AĞIR ROMAN’DA ARGO KULLANIMI VE ESERİN SÖZ VARLIĞINA ETKİSİ

Semantik ve semiyotik olarak doğal bir dil işleyişine sahip olan argo,standart dilin sözcüklerini ve gramer yapılarını kullanarak kendi gizli lisanınıoluşturur. Toplumun çeşitli zümrelerinin kimi zaman anlaşılmamak kimizaman da özel terimlerini oluşturmak için başvurduğu argo, söz varlığınınoluşturulma yolları bakımından oldukça dikkat çekicidir. Argoda “az çabaylaçok şey anlatma” düşüncesi hâkimdir. Edebî metinlerin de aynı çaba içindeolduğu düşünüldüğünde her ikisinin de kesiştiği birçok ortak nokta olduğugörülmektedir. Edebî dilin söz varlığının zenginleştirilmesi için dikkate değerkaynakları olan argonun, yeterince kullanılamamasının en önemli sebebi,yasadışı işlere ait ve toplumun ahlak yapısına mugayir sözcüklerinbünyesinde yoğunlukla yer almasıdır. Her edebî metinin yapısına uymamaklabirlikte, kanunlara aykırı olayların ve toplumun genel kabulünden uzakkahramanların bulunduğu bir evrende geçen Ağır Roman gibi bir eserdekullanılması elzemdir.

USE OF ARGOT IN “AĞIR ROMAN” AND IT'S EFFI A TO VO A ULAR O T E NOVEL

Semantics and semiotics with the functioning of a natural language as argot, using the standard language of words and grammatical structures will create their own secret language. The various coterie of the society that sometimes misfire sometimes refer to create custom argot term, which is quite remarkable creation of paths in terms of vocabulary. The argot "tell a lot less effort" there was general concern. Considering that in the same effort of literary texts both of which appear to be many common points in the intersection. The argot has sufficient resources in order to enhance the literary language vocabulary, but within the words of the illegal work and contrary to society's ethics. However do not fit in the structure of each literary text, "Ağır Roman" is essential to use such a work that In a universe where the events of the distant hero against the law and society to the general acceptance.

___

  • Ersoylu, H. (2010). Türk argosu üzerine incelemeler. İstanbul: Ötüken.
  • Kaçan, M. (2012). Ağır roman. İstanbul: Everest.
  • Kahraman, H B. (2011). Yerüstünden yeraltı edebiyatına bakmak. Notos, Dosya: Yeraltı Edebiyatı, 29.
  • Korkmaz, Z. (1992). Gramer terimleri sözlüğü. Ankara: TDK.
  • Öğüt, H. (2011). Şiddet, pornografi, haz, bedensellik, yeraltında iki ihlalci: Chuck Palahniuk ve Katy Acker. Notos, Dosya: Yeraltı Edebiyatı, 29.
  • Öktem, A. (2011). Yeraltı edebiyatının temel özellikleri ve edebiyatımızda yeraltı. Notos, Dosya: Yeraltı Edebiyatı, Sayı 29.
  • Türkçe Sözlük. (2005). Türk Dil Kurumu Sözlüğü. Ankara: TDK.
  • Uçkan, Ö. (2011). Bir eylem olarak yeraltı edebiyatı. Notos, Dosya: Yeraltı Edebiyatı, 29.