Nef’î Divanı. Ankara: Akçağ Yayınları, 1993. -------------, Nef’î ve Sihâm-ı Kaza. Ankara: Akçağ Yayınları, 1998. -------------, ‚Nef’î‛. DİA. C. XXXII, Ankara, 2006.

ERTAŞ, Murat. Necip Fazıl – Tenkitler, Polemikler, Kavgalar. İstabul: Birey Yayınları, 2008.

İPEKTEN, Haluk. Nef’î – Hayatı, Sanatı, Eserleri. Ankara: Akçağ Yayınları, 2004.

KARAHAN, Abdulkadir. ‚Nef’î‛. İA. C. VIII. Ankara, 1960. -------------, Nef’î. Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları, 1986. -------------, Nef’î Divanından Seçmeler. Ankara: Kültür Bakanlığı Yayınları, 1992.

KISAKÜREK, Necip Fazıl. Kafa Kağıdı. İstanbul: Büyük Doğu Yayınları, 1993. -------------, Öfke ve Hiciv. İstanbul: Büyük Doğu Yayınları, 1995. -------------, Hitabeler. İstanbul: Büyük Doğu Yayınları, 1996. -------------, Edebiyat Muhakemeleri. İstanbul: Büyük Doğu Yayınları, 1997.

Muallim Naci. Osmanlı Şairleri. (haz. Cemal Kurnaz). İstanbul: MEB Yayınları, 1995.

OKAY, M. Orhan. Kendi Sesinin Yankısı – Necip Fazıl Kısakürek. İstanbul: Ufuk Kitapları Yayınla- rı, 2001. -------------, ‚Necip Fazıl Kısakürek‛. DİA. C. XXV. Ankara, 2002.

PALA, İskender. Divan Şiiri Sözlüğü. İstanbul: Ötüken Yayınları, 1999.